reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na papki

reklama
Może na tym wątku ktoś napisze jakiś przepis:tak:.było by łatwiej wymieniać przepisy na forum,niż pisać każdemu e-maile.
 
od 10 miesiąca



Składniki

dot.gif
1 ziemniak
dot.gif
20 dkg ugotowanego kurczaka
dot.gif
2 marchewki
dot.gif
0,5 pietruszki
dot.gif
kawałeczek selera
dot.gif

dot.gif
woda
dot.gif
szczypta soli


Przepis

Marchewkę, seler i pietruszkę utrzeć na drobnej tarce, ugotować wraz z ziemniakiem pokrojonym w kostkę. Nastepnie dodać kurczaka i zagnieść wszystko widelcem lub zmiksować. Wystudzić i podać.



Mogę jeszcze dużo przepisów podać,ale nie wiem czy chcecie:-p
 
http://www.osesek.pl/index.php?opti...ki-galaretki-budynie-kisielki-lody&Itemid=190
Budyń mleczny po 5 miesiącu


Wpisany przez po 5 miesiącu
Deserki, Galaretki, Budynie, Kisielki, Lody

Składniki

180 ml mleka modyfikowanego
8 gr maki ziemniaczanej



Sposób przyrządzeniaMleko wymieszaj z mąką, zagotuj cały czas mieszając.

Można dodać starte jabłuszko.
http://www.osesek.pl/index.php?opti...papki-warzywne-i-przeciery-owocowe&Itemid=181
Bezmleczna papka ryżowa po 5 miesiącu


Wpisany przez po 5 miesiącu
Pierwsze papki warzywne i przeciery owocowe

Składniki

  • 10 gr płatków ryżowych
  • 100 ml wody
  • 100 gr łagodnego jabłka
  • łyżka masła



Niezbędne przybory kuchenne

  • nóż ze stali nierdzewnej
  • garnek



Sposób przyrządzania:

W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki ryżowe. Zagotuj dodaj masło wymieszaj i całość zmiksuj
http://www.osesek.pl/index.php?opti...papki-warzywne-i-przeciery-owocowe&Itemid=181
Przecier z dyni po 5 miesiącu


Wpisany przez po 5 miesiącu
Pierwsze papki warzywne i przeciery owocowe

Składniki:

  • 1 filiżanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni
  • 3 łyżki wody

Niezbędne przybory kuchenne

  • blender
  • garnuszek

Sposób przyrządzeniaMiąższ dyni zalej w garnuszku trzema łyżkami wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 5 minut). Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.

Uwagi

Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj przegotowaną wodę.

Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
 
Więc piszę ;-)
Od 10 miesiąca :

Ciasto bananowe (od 10 m-ca)
Skład:
kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.
Przepis:
banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.

11. Zupa wielowarzywna (od 10 m-ca)
Skład:
2 marchewki, pietruszka, ¼ selera, ¼ małego pora, gałązka kalafiora, 1/8 główki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 łyżki oleju ,sól, 3 łyżki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody.
Przepis:
warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.

Papka rybno gryczana

• 10 gr płatków gryczanych
• 100 ml wody
• 100 gr łagodnego jabłka
• 10g ugotowanego łososia
• łyżka masła
• koperek
W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki gryczane. Zagotuj dodaj rybę, masło i majeranek, zmiksuj.

Ryba z jabłkiem
• jedno jabłko
• 10 g ugotowanej rybki
• łyżeczka masła
• odrobina wody
• koperek suszony
Mięso drobno posiekaj. Obierz jabłko, pokrój w drobną kostkę i włóż do rondelka z odrobiną wody. Postaw na małym ogniu i rozgotuj.

Dodaj rybę, masło i koperek. Wszystko wymieszaj.

Szpinak z mleczkiem
• ¼ opakowania mrożonego szpinaku
• 1 łyżeczka masła
• mleko modyfikowane lub jogurt
• sól
• pieprz

Na patelni roztop masło i włóż lekko rozmrożony i rozdrobniony szpinak. Duś aż cała woda odparuje. Dodaj przyprawy i łyżkę mleka modyfikowanego lub jogurtu. Dokładnie wymieszaj.

Zupka pomidorowo-marchewkowa
- dojrzały pomidor
- pół marchewki
- pół litra wywaru drobiowego
- łyżeczka masła
- pół szklanki ugotowanego ryżu
Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wyjmij nasiona, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa wrzuć do garnka, dodaj masło, chwilę podduś, stale mieszając. Zalej gorącym wywarem. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zupkę odstaw do przestygnięcia, a następnie ją zmiksuj. Podawaj z ryżem lub drobnym makaronem.

