• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Przyszle i obecne mamusie :)))

Liluu - znalazłam w zeszycie od mojej Mamy:

WZ

Ciasto:
1/2 masła roślinnego,
1 szkl. cukru,
2 jajka,
2 szkl. mąki,
2 łyżeczki dżemu,
1 płaska łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao,
1 szkl. mleka

Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać dżem,stopniowa mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko wymieszane z sodą, na końcu dodać kakao. Upiec.

Krem:
1 masło roślinne,
1 serek waniliowy,
6 łyżek cukru pudru

Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać serek.

Polewa:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka masła.

reklama
Hello :-)

Przybiegłam z rana z obiecanym przepisem :tak:

WZ

CIASTO:
50dag mąki
10dag margaryny
15dag cukru
3 łyżki miodu sztucznego
6 łyżek mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 całe jajko
Zarobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować każdą z części i upiec 3 placki (180’C aż się zarumieni, zbrązowieje- pieczemy na pamięć). Ciasto wychodzi twarde, ale nie przejmować się, bo po przełożeniu kremem, jak poleży to odwilgnie i będzie palce lizać

KREM:

0,5l mleka zagotować
2 łyżki mąki wrocławskiej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i wlać do gotującego mleka aby wyszedł budyń, ciągle mieszając aby nie porobiły się grudki (można też zrobić zwykły budyń z proszku).
Gotowy budyń wystudzić żeby był zimny.
Do osobnej miski dać kostkę margaryny i 4 łyżki cukru (utrzeć)- po utarciu dodawać stopniowo ostudzony budyń (tak na 2-3 razy), nie ucierać za długo żeby się nie zwarzył.

Każde ciasto posmarować z jednej strony cienko dżemem truskawkowym, na dżem masę- w kondygnacji- ciasto, dżem, masa, ciasto, dżem, masa, ciasto i polewa (można kupić gotową, albo można polać roztopioną czekoladą, albooooo podaję przepis na polewę własnej roboty):

POLEWA:
3 łyżki kakao
10dag cukru
10dag margaryny
3 łyżki wody
Rozpuścić wszystko w rondelku- gotować tak z 20min mieszając aby polewa zgęstniała. Przestudzić leciutko 2-3min. i polać ciasto po górze. Można posypać, rodzynkami, kokosem lub orzechami, albo niczym jak kto woli :D

SMAKÓWKA!!!
:-)

Miłego Dzionka dla wszystkich :*

A ja ledwo cghodze tak mnie od wczoraj krzyze na......:baffled: no ale oczywiscie nie ma mowy zebym sie polozyla. Zupka pomidorowa z domowymi zacierkami juz jest a zaraz kroje ziemniaczki na frytki z piekarnika bez tluszczu zeby i mloda zjadla :-). Mlodsza spi a starszy oglada baje juz wlasciwie zdrowy :happy: a mamuska musi jeszcze podlogi przeleciec bo potem mysza za mnie to zrobi jezykiem i kolanami :szok:
TRUSKAFFKA - ja tak mam caly cykl :-)
ROZA - a jakie robisz ?
PAULA - podrzuc mi tu gotowa wz pleasssse :rofl2:

Marysiu chętnie, ale jutro, bo dzisiaj musi się "przegryźć" i zmięknąć pod wpływem masy :-)

LiLuu zapomniałam jeszcze napisać, że gdybyś robiła tą WZ, to nie wystrasz się, że placki nie będą zbyt okazałe, bo one wyglądają średnio, ale jak się je poobkłada masą i dżemem, to ich nie widać, a są pyszne i nie widać ich pierwotnej brzydoty :laugh2:

images

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry