reklama

rozciaganie sie Malenstwa a skurcze?

malinka1000

Fanka BB :)
Mam pytanie. Jak rozpoznać skurcze w ciąży od rozpychania się Dzidzi? Czasami czuje mocne naciagniecie skory brzucha i wybrzuszenie. nie wiem czy to Malenstwa czy macica się stawia, zazwyczaj wybrzuszenie jest w jednym miejscu brzucja, twade i czuje w tym samym czase kopniaki innym razem tez pojawia się wybrzuszenie ale macica jest twarda nie boli to tylko czuje cos w rodzaju ciagniecia skory, rozciągania. proszę o odpowiedz. dodam ze jestem w 21 tyg i 1 dniu ciąży a po ostatnich badanaich Maleństwo wazylo ponad 400g.

reklama
Mam pytanie. Jak rozpoznać skurcze w ciąży od rozpychania się Dzidzi? Czasami czuje mocne naciagniecie skory brzucha i wybrzuszenie. nie wiem czy to Malenstwa czy macica się stawia, zazwyczaj wybrzuszenie jest w jednym miejscu brzucja, twade i czuje w tym samym czase kopniaki innym razem tez pojawia się wybrzuszenie ale macica jest twarda nie boli to tylko czuje cos w rodzaju ciagniecia skory, rozciągania. proszę o odpowiedz. dodam ze jestem w 21 tyg i 1 dniu ciąży a po ostatnich badanaich Maleństwo wazylo ponad 400g.
Dzidzia jest za mała by się rozpychać w tym etapie ciąży ma jeszcze dużo miejsca. Pukania, stukania ...ale nie rozpychania - rozpychania jak ciąża jest bardziej zaawansowana a dziecku robi się ciasno.

To, co opisujesz to mogą być bezbolesne skurcze macicy zwane skurczami Braxtona- Hicksa, a które mogą się pojawiać już od 20-tego tygodnia ciąży. Ja miałam na tyle silne objawy, że lekarz zaordynował mi no -spę, ale nie bierz nic sama tylko się skonsultuj. W tekście masz info, jak sobie pomoc. I najważniejsze, jeśli coś cię niepokoi biegiem do ginekologa - dla własnego spokoju :)

Cześć,
na początku chciałam zaznaczyć, że bardzo trudno jest jednoznacznie określić co się dzieje przez internet. Wypowiedzi tutaj zamieszczane nie zastąpią Ci konsultacji z lekarzem lub położną w rzeczywistości.

To co opisujesz faktycznie przypomina skurcze przygotowujące macicę, czyli skurcze Braxtona-Hicksa. Niektóre z kobiet wcale ich nie odczuwają (np. ja :) ). Niektóre zaś mogą poczuć się nawet lekko zaniepokojone ich wyraźną obecnością. Te wybrzuszenia mogą być faktycznie efektem ruchów płodu i jego zmian w ułożeniu.

Najkorzystniej będzie jeśli swoje obawy przedstawić na kolejnej wizycie kontrolnej. Jeśli dodatkowo towarzyszą Ci inne niepokojące objawy (plamienie, pocenie się, dziwny niepokój) powinnaś niezwłocznie udać się do lekarza. Z tego co opisujesz sądzę, że nie dzieje się nic takiego.

Przy okazji tego wątku chciałam poruszyć dwie kwestie:
- niepokoju matki, bez wyraźnych objawów takich jak ból, krwawienie czy skurcze; NIGDY nie wolno lekceważyć silnego niepokoju matki, który może być pierwszym objawem zagrożenia
- przyjmowania nospy w ciąży -> jeśli nie ma wyraźnego wskazania lekarskiego najlepiej jest nie przyjmować nospy na własną rękę, lub próbować alternatywnej metody rozluźnienia jak kąpiel czy ciepły prysznic

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry