reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przystanek kulinarny

reklama
sorbet to tak jak owoce zmiksowane z woda i zamrozone. Zielona budka ma takie. Sa mniej kaloryczne i ja ogolnie duzo bardziej lubie takie lody niz z mlekiem
 
O to przepis na zupę gulaszową:)
-myje mięsko może być od szynki i można tez dać wołowinkę tak około 0,5kilo ja daje troszku ponad to,wrzucam do garnka z wodą, obieram warzywka tak jak na normalną zupkę, czyli pietruszkę, porę seler.Razem kroimy pieczarki 0,5kilo i 4 cebule i smażymy na patelni oczywiście doprawiamy jak sie juz upitrasi wrzucamy to do miseczki, następni kroimy 2 wielkie papryki w kosteczkę i 4 marchwie starte na tarce łączymy i znowu smażymy i tez doprawiamy sola pieprzem ,papryką. Sprawdzamy jak tam nasza zupka, jak mięsko bedzie już mięciutkie usuwamy pietruszkę i wszystką włoszczyznę i wrzucamy te nasze pieczarki z cebulą oraz papryke i marchew podsmazoną do garnka z zupą. dodajemy dla smaku kostkę ,wegete , soli co tam każda daje, do tego kupujemy dwie zupki gulaszowej w proszku najlepiej z dobrej firmy a jak nie to każdą inną lub nawet mogą to być fixy do gulaszu, rozrabiamy z wodą i wrzucamy do zupki musi sie to nam wszystko ładnie zagotować i gotowe, doprawiać według gustu.
Smacznego:)
 
Ida nie którzy dają ja nie, ale wiesz ta zupa jest gęsta sama w sobie ale jak chcesz zawsze możesz dodać w końcu gotujesz dla siebie:)
 
Przepis na "Kociołek meksykański" (dla ok. 4 osób)

Składniki:

- 0,5kg mielonego z łopatki
- 3 duże cebule
- kilka ząbków czosnku
- duża laska kiełbasy, np. wiejska
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- koncentrat pomidorowy
- 2 papryki
- papryka słodka i ostra w proszku
- sól, pieprz
- szczypta oregano
- szczypta chilli

Cebulę, wyciśnięty czosnek i kiełbasę smażymy. Podsmażone wrzucamy do garnka. Do gara wrzucamy też fasolę czerwoną wraz z zalewą, pomidory z puszki, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie koncentrat pomidorowy i trochę wody. Teraz się z pół godziny pogotuje. Przyprawić do smaku przyprawami - według uznania. Jeszcze z pół godziny gotowania, żeby papryka i kukurydza zmiękła.

Można to podawać z ryżem, makaronem lub kaszą. Ja podaję z ryżem. Sypię ryż na talerz, na środek farsz meksykański i jest pychota!
 
Przepis na "Kociołek meksykański" (dla ok. 4 osób)

Składniki:

- 0,5kg mielonego z łopatki
- 3 duże cebule
- kilka ząbków czosnku
- duża laska kiełbasy, np. wiejska
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- koncentrat pomidorowy
- 2 papryki
- papryka słodka i ostra w proszku
- sól, pieprz
- szczypta oregano
- szczypta chilli

Cebulę, wyciśnięty czosnek i kiełbasę smażymy. Podsmażone wrzucamy do garnka. Do gara wrzucamy też fasolę czerwoną wraz z zalewą, pomidory z puszki, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie koncentrat pomidorowy i trochę wody. Teraz się z pół godziny pogotuje. Przyprawić do smaku przyprawami - według uznania. Jeszcze z pół godziny gotowania, żeby papryka i kukurydza zmiękła.

Można to podawać z ryżem, makaronem lub kaszą. Ja podaję z ryżem. Sypię ryż na talerz, na środek farsz meksykański i jest pychota!

Dziękuje w najbliższych dniach zrobię:)
 
reklama
To już jak komu wygodniej. Chodzi o to, że te rzeczy trzeba usmażyć. Ja generalnie smażę cebulę, czosnek i mielone razem. A kiełbaskę osobno.
 
Do góry