reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Przystanek kulinarny

reklama
ja robie bardzo podobnie tylko bez pieczarek ale z dużo papryki czerwonej, sporo czosnku i dużo cebuli nie podsmażanej tylko pokrojonej w paski.
 
właśnie kończe robić

Rolada szwarcwaldzka z wiśniami i serkiem Philadelphia

Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 15 minut
Składniki:

  • 6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • opakowanie serka Philadelphia
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2/3 szklanki konfitury z wiśni

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Wyłóż formę do pieczenia natłuszczonym pergaminem lub papierem woskowanym.
  3. Ubij białka na wysokich obrotach na sztywno, dodawaj powoli cukier i ubijaj aż do połączenia się składników.
  4. W misce wymieszaj żółtka z wodą i ekstraktem waniliowym. Przełóż je do białek i delikatnie wymieszaj.
  5. Przesiej przez sitko 1/4 szklanki kakao, mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj suche składniki do jajek i wymieszaj.
  6. Wyłóż ciasto równo na blachę.
  7. Piecz 12-15 minut lub do suchego patyczka. Przełóż ciasto na ścierkę posypaną 1/4 szklanki kakao.
  8. Zwiń ciasto dłuższym bokiem pomagając sobie ścierką. Pozostaw ciasto do wystygnięcia. W międzyczasie możesz przygotować masę.
  9. Mikserem wymieszaj kremowy serek do gładkości. Dodaj serek mascarpone i wanilię, potem dodaj cukier i wymieszaj aż masa będzie lekka i gładka.
  10. Gdy ciasto wystygnie, rozwiń roladę, obetnij brzegi ciasta. Rozsmaruj na cieście cienką warstwę konfitury z wiśni. Rozsmaruj masę serową na konfiturze i zawiń z powrotem roladę.
  11. Schłodź ciasto przez godzinę w lodówce przed pokrojeniem na kawałki i podaniem.


Zamiast serka philadelphia dałam kostkę twarogu
 
Ostatnia edycja:
Reanta ja już kilka razy próbowałam zwinąć tak roladę i zawsze mi pęka. Ale przepis smakowity.

Ja mam coś łatwiejszego z serkiem mascarpone, robię biszkopt, albo tort bezowy i dodaję ten przepis na krem

300 gram schłodzonego serka mascarpone
300 gram schłodzonej śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru. Wszystko razem ubijam, pierw śmietanę na sztywno potem dodaję po trochu serka i cukier. Na koniec już bez miksowania truskawki w małych kawałkach. Można jeść sam ten krem jako deser z lodami. Niebo w gębie :-)
 
reklama
a ja w końcu nie zdążyłam zrobić pierogów, gdyż domownicy mi jagody wyjedli :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: mam cichą nadzieję, że wieczorem kolejną dostawę owoców dostaniemy i że w końcu będzie mi dane zadziałać w tym temacie.
 
Do góry