Drobiowo-jarzynowa pasta do pieczywa

50 g włoszczyzny, w tym:
– 1/4 małej marchwi i pietruszki,
– cząstka cebuli – 5 g,
– cząstka selera – 10 g,
– 40 g surowego mięsa z piersi indyka,
– 1/2 szklanki wody,
– ugotowane żółtko,
– łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek,
– 1/2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki.
Marchew, pietruszkę, cebulę i seler starannie umyj i obierz. Opłucz mięso. Do wrzącej wody włóż włoszczyznę i mięso z indyka, ugotuj wszystko do miękkości. Do warzyw i mięsa dodaj ugotowane żółtko, przekręć wszystko przez maszynkę lub rozdrobnij za pomocą blendera. Do pasty dodaj olej oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Posmaruj pastą kromkę bułki (bez skórki). Podziel kanapkę na cząstki. Takie małe kolorowe kanapeczki możesz podawać dziecku na śniadanie lub kolację.
1 porcja dla malucha = 20–30 g

Jagnięcina z warzywami z purée ziemniaczanym
– 1 słoiczek dania obiadowego jagnięcina z warzywami,
– 1 średni ziemniak,
– mleko modyfikowane płynne 50 ml,
– łyżeczka masła,
– pół łyżeczki koperku.
Ziemniak wyszoruj, obierz, starannie opłucz, pokrój na kawałki i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Odcedź wodę, rozetrzyj na miazgę, dodaj surowe masło, wlej mleko przygotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu i mocno podgrzej ciągle mieszając. Wsyp drobniutko posiekany koperek. Zawartość słoiczka podgrzej w rondelku i wyłóż na talerzyk. Sprawdź, czy purée nie jest zbyt gorące


[FONT=&quot]Pierwsza zupka marchewkowa[/FONT]

[FONT=&quot]Gdy niemowlę karmione sztucznie skończy 4 miesiące, a maluszek karmiony piersią pół roczku, nadchodzi czas na pierwszą zupkę.[/FONT][FONT=&quot]

Pierwsza zupka marchewkowa

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
[/FONT]

  • [FONT=&quot]½ średniej marchwi, [/FONT]
  • [FONT=&quot]mały ziemniak, [/FONT]
  • [FONT=&quot]łyżeczka oliwy lub świeżego masła, [/FONT]
  • [FONT=&quot]2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, [/FONT]
  • [FONT=&quot]100 g wody. [/FONT]
[FONT=&quot]Etapy przygotowania
[/FONT]
[FONT=&quot]
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.

Smacznego![/FONT]


[FONT=&quot]
[/FONT]
 
[FONT=&quot]Jarzynowa z żółtkiem[/FONT]
[FONT=&quot]dla dziecka od 6 miesiąca[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki[/FONT]
[FONT=&quot]Ok. 50 g obranych warzyw:
Marchewka
Pietruszka
Seler
Kalarepka
Burak
Ziemniak
Ok. 25 g chudego mięsa (np. filet z indyka)
2 łyżeczki błyskawicznej kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego
pół łyżeczki masła
pół żółtka
ok. 60-80 ml wody [/FONT]
[FONT=&quot]Przepis[/FONT]
[FONT=&quot]Obrane, umyte i pokrojone warzywa zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20-30 minut). Następnie przestudź i zmiksuj na papkę (możesz również przetrzeć przez sitko). Dodaj masło i połowę żółtka. W osobnym garnuszku ugotuj kawałek mięska, drobno posiekaj i dodaj do przygotowanej papki warzywnej. Ponownie zmiksuj. Dosyp kaszkę lub kleik (błyskawiczny, nie wymagający gotowania) i dokładnie wymieszaj.
Z podanych składników przygotujesz ok. 120 g gęstej zupki. [/FONT]
[FONT=&quot]
zupka jarzynowa z ryżem[/FONT]
[FONT=&quot]dla dziecka od 5 miesiąca[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki[/FONT]
[FONT=&quot]1 ziemniak
1 marchewka
1 łyżeczka ryżu
trochę pietruszki
łyżeczka masła
+ ew żółtko[/FONT]
[FONT=&quot]Przepis[/FONT]
[FONT=&quot]Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać ryż, masło. Wszystko gotować ok.30min.
Całość przetrzeć lub zmiksować. [/FONT]
[FONT=&quot]
Zupa pełna witamin[/FONT]
[FONT=&quot]dla dziecka od 12 miesiąca[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki[/FONT]
[FONT=&quot]filet z indyka, marchew, pietruszka, por, seler, kawałek czosnku, brokuły, brukselka, jajko, mąka wrocławska lub poznańska, .łyżeczka masełka. [/FONT]
[FONT=&quot]Przepis[/FONT]
[FONT=&quot]Filet trochę podgotować, następnie dodać dobrze umyte wszystkie warzywa. Te które można, lepiej zetrzeć na tarce. Gdy już będą miękkie wlewamy powoli do zupki jajko rozrobione z łyżką lub dwiema łyżkami mąki - robimy tzw. lane kluseczki i przyprawiamy leciutko do smaku. zupa pełna witamin. dzieci ją lubią, bo jest smaczna i kolorowa.[/FONT]
[FONT=&quot]
Chłodnik truskawkowo-rabarbarowy[/FONT]
[FONT=&quot]dla dziecka od 36 miesiąca[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki[/FONT]
[FONT=&quot]- 50 dag. truskawek
- 20 dag. rabarbaru
- 50 dag. arbuza
- 1 mała cytryna
- 1op. cukru waniliowego

