reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

a ja mimo iż mam psa w domu to zrobiłam plac zabaw na podłodze :-) uczę psa aby łapami tam nie wchodził, a że jest mądry to sobie leży obok i pilnuje małej ;-)dziś zauważyłam jedną śmieszna rzecz Lena leżała na leżaczku i pies do niej podszedł a ona tak nieśmiało wyciągnęła łapkę i pogłaskała psa po pysku :-D

reklama
ponko wiesz co to nie musi być też uogólnione wzmożone napięcie mieśniowe. Moja Natalka ma np. silniejsze mieśnie grzbietu niż brzuszka i tak jej troszkę ciągnie rączki do tyłu. Do tego z powodu asymetrii ma troszkę slabszą lewą stronę (rączka i nóżka). My ćwiczymy Bobathami. Najwazniejsze, ze jednak to odkryłaś i bedziesz działać. Zobaczysz, rehabilitacja na pewno pomoze. Ale ja z doświadczenia wiem, ze najlepiej wybrac się do poradni rehabilitacyjnej zeby tam lekarz zbadał i zalecił ćwiczenia. Nam neurolog nic specjalnego nie zleciła, a w trakcie rehabilitacji okazało sie, ze dobrze, ze z nią przyszłam.

Dziewczyny, kupiłam kaszkę mleczną manną z Nestle - lekarka kazała nam wprowadzać gluten - 1 malutka łyżeczka kaszki dziennie, U nas tragedia - Pola nie chce , wypluwa, widać, że Jej nie smakuje, w sumie się nie dziwię, bo specjalnie pyszne to nie jest ;/ a jak u Was?

Gola - ja już opisywałam w kąciku żywieniowym maluszka nasze przejścia z glutenem i jak narazie dajemy sobie z nim spokój.
Za to dziś drugi dzień planuję dać Zosi zinemniaczka na parze...

Dziewczyny, nie odzywałam się kilka dni, bo nie mam na nic czasu jakoś. Zosia marudzi i domaga się mojej uwagi non stop. Mało co śpi w dzień, wczoraj raz 1h 20min na spacerze (od 9-10:22) i tyle, aż do snu na noc o 21ej. U nas wszytko jest w porządku, ja uczę się jeździć samochodem - mam prawko 12 lat a dopiero wczoraj po raz pierwszy w życiu sama prowadziłam samochód:-D - pojechałam do swojego zakładu pracy na badania okresowe.

Martika - Co do ilości zjadanego mleczka, to Zosia na noc, po obaleniu obu cyców, zjada jeszcze 230ml MM (acha 2 dni temu przeszłysmy już całkowicie na Enafmil Premium Lipil, czyli normalne MM z latkozą i Zosia już chyba je toleruje:)

Pepsi
- ja od tygodnia daję Zosi pieluszki rozm. 4 (z Lidla) bo 3 już ją gniotły.

Matko, wczoraj nawet kompa nie włączyłam i teraz skończyłam Was nadrabiać i tradycyjnie nie pamietam co kto dokładnie pisał -wybaczcie mi mamuśki moje roztrzepanie.

\Uciekam wieszać pranie - Zosia teraz śpi.

Edit - widzicie, nawet posty pomyliłam a miałam to napisać na ogólnym...ehhhhhhhh:cool:

Ostatnia edycja:
Gola a jak podajesz tą kaszkę mleczną ;-)też chcę ją kupić :tak:ja o glutenie wypytam na najbliższym szczepieniu ciekawe co nam podpowie,

najlepszy sposób wprowadzanie glutenu to poprzez podanie skórki od chleba, biszkopta w deserku moja mam tak robiła:tak:

Nam też lekarz kazał wprowadzać gluten, więc chętnie poczytam w czym go wprowadzacie. Planuję to zrobić gdzieś za tydzień dwa dopiero, ma być jedna łyżeczka dziennie. A jeśli chodzi o rozszerzanie diety to na razie mam obserwować małego, bo lekarz twierdzi, że skoro waży sporo (7800) to może szybciej będzie potrzebował innych skąłdników niż moje mleko i mam się nad tym zastanowić jak zauważę że jest ciągle głodny lub je dużo czesciej niż zwykle. No cóż zobaczymy, apewno do skończenia 5 miesięcy się wstrzymam, ale to raptem dwa tygodnie. A propos, byłam dziś w rossmanie i kupiłam trochę słoiczków z hippa, jest promocja na niektóre dania obiadowe i duże słoiczki mozna kupić za 3.50.

mirelka, Syl kurcze Pola mi dziś ulała 3 razy - a nigdy jej się nie zdarzało, chyba po tej kaszce...:-( Ja biorę łyżeczkę tej kaszki i zalewam wodą, żeby była taka gęstsza i podaję Poli na łyżeczce miękkiej silikonowej z Canpola - chyba 5 zł kosztuje. Kaszka manna ewidentnie Poli nie smakuje:-( Co do dzisiejszego ulewania to w sumie też poszalałyśmy z samolotami, ale zawsze tak robimy, dlatego myślę, że to może po glutenie... Podam jeszcze jutro i jeśli się powtórzy zadzwonię do lekarki i spytam
PS Pani doktor nam mówiła, że mogę też np podać z jakimś daniem ze słoiczka, z marchewką czy ziemniaczkiem i brokułą

Gola a może ze swoim mleczkiem trzeba było zamieszać :-)ona zna smak twego mleczka to może i pochłonie z tą kaszką ...
heheh nie wiem czarna magia to dla mnie my idziemy w środę na szczepienie zobaczymy co pani doktor powie bo wcześniej nic nie mówiła :baffled:

reklama
Nasza Lenka wczoraj poraz pierwszy przewrociła się na brzuszek sama, na boczki juz kładzie sie od dawna;
Problem mamy z ulewaniem. W sumie nie wiem czy to problem, ale naszej Lence duzo sie ulewa, w sumie nawet wymiotuje prawie po kazdym mleczku. I wcale sie nie ,,tarmosimy,, Nie wiem czy to problem do zmartwien... bedziemy na szczepieniu w czwartek to musze zapytac pediatrę

Kindze tez sie czasami ulewa, a najbardziej jak zacznie sie obracac na brzuszek a jeszcze nie przetrawila tego co wczesniej zjadla. Daj znac co Ci lekarka powiedziala na to ulewanie.

Do góry