reklama
Karolina7, na jednej z wizyt lekarz pomylil moje tętno z tętnem dziecka - miałam 140... Czesto serducho wali mi jak oszalale, a cisnienie strasznie niskie. Gin kazal mi konsultowac z kardiologiem, ale niestety, pracujac w szpitalu nie ma szans sie do zadnego dostac, wrrrrrr.....
Myfcia, nasze seducha pompuja ciagle tyle samo, krew maluszka nijak nie miesza sie z nasza, przez bariere lozyska przenika mnostwo rzeczy ale akurat ani jedna krwinka nie ma prawa przez nia przejsc
Maluszki maja swoje pompeczki, radza sobie bez naszej pomocy.
Myfcia, nasze seducha pompuja ciagle tyle samo, krew maluszka nijak nie miesza sie z nasza, przez bariere lozyska przenika mnostwo rzeczy ale akurat ani jedna krwinka nie ma prawa przez nia przejsc
Myfa80
mama Hubcia i Wojtusia
remeny zaraz znajde w ksiazce na ten temat......krewki przybywa dlatego tez czesto pijemy sama zdziwona bylam jak to czytalam ...
to np na stronie bb "Procesy przystosowawcze zachodzą w układzie krążenia, układzie oddechowym, w aparacie ruchu. Przeobrażenia dotyczą także narządów wewnętrznych. Wzrasta podstawowa przemiana materii. Zwiększa się ilość krwi krążącej oraz wypełnienie naczyń krwią."
to np na stronie bb "Procesy przystosowawcze zachodzą w układzie krążenia, układzie oddechowym, w aparacie ruchu. Przeobrażenia dotyczą także narządów wewnętrznych. Wzrasta podstawowa przemiana materii. Zwiększa się ilość krwi krążącej oraz wypełnienie naczyń krwią."
oczywiście że nasze serduszko pompuje dużo więcej krwi teraz
olice:
podaje dane z moich notatek z położnictwa:
Zmiany w układzie krwionośnym: całkowicie cofają się po ciąży, kiedy poziom progesteronu spada.
układ krwionośny:
* zwiększenie objętości krwi krążącej (już od I trymestru) nawet o 50% i jest to osobniczo zmienne
* pobieranie tlenu z powietrza jest utrudnione, niedobór ten jest wyrównany wzmożoną czynnością serca i szybszym przepływem krwi w ciągu jednostki czasu.
układ krwiotwórczy:
- względna niedokrwistość:
* spadek hematokrytu, stężenia hemoglobiny
* wzrost liczby krwinek białych krwi
* tendencja do nadkrzepliwości na którą składają się:
1) zwiększone wytw. czynników krzepnięcia krwi,
2) spadek fibrynolizy
* wzrost szybkości opadania krwinek
podaje dane z moich notatek z położnictwa:
Zmiany w układzie krwionośnym: całkowicie cofają się po ciąży, kiedy poziom progesteronu spada.
układ krwionośny:
* zwiększenie objętości krwi krążącej (już od I trymestru) nawet o 50% i jest to osobniczo zmienne
* pobieranie tlenu z powietrza jest utrudnione, niedobór ten jest wyrównany wzmożoną czynnością serca i szybszym przepływem krwi w ciągu jednostki czasu.
układ krwiotwórczy:
- względna niedokrwistość:
* spadek hematokrytu, stężenia hemoglobiny
* wzrost liczby krwinek białych krwi
* tendencja do nadkrzepliwości na którą składają się:
1) zwiększone wytw. czynników krzepnięcia krwi,
2) spadek fibrynolizy
* wzrost szybkości opadania krwinek
reklama