reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Problem z jedzeniem u naszego synka

Witajcie
pisze tutaj ponieważ mamy ogromny problem z naszym trzyletnim synkiem który NIC nie chce jeść słowo nic oznacza że od roku ma wstręt do jedzenia.

Pije tylko mleko Bebilon pronutra 4 i to jest jego codzienne jedzenie .Gdy próbujemy mu podać coś innego ucieka lub odpycha ręke i przy tym się denerwuje .

Ostatnio byliśmy u lekarza rodzinnego pediatry przedstawiliśmy jej problem i przepisała mu lek o nazwie PERITOL miał poprawić apetyt lecz jak nie jadł tak nadal nie chce nic innego do buzi wziąć oprócz mleka.

Miał robione badania kału i wyszła mu bakteria powodująca grzybice układu pokarmowego jest to spowodowane tym że pije tylko to mleko tak twierdzi lekarz .

Waga dziecka to 14,5 KG

Co mamy robić do kogo się udać prosimy o pomoc

Ostatnia edycja:
reklama
ja tak samo jestem bezradna moje dziecko jadło wszystko do 2,5 roku mięso, warzywa itp, teraz ma 5 i nie je wcale kompletnie żadnego mięsa czy szynki lub parówki, nie je też warzyw, jeśli je zupę żurek lub ogórkową czy inne musi być sam wywar z makaronem lub ziemniakiem, chleb wyłącznie z dżemem bez masła lub samym masłem, z nabiałów tylko mleko i jogurty żadne sery nie wchodzą w grę i jajka, nie je nawet naleśników. Jest wybredny na słodycze nawet, jeszcze wspomnę,że prawie w ogóle ich nie dostaję. Robiłam już wszelakie szantarze stosowałam leki i nic kompletnie nic, ma odruch wymiotny on nie lubi nie spróbuję, dziwi mnie to bo kiedyś jadł wszystko. Lekarz twierdzi ,że to siedzi w głowie i mu minie, póki co o dziwo ma dobre wyniki.
A ty swojego karmiłam innym jedzeniem prócz mleka po skończeniu pól roku ? A po roczku nawet można więcej ja karmiłam zupami,mięsem. Lekarze pierw twierdzili,że ja go nie nauczyłam smaków sory, ale nauczyłam, bo dziecko wcinało ze smakiem wszystko, przyszedł w dzień w którym zaczął odrzucać pokarmy które kiedyś lubił

Twój ma 3 lata ,a mój w listopadzie będzie miał 6 lat, i waży 18,5kg więc twój tragicznie nie warzy, a rośnie w górę rozwija się? Mój rośnie w górę bardzo, stopy rosną też jeśli tak jest to nie ma czym się stresować

taka rada od mamy dziecka, które waży dużo za mało
1. sprawdź najpierw na siatkach centylowych czy waga jest na siatce- jeśli jedt między 3 a 97centylem to jest to norma czyli waga prawidłowa
2. liczy się nie waga do wieku, tylko waga do wzrostu. Sprawdź na siatkach wzrost dziecka. Jeśli waga i wzrost są na tym samym lub podobnym centylu to jest dobrze. Idealnie, gdy waga jest ciut niżej niż wzrost.
3. Oblicz BMI żeby wiedzieć czy dziecko jest niedożywione. Jeśli jest jak w pkt. 2 tzn. że waży odpowiednio.
4. Wzrost jest ważniejszy od wagi, bo przytyć zawsze można.
5. nie ma leków na pobudzenie apetytu- są psychotropy, których skutkiem ubocznym jest wzmożony apetyt. Reszta nie działa lub ma multum cukru.
6. Rób listę, co kiedy je. Ustal stałe godziny posiłków. Nie dawaj soków owocowych, słodyczy, przekąsek pomiędzy posiłkami.
7. Jeśli to nie pomoże, idź do psychologa żywienia lub poradni żywienia.
8. Badania: morfologia, żelazo, ferrytyna, poziom wit. D i wapń, kał na pasożyty, mocz z posiewem. Poziom wit D powinien być 40-60.
9. Testy na alergie, bo czasem dzieci nie jedzą, bo źle się czują po jedzeniu. Odstawienie tego, co szkodzi często poprawia apetyt.

co jeszcze mogę Ci poradzić... Wasze problemy mogą wynikać z tej bakterii lub grzybów w układzie pokarmowym. Wtedy jest dyskomfort po jedzeniu, stąd może wynikać taka wybiórczość. Może to być kwestia diety tylko na mm lub jakaś inna przyczyna. I grzyby i baktetie i pasożyty kochają cukier, nabiał i gluten. A mm to głównie nabiał i cukier.
Spróbuj nie dawać mm wcale. Wiem, brzmi strasznie, gdy dziecko je praktycznie tylko to. Zrób test,2-3dni bez. Powinien się skusić na coś innego.
Gdybym sama tego przypadkowo nie wypróbowała, to bym za taką radę zamordowała. U nas pomogło. Młoda po 1.5roku piła tylko mleko i nic więcej. Musieliśmy zmienić mleko. Młoda nim pluła a ja nie mogłam dać starego (156xl za 400g). Odmawiała nowego mm i tradycyjnie innych posiłków. Przez 1.5 dnia nie jadła nic, a potem wreszcie zaczęła jeść i inne rzeczy, a mm tylko na śpiocha.

U nas na 6mcy 4kg, na rok 6kg, teraz 2.5roku i 9.4kg czyli tyle, ile średni roczniak. Więc jak widzisz, wiem coś o tym. U Was waga na siatce

Do góry