DODATKI:
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru, listek melisy[/FONT]
[FONT=&quot]Przepis[/FONT]
[FONT=&quot]Truskawki pokroić na połówki. Zdjętą z cytryny skórkę pokroić w makaronik. Zagotować 3/4l. wody z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać oczyszczony i pokrojony w kostkę rabarbar. Gotować 5 min. Włożyć truskawki, gotować razem 2 min. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w kilku łyżkach wody i cały czas mieszając zagotować. Z arbuza usunąć pestki i specjalną łyżką wydrążyć kulki. Pozostały miąższ zmiksować, dodać do ostudzonej zupy. Przyprawić cukrem waniliowym. Wstawić do lodówki. Podawać z kuleczkami z arbuza, posypanymi paseczkami skórki cytrynowej i listkami melisy.[/FONT]
[FONT=&quot]
Koperkowa z lanymi kluseczkami[/FONT]
[FONT=&quot]dla dziecka od 9 miesiąca[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki[/FONT]
[FONT=&quot]ZUPKA:1/2 marchewki, 1/2 ziemniaczka,1/2 pietruszki, świeży koperek, malutkie udko kurczaka, 200 ml wody
KLUSECZKI: pół jajka, 1/4 kubeczka mleka, trochę mąki i szczypta soli[/FONT]
[FONT=&quot]Przepis[/FONT]
[FONT=&quot]Starannie umyte warzywa obrać , pokroić w małą kosteczkę i dodać do gotującego się udka. Po 30 min wyjąć udko, obrać mięsko, drobniutko pokroić i dodać do zupy razem z posiekanym koperkiem. Na gotującą się jeszcze przez ok 5 min zupkę zrobić lane kluseczki. [/FONT]
[FONT=&quot]
Krupnik [/FONT]
[FONT=&quot]dla dziecka od 9 miesiąca[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki[/FONT]
[FONT=&quot]3 skrzydełka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 ziemniaki
3 łyżki kaszy krupczatki
1 kostka rosołowa [/FONT]
[FONT=&quot]Przepis[/FONT]
[FONT=&quot]Skrzydełka ugotować z warzywami. Wsypać kaszę i pogotować jeszcze chwilę.Doprawić do smaku :) Pychotka [/FONT]

[FONT=&quot]Mam nadzieje że się przyda. Pozdrawiam[/FONT][FONT=&quot] :blink:
[/FONT]
 
Super!!,Teraz bedę urozmaicać obiadki mojej córeczce.Czy ktoś ma jakieś jeszcze pomysły na obiadek dla 6 mies.dziecka?
 
http://www.osesek.pl/index.php?opti...catid=59:co-kiedy-w-diecie-dziecka&Itemid=158
Produkty spożywcze w diecie dziecka, które ukończyło 6 miesiąc życia.


Co, kiedy w diecie dziecka


Tabela przedstawia zbiorcze zestawienie produktów spożywczych, z których można przygotować posiłki dla dziecka, które ukończyło 6 miesiąc życia. Na zielono w tabeli zaznaczone są produkty, które są nowościami w diecie malucha. Nazwy produktów są ułożone w kolejności alfabetycznej.


Warzywa
Owoce
Produkty zbożowe
Przyprawy
Inne
Brokuł
Czarne jagody
Ryż biały
Bezerukowy olej rzepakowy
Brukselka
Dzika róża
Ryż brązowy
Mięsko jagnięce
Cukinia
Jabłko
Kasza ryżowa
Mięsko z indyka
Dynia
Mąka ryżowa
Mięsko z królika
Fasolka szparagowa
Kasza kukurydziana
Mięsko z kurczaka
Groszek zielony
Mąka kukurydziana
Nabiał: Masło
Kabaczek
Oliwa z oliwek
Kalafior
Kapusta biała
Kapusta czerwona
Kapusta włoska
Kukurydza
Marchewka
Patison
Pietruszka
Seler
Soczewica czerwona
Ziemniak
 
reklama
Do góry