reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Sen naszych maluszków

wspolczuje katarku :(
moze masc majerankowa ?? gdzies tez czytalam , ze kolo maluszka np. poduszke czy cos skroplic olejkiem na lepsze oddychanie
mozna tez cebule porozkladac :)
oby szybko przeszlo !!

tak, maść majerankowa jest dobra a kosztuje ze 3zł
dobre są kropelki OLBAS, na tą mokrą pieluszkę na kaloryferze kilka kropelk ...

Ja spie po 5 godzin na dobe i dlugo tak nie pociagne... poczytalismy troche o spaniu i chyba sprobujemy przedluzyc jej sen w nocy pozwalajac spac na rekach - co oznacza zeprzez cala noc jedno z nas musi byc na nogach - ja wiecej bo jeszcze karmienia dochodza. Wczoraj zaliczylismy taka pierwsza noc i dzis w ciagu dnia spala zdecydowanie mniej - mam nadzieje ze dzieki temu bedzie potrzebowala wiecej snu w nocy. Jeszcze przez kilka nocy bedziemy usypiac na rekach a potem stopniowo przekladac do lozeczka. Zobaczymy czy podziala....

Smoka probowalam (na razie 2 koncowek) i pluje nim niestety...

kurcze z tym noszeniem nocnym to nie zazdroszczę, może spróbujcie jej nie dać tyle spać w dzień,
może pośpi w nocy lepiej bez noszenia ... bo te przekładanie do łóżeczka
po spaniu na rączkach nie będzie takie proste ... przeżyłam to z Mileną w czasie kolek i ząbkowania ...

A ze smokiem może spróbuj jej "wcisnąć" gdy karmienie będziesz kończyć,
tak ją oszukać troszkę, może załapie ...

reklama
zrobiłam dzienniczek snu mojego malca i wczoraj od północy do dziś w południe przespał 8 godzin! Jestem w miarę wyspana. Ale za to wczoraj w dzień miał trzy drzemki po 45min a tak to marudził i wołał na ręce. Więc mniej w dzień spania = więcej w nocy :tak:

co do smoka to zakupiłam taki z tt i mały ciągnie. Najgorsze że boję się że się uzależni, teraz jak mu smok wypadnie to szaleje tak jak to robił gdy go odstawiałam od cyca.

monysia probowalam twojego sposobu z oszukiwaniem, ale mala sie oszukac nie da :-D albo zaciska ustka albo pluje smoka. za to ssie nasze palce - chyba musze znalesc smoczka w takim wlasnie ksztalcie jesli istnieja.

Po 2 nocach spania na rekach, 3 byla troche lepsza. karmila sie od 2 w nocy do 8 rano po godzine/poltrej, potem godzina spania, w porownaniu z 12-7 rano non stop to znacznie lepiej. Ma bardzo niespokojny i plytki sen w nocy, nie wiem dlaczego... raczej nic ja nie boli, nawet jak kupki robi to bezbolesnie i bez prezenia sie.

elifit 8 godzin to niezle :) moja od polnocy do poludnia przespala prawie 7 i tez jestem w miare wyspana :) do tej pory spalam po 4-5 godzin na dobe.

Cytrynka o takim sposobie nie slyszalam :)
ale moj maly tez cos nad ranem zaczyna wymyslac i zebym jeszcze ja dospala klade go na klacie , cyc obok i tak spimy sobie ... tylko u mnie to problem raczej z brzuszkiem niz jego kaprysy czy niespanie ...
tylko bede miala przechlapane pozniej go odzwyczajac cos czuje :no:

zrobiłam dzienniczek snu mojego malca i wczoraj od północy do dziś w południe przespał 8 godzin! Jestem w miarę wyspana. Ale za to wczoraj w dzień miał trzy drzemki po 45min a tak to marudził i wołał na ręce. Więc mniej w dzień spania = więcej w nocy :tak:

co do smoka to zakupiłam taki z tt i mały ciągnie. Najgorsze że boję się że się uzależni, teraz jak mu smok wypadnie to szaleje tak jak to robił gdy go odstawiałam od cyca.

kurcze dziwne , ze tak malo spi ... ale z tego co piszesz to juz lepiej jest :) oby tak dalej i sen sie wydluzal :)
no wlasnie z tym smokiem i tak zle i tak niedobrze , bo pozniej male jak mu w nocy wypadanie smok potrafi sie wybudzac i kwekac zeby wlozyc ... ale z cycem to samo hehe

moj szkrab podobnie do waszych , za dnia ma totalny odlot hehe
spi jak zabity, ciagnie cyca i wali kupsztale
za to w nocy zaczyna sie jazda heheh
okolo godziny 1-2 moj panicz sie budzi i jest gotowy na nocne zycie
karmienie nie trwa wtedy 30-40 minut jak za dnia, tylko przynajmniej godzine , poltorej
w trakcie karmienia strzeli ze dwa kupsztale , bo to jego specjalnosc heh
chepnie mu sie ze dwa razy i znowu wola o cycka
normalnie katastrofa hehe
czasam padnie ze zmaczenia po 2 godzinach a czasem po 4
generalnie ja wygladam juz jak zombie, spie po 3 godziny na dobe, bo jakos w ciagu dnia trudno sie zebrac
chociaz moja sister jest u mnie i mnie goni, zebym spala ile tylko moge jak mlody spi , ale ja wole z nia kawe wypic lub serial obejrzec, no to potem mam

zatanawiam sie czy ma na to wplyw to , ze ja od 5 miesiaca ciazy cierpialam na bezsennosc, tez sie budzilam o 3 w nocy i nie mogla juz zasnac

