Hej dziewczyny :-) zaglądnełam do Was w poszukiwaniu pomysłu na obiad ( zrobie ta szybka rybke od Aniay

) i widze,że na tapecie macie muffinki!!!
Muffinki to najlepsza rzecz na świecie


sama robie je przynajmniej raz w tygodniu.
Mam foremke silikonową ,którą polecam z całego serca

kupiłam dawno temu na allegro.
Cos z takich
FORMA DO PIECZENIA SILIKONOWA BABECZKI MUFFINKI (464107473) - Aukcje - Onet.pl. Aukcje internetowe dla każdego.
a oto kilka przepisów z których ja robie muffinki

;-)
MUFFINS z czekoladą
Składniki:
mokre:-0,5 kostki masła-2 jajka-1 mały kefir (250 ml)
suche:-1,5 szklanki mąki-8 łyżek cukru-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(płaska)-1 łyżeczka sody(płaska)-cukier waniliowy-tabliczka czekolady (ja dałam mleczną)
Przygotowanie:
Wszystkie suche wymieszać w misce ze sobą (czekoladę pokroić najlepiej w małą kosteczkę). Masło rozpuścić, a następnie wymieszać z kefirem i jajkami. Wlać mokre do suchych i niedbale, byle jak wymieszać ciasto.Wlać (włożyć-zależy od konsystencji) do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami. Piec 25 min w temp. 175C najlepiej z termoobiegiem.
Do przepisu który
Aniay podała zamiast czekolady polecam te płatki
Muffinki z oliwkami, rozmarynem i parmezanem
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
35 g parmezanu, startego na drobnej tarce
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
1. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Formę na 12 muffinek wysmarować tłuszczem. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, d
odać oliwki, parmezan i rozmaryn, zamieszać zrobić w środku dołek.
2. W niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem. Do dołka w mące wlać masę jajeczną i stopione masło. Wymieszać metalową łyżką tak, żeby składniki się wymieszały. Nie należy mieszać za długo,
ponieważ ciasto powinno być grudkowate. Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 wysokości.
MUFFINY Z JABLKIEM
1 szkl. i 2 łyżki maki
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu (wychodzą wtedy mocno cynamonowe, wiec można dodać mniej)
1 jajo
1/2 szkl. mleka
5 łyżek roztopionego masła
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
można dodać rodzynki (ja zawsze dodaję

1) rozgrzej piekarnik do 200C
2) wysmaruj formę tłuszczem
3) wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek, sól, cynamon
4) w osobnej misce wymieszaj jajo, mleko i masło
5) dodaj mieszankę jajowa do mącznej- wymieszaj, dodaj jabłko
6) wlej ciasto do foremek
7) piecz ok. 30 minut