reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Przedłużenie urlopu wychowawczego

niuni

mamy czerwcowe 2007 Zadomowiona(y)
Witam,
za pół roku kończy mi się wychowawczy. Moje dziecko często choruje, obawiam się, że wracając do pracy miałabym problem z notorycznymi zwolnieniami ze względu na jego stan zdrowia, a co za tym idzie, boję się zwolnienia.
Wydaje mi się, że kiedyś była możliwość przedłużenia urlopu wychowawczego o kolejne 2 lata ze względu na stan zdrowia dziecka (nie mówię tu o orzekaniu o niepełnosprawności).
Czy nadal taki zapis istnieje? Przyznam szczerze, że bardzo by mnie to urządzało.

pozdrawiam
Ania

reklama
Wg kodeksu pracy urlop wychowawczy trwa 3 lata. Tylko rodzicom dzieci niepełnosprawnych przysługuje drugie trzy lata (art. 186 kodeksu pracy). Faktycznie, wcześniej dodatkowe trzy lata przysługiwały na podstawie zwykłego zaświadczenia lekarskiego - teraz dziecko musi mieć orzeczoną niepełnosprawność.

Co do zwolnień lekarskich to masz prawo do 60 dni płatnego (80%) zwolnienia na chore dziecko w każdym roku kalendarzowym.

Do góry