reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

RELACJE PO USG

Kira ja też z niskociśnieniowców. Ale mój gin powiedzial, że z takim cisnieniem lepiej sie ciąże przechodzi. ;D

reklama
Ja tez jestem generalnie zadowolona z takiego niskiego cisnienia, bo to zawsze zdrowsze i "wygodniejsze" niz wysokie :-)
Zapomnialam pochwalic portret Piotrusia ;-( Sliczny!!!!!!!!!!!!!! Ja tez chce jutro takie ladne zdjecie :-)

:-* :-* :-* dziekuję i czekamy jutro na fotki ;D
Zadyszka to normalka u mnie zwłaszcza jak chcę dużo i szybko powiedzieć hehe.

Karolina7, na jednej z wizyt lekarz pomylil moje tętno z tętnem dziecka - miałam 140... Czesto serducho wali mi jak oszalale, a cisnienie strasznie niskie. Gin kazal mi konsultowac z kardiologiem, ale niestety, pracujac w szpitalu nie ma szans sie do zadnego dostac, wrrrrrr.....
Myfcia, nasze seducha pompuja ciagle tyle samo, krew maluszka nijak nie miesza sie z nasza, przez bariere lozyska przenika mnostwo rzeczy ale akurat ani jedna krwinka nie ma prawa przez nia przejsc :) Maluszki maja swoje pompeczki, radza sobie bez naszej pomocy.

remeny zaraz znajde w ksiazce na ten temat......krewki przybywa dlatego tez czesto pijemy sama zdziwona bylam jak to czytalam ...

remeny zaraz znajde  w ksiazce na ten temat......krewki przybywa dlatego tez  czesto pijemy sama zdziwona  bylam jak to czytalam ...
to np  na stronie bb "Procesy przystosowawcze zachodzą w układzie krążenia, układzie oddechowym, w aparacie ruchu. Przeobrażenia dotyczą także narządów wewnętrznych. Wzrasta podstawowa przemiana materii. Zwiększa się ilość krwi krążącej oraz wypełnienie naczyń krwią."

oki, jestem specjalista od rozrodu gryzoni, nie ludzi :) nie bede sie upierac ;)
tez poszukam, moze sama sie doksztalce w takim razie.

:-) ja nie znam sie nawet na gryzoniach na tym etapie chociaz hodowle roborkow mam .....jedynie glosze to co prrezcytam w madrych ksiazkach ;-)

oczywiście że nasze serduszko pompuje dużo więcej krwi teraz :police:

podaje dane z moich notatek z położnictwa:

Zmiany w układzie krwionośnym: całkowicie cofają się po ciąży, kiedy poziom progesteronu spada.

układ krwionośny:
* zwiększenie objętości krwi krążącej (już od I trymestru) nawet o 50% i jest to osobniczo zmienne
* pobieranie tlenu z powietrza jest utrudnione, niedobór ten jest wyrównany wzmożoną czynnością serca i szybszym przepływem krwi w ciągu jednostki czasu.

układ krwiotwórczy:
- względna niedokrwistość:
* spadek hematokrytu, stężenia hemoglobiny
* wzrost liczby krwinek białych krwi
* tendencja do nadkrzepliwości na którą składają się:
1) zwiększone wytw. czynników krzepnięcia krwi,
2) spadek fibrynolizy
* wzrost szybkości opadania krwinek

reklama
a jednak mądre ksiazki czytam :-) dzieki Misqu chyba najlepiej jestes tutaj zorientowana w tej dziedzinie :-*

Do góry