reklama

Samopoczucie przyszłej mamy ;)

TEST PAPPA

Czas wykonywania testu: od 10 do końca 13 tygodnia ciąży określonego wg daty ostatniej miesiączki lub wieku ciążowego ustalonego badaniem USG Test PAPP-A jest badaniem nieinwazyjnym, które określa ryzyko wystąpienia u płodu aberracji chromosomowych. Częściami składowymi testu jest:

1. USG GENETYCZNE czyli szczegółowe badanie USG określające anatomię ultradzwiękową dziecka z oznaczeniem przezierności karkowej (NT - nuchal transluscency).

Badanie wykonywane jest w naszej Pracowni wysokiej klasy aparatem USG Siemens Sonoline 60G w prezentacjach:

2 D - obrazowanie "płaszczyznowe"

3 D - obrazowanie "przestrzenne"

3-Scape Real-Time - obrazowanie "przestrzenne" w czasie rzeczywistym (4D)

2. BADANIA BIOCHEMICZNE - Oznaczenie biochemicznych markerów wady rozwojowej płodu okreslanych we krwi żylnej kobiety ciężarnej tj.: białko ciążowe A (PAPP-A) i wolna podjednostka beta gonadotropiny kosmówkowej (wolne beta hCG).

Oznaczanie stężeń białka PAPP-A, beta HCG wykonywane jest w Laboratorium Dr n. Med. Lecha Dudarewicza w Lodzi stosującego metodę oznaczeń biochemicznych spełniających wymagania Fetal Medicine Foundation, Londyn.

Jak pewny jest test PAPP-A?

Test PAPP-A z oceną NT jest najczulszy spośród badań nieinwazyjnych. (Czułość testu PAPP-A w zakresie wykrywania zespołu Downa wynosi ok. 90% - to znaczy, że wykrywanych jest 9 na 10 płodów chorych. Dla porównania ogólna czułość testu potrójnego wynosi ok. 60%). Test PAPP-A jest wykonywany pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży jako badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau u płodu. Składa się z oceny biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu. Test PAPP-A jest odpowiedni dla pacjentek w każdym wieku. W Wielkiej Brytanii i wielu innych krajach europejskich test PAPP-A stanowi standard opieki dla każdej ciężarnej. Na podstawie jego wyniku wyodrębniona zostaje grupa kobiet ciężarnych, u których ryzyko zespołu Downa u płodu jest podwyższone, i tym kobietom proponowany jest test diagnostyczny - np. amniopunkcja, w wyniku której można rozpoznać chorobę płodu, lub ją wykluczyć. Kilkanaście lat temu, kiedy nie było takich badań, jak test PAPP-A amniopunkcję proponowano wszystkim kobietom, u których ryzyko wystąpienia zespołu Downa u płodu było podwyższone ze względu na ich wiek - zazwyczaj powyżej 35 roku życia. W chwili obecnej po wykonaniu testu PAPP-A u większości kobiet "starszych" okazuje się, że ryzyko choroby płodu jest na tyle niskie, że nie uzasadnia wykonania amniopunkcji. U kobiet poniżej 35 roku życia test umożliwia wykrycie płodów chorych, co dawniej było niemożliwe, ponieważ z założenia ryzyko choroby płodu był u nich zbyt niskie, aby proponować im niosący ryzyko zabieg amniopunkcji. Reasumując, obecnie decyzji o wykonaniu amniopunkcji, lub jej zaniechaniu nie musimy opierać jedynie na wieku kobiety ciężarnej - dzięki testowi PAPP-A można wykryć większość (około 90%) płodów chorych u kobiet bez uchwytnych objawów ryzyka choroby płodu i uniknąć amniopunkcji u wielu kobiet, dla których dawniej była ona jedynym źródłem informacji o stanie zdrowia płodu. Aktualnie test PAPP-A jest badaniem o najwyższej czułości wykrywania zespołu Downa. (czułość testu oznacza procent wykrytych płodów chorych - ogólna czułość testu PAPP-A wynosi ok. 90% - to znaczy, że wykrywanych jest 9 na 10 płodów chorych. Dla porównania ogólna czułość testu potrójnego wynosi ok. 60%).

reklama
A ja nie mam smaczków ani na kwaśne ani na słodkie. Jem "normale" rzeczy, więc może chęć na kwąsne niweluje chęć na słodkie i będzie wymarzona parka?? Bardzo bym się cieszyła!!
A co do szybszego "roztrojenia" to fajnie by było jak by były lwiątka byleby tylko zdrowe były!!  

No ja też chciałabym "lwiątko" ;D
Ale wątpię czy lekarz będzie ciął tak szybko ::)
Raczej nastawiam się na końcówkę sierpnia a to juz panna ;)

ja mam 2 marca mam test PAPPA. Koszt tego badania w mojej klinice to około 500 zł. I ja na pewno te badania zrobie bo jeśli jest jakakolwiek mozliwość pomocy mojemu dziecku to chce o tym wiedziec wcześniej.

Ewunia toś wykład dała :laugh:

A mam jeszcze jedno pytanie czy wiecie moze czy na tym genetycznym USg widać lepiej dzidzi niż na takim normalnym?? bo nie wiem czy genetyczne oznacza 3D?

W Bytomiu jest taka klinika gdzie robią genetyczne, 3D/4D i dopplerowskie na jednej wizycie i to kosztuje 130 zl a z nagraniem plyty 160 zl. Ja już sie na to zapisałam na 20 kwietnia. To USG robi się między 17 a 23 tc.

Mycha
nie wiem czy takeigo badania nie przeprowadza dr Włoch,co prawda jest droższe bo kosztuje teraz 220zł.
Wiem,tez że dr Włoch jest jednym z nielicznych specjalistów z zakresu wykonywania takiego usg ;)
Ja się nie wybieram,chyba....
Chyba,ż emój lekarz znowu zrobi nagonke na pacjentki przy wynajętym aparacie,a jest całkiem dobry w usg.Nawet ostatnio mi powiedział,że jest to dziedzina,na której naprawde sie zna ;D

ja dzis na 16tą idę na USG genetyczne.. boję się niewiedzieć czemu, że coś będize nie tak, że cos jest źle .. koniecznie uprosiłam męża aby poszedł ze mną.. nie wiem czy będzie w środku ze mną czy czekał pod gabinetem - bo z małą nie mamy co zrobić, ale może któraś z recepcjonistek przez chwilkę nam Anki przypilnuje.. w końcu to badanie nie trwa godzinę..
boję się jak nigdy,, chyba za dużo się naczytałam o chorobach ostatnio..

reklama
Edi ja idę na USG genetyczne 2 marca ale to nie jest chyba 3d? wiec zastanowie sie i chyba sobie je zrobie a zapytam w mojej klinice czy tam robią :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry