reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

klavell ja robie kapuste z grzybami. Grzyby mocze w wodzie pare h,potem w niej je gotuje. Kapuste plucze w wodzie,ale nie za bardzo,bo lubie kwasny smak. Laduje to na patelni razem z ugotowanymi grzybami,lisciem laurowym,ziarnami pieprzu,kminkiem i troche tej gotowej przyprawy do kapusty(w kazdym sklepie kupisz, to tak jak do bigosu).Wszystko razem smaze, az smaki sie polacza,dodajac lyzke masla.Pycha


Ooo widze, ze mowa o pasztecikach. Napisze tez moj przepis:

ciasto:
2szklanki maki pszennej
12,5dag margaryny
jajko
2dag drozdzy
pol szklanki smietany
sol


Make posiekac na stolnicy z margaryna.Dodac pokruszone drozdze,jajko i smietane.Dobrze ciasto wyrobic i zostawic pod sciereczka na godzinke.Rozwalkowac na placki grubosci ok 1,5 cm. Maja byc w ksztalcie prostokata. Nalozyc na calosc plasko farsz i zwinac w rulon. Pokroic jak np kopytka sie kroi. Na blache,posmarowac rozbitym jajkiem i do pieca.150stopni na zloty kolor.

Farsz jajeczny(moj ulubiony)

12 gotowanych jajek pokroic drobniutko,dodac 1 surowe jajko,sol i peczek pokrojonego drobno szczypiorku.

farsz miesny

25dag wieprowiny lub drobiu, mala bulka,jajko,2dag masla i sredniej wielkosci cebula.Mieso ugotowac, cebule podsmazyc na patelni przez chwilke. Mieso z bulka i cebula zemlec w maszynce.Dodac jajko,posolic,popieprzyc.jesli masa jest ciut za rzadka, to dosypac trzeba troche bulki tartej.

Farsz pieczarkowy

80dag swiezych pieczarek, pokroic drobno i usmazyc na patelni z mala,drobno pokrojona cebulka.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Moja mama robi pstrąga z pieczarkami. Dusi wszystko razem w brytfance. Suuuper
Jest sos grzybowy z ziemniaczkami. Można zrobić kompot lub zupę owocową. Chyba tradycyjnie jest z suszonych owoców, tak robi moja teściowa,a moja mama robi zupę jagodową. Zawsze można zrobić rybę na różne sposoby
 
Klavell pierogi chińskie to nic innego niż zrobione z ciasta drożdzowego jak na placek ttylko bardziej na słono. Farsz do tego jak do normalnych pierogów. Smażysz je na głębokim tłuszczu i tyle. Ty kiedys robiłas cos podobnego tylko inaczej to nazywałaś

A co do pasztecików to takie samo casto i farsz jak do w/w pierozków tylko rozwałkowujesz to ciasto , nakłdasz farsz i zwijasz jak roladę, kroisz w kawałki i do piekarnika aż będą rumiane.
 
Agulka ja na te pierogi chinskie mowie smazone kwiatki hyhy dokladnie robie tak jak piszesz, ale zlepiam je w ksztalt takiego kwiatka,gwiazki i smaze. Pycha!nawet chyba tez podawalam kiedys przepis na to.
 
No troche babraniny jest:baffled:. Bo to taka gotowana mielona rybka ( taki pokazny pulpet gotowany w wywarze a potem oblany galareta i przystrajany. wieczorem moge dac ci przepis bo teraz Stasiek nie daje mi sie skupic:wściekła/y:.

Ze mną juz jest gorzej bo przeczytałam ... "trochę baraniny" ...i tak się zdziwiłam:szok::szok::szok::szok::-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D będę czekała może spróbuję zrobić a dobre to jest ?
 
Ze mną juz jest gorzej bo przeczytałam ... "trochę baraniny" ...i tak się zdziwiłam:szok::szok::szok::szok::-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D będę czekała może spróbuję zrobić a dobre to jest ?
hehhe taka ryba z baraniny;-):-D:-D Nie no z dorsza albo tolpygi - po pdobno najlepsza na galantyne!
Jak lubisz gotowane pulpety z ryby w galarecie to bedzie ci smkowac. I jak nie lubisz pitolic sie wyjmowaniem osci przy jedzeniu to tez. Mnie tam srednio smakuje ale moj tata i dziadek z babcia sie objadaja:tak:
 
reklama
Do góry