Co do
kąpieli, to w Anglii zanurzają dziecko całe, łącznie z uszkami i też dzieciom się nic nie dzieje złego.
Co do gąbek to mi położna odradzała, no bo rzeczywiście bakterie się na tym mnożą. Ale są takie leżaczki z froty na stelażu. Koleżanka używała i zachwalała, bo można dziecko położyć swobodnie, a tą frotkę się zdejmuje i można prać.
Ja mam taką wanienkę profilowaną, kupiłam, bo była ze stelażem na który się uparłam:-) ale nie mam pojęcia jak się będzie sprawować. Podobno ciężko dziecku umyć główkę, więc mam też 2 zwykłe wanienki.
ania, jak dla mnie przy znieczuleniu, nie ma większego zagrożenia dla dziecka, jak bez zzo. Znieczulenie nie ma wpływu na układ nerwowy dziecka. Jedyne co, to może przedłużyć poród podobno, bo nie czuje się tego bólu. Ale skurcze się czuje, parcie też. Jak podpisywałam zgodę w szpitalu na zzo, to było tylko napisane, że taki poród może się skończyć kleszczami lub próżnociągiem. Ale zwykły poród też może! Mówią, że niby kobieta nie ma 100% kontroli i świadomości. Moja siostra bez znieczulenia też nie miała kontroli jak z bólu traciła przytomność. Dziecko zaklinowało się w drogach rodnych i nie dość, że skończyło się cesarką, to jeszcze był problem żeby dziecko wydostać. Aha, no podobno po zzo może boleć głowa przez jakiś czas. Mnie też to nie zniechęca, bo zzo robi się przy wielu zabiegach, i jakoś ludzie dają po nim radę;-)

Moja druga siostra w drugiej ciąży miała zzo w uk robione, bez problemu poszło. Powiedziała, że tak to ona może dzieci rodzić;-) A po pierwszym porodzie w pl powiedziała, że nigdy więcej

Pochwal się co za cudeńka upolowałaś:-)
Ja biorę Magnezin 200mg 3 x dziennie. Z przepisu gin, ale bez recepty jest.
ilonka, coś czuję, że niedługo spotkamy się na forum w pierwszej tabelce;-)

Czyżby kolki? Jak ja się tego boję, że nie będę potrafiła maluszkowi pomóc:-(Może jakiś masaż brzuszka pomoże?
Była u ciebie już położna??
Podobno mleko produkuje się na potrzeby dziecka, więc może u ciebie produkcja ruszy pełną parą. A może Pawełek po prostu lubi przy cycusiu poleżeć
agnes, na początku płodzenie przyjemne,a na końcu aplikowanie naturalnej oksytocyny też hihi

U mnie nie daje żadnych porodowych efektów, ale przynajmniej można sobie użyć przed długim celibatem hihi:-) Powodzenia:-)
piąteczka, ten ból głowy to masz za karę, że wykorzystywałaś m do niecnych celów hihi. Wczoraj mówiłaś, że dziś będzie cię bolała głowa hehe
rozia, wszystko będzie dobrze, musi być.

Dobrze, że to już dziś, stres opadnie. Daj znać &&&&
Jak to dobrze, że z tatą
katy coraz lepiej
losiczka, przypomniał mi się list w jakimś magazynie dla nastolatek, czy guzek pod kolanem to może być ciąża pozamaciczna

kasia, ojoj! Mam nadzieję, że cię tylko postraszy tak jak mnie.
Też miałam rozwarcie i skróconą szyjkę, a teraz kończę 41 tydzień ciąży