dzisiejszej nocy np poszlismy spac po 1, bo mielismy znajomych , a od 3.30 moj żabol dawal czadu, oczy jak 5 zlotych i nawet nie proboj mnie uspokojac tylko wyciagaj cyca i karm heh, terrorysta maly :-)

atram to też masz fajowo.. a w ciąży ci szalał w nocy? Bo jak ja sobie przypomnę to tak koło północy mój dawał czadu :laugh2:

mój dziś w nocy ładnie spał ale za to nie daje pospać rano niestety :baffled:

ja też się szarpłam na ten smoczek, nawet 2 a Młoda go nie chciała :no:

monysia probowalam twojego sposobu z oszukiwaniem, ale mala sie oszukac nie da :-D albo zaciska ustka albo pluje smoka. za to ssie nasze palce - chyba musze znalesc smoczka w takim wlasnie ksztalcie jesli istnieja.

A może taki z aventu ??? jest taki lekko spłaszcony, prosty :confused:
http://allegro.pl/avent-2-szt-smoczek-usp-transparentny-0-3-m-i1868060021.html

Ostatnia edycja:
Avent wyprobowany, mala tez nim pluje... zreszta teraz ze wzgledu na plesniawke wszystkie smoczki wyrzucamy.

Ze snem lepiej - wczoraj spala po 2-2,5godzinki miedzy karmieniami. Z tym ze raz sie karmila przez 2 godziny.

Ze snem w ciagu dnia kombinujemy bo nie latwo jej zasnac. Dzis po godzinie walki pojezdzilismy samochodem po miescie... bo na nic innego nie mielismy sily. W aucie oczywiscie spi slicznie :)

moj szkrab podobnie do waszych , za dnia ma totalny odlot hehe
spi jak zabity, ciagnie cyca i wali kupsztale
za to w nocy zaczyna sie jazda heheh
okolo godziny 1-2 moj panicz sie budzi i jest gotowy na nocne zycie
karmienie nie trwa wtedy 30-40 minut jak za dnia, tylko przynajmniej godzine , poltorej
w trakcie karmienia strzeli ze dwa kupsztale , bo to jego specjalnosc heh
chepnie mu sie ze dwa razy i znowu wola o cycka
normalnie katastrofa hehe
czasam padnie ze zmaczenia po 2 godzinach a czasem po 4
generalnie ja wygladam juz jak zombie, spie po 3 godziny na dobe, bo jakos w ciagu dnia trudno sie zebrac
chociaz moja sister jest u mnie i mnie goni, zebym spala ile tylko moge jak mlody spi , ale ja wole z nia kawe wypic lub serial obejrzec, no to potem mam

zatanawiam sie czy ma na to wplyw to , ze ja od 5 miesiaca ciazy cierpialam na bezsennosc, tez sie budzilam o 3 w nocy i nie mogla juz zasnac

dzisiejszej nocy np poszlismy spac po 1, bo mielismy znajomych , a od 3.30 moj żabol dawal czadu, oczy jak 5 zlotych i nawet nie proboj mnie uspokojac tylko wyciagaj cyca i karm heh, terrorysta maly :-)

o kurcze niezle na cycu wisi :szok::-D
moj to maks z 15 min. , a czasami krocej ...
noce tez takie sobie , ale to nie dlatego , ze spac nie chce tylko go gazy mecza i nad ranem kweka , poplakuje juz :(
a ty spij w dzien ile sie da , bo dlugo tak nie pociagniesz ...
mi tez szkoda dnia na spanie , ale czasami sie klade na troche zeby miec sile na nocke :-)
oby tym naszym malucha szybko sie unormowao i bole przeszly !!

Avent wyprobowany, mala tez nim pluje... zreszta teraz ze wzgledu na plesniawke wszystkie smoczki wyrzucamy.

Ze snem lepiej - wczoraj spala po 2-2,5godzinki miedzy karmieniami. Z tym ze raz sie karmila przez 2 godziny.

Ze snem w ciagu dnia kombinujemy bo nie latwo jej zasnac. Dzis po godzinie walki pojezdzilismy samochodem po miescie... bo na nic innego nie mielismy sily. W aucie oczywiscie spi slicznie :)

dobrze , ze w nocy spi :)
moj w dzien to jak zabity , przesypia caly prawie , noce tez nie najgorsze by byly gdyby nie baki meczace :(
szkoda mi go , ze sie tak meczy , bo nawet pospac w spokoju nie moze tylko steka przez sen ...

reklama
:szok::szok: nieźle wam dzieciaki wiszą!!! i jedzą przez ten cały czas???
To ja się zacznę chyba martwic...bo moja góra 10 min w nocy, na wpół śpiąco zjada i śpi 3, 4 godziny, chociaż od 2 dni coś się zmieniło i budzi się co 2. W dzień to z 5 minut ssie i koniec...robi sobie przerwę, porozgląda się, powygina, znów possie ze 2 minuty, beknie, possie i zaśnie...a głównie to śpi...co prawda krótko i niespokojnie i je tak co godzine, 2 mniej więcej, wieczorami tylko z tym brzuszkiem cyrki się zaczynają i potrafi nie spać ze 2, 3 godziny a potem pada jak mucha.Już ją zaczęłam podejrzewać że może ma jakąś żółtaczke albo coś...ale jest różowa...
Najgorsze że nie wiem jak przybiera, bo była tylko 2 razy ważona, po 5 dniach od porodu przybrała 115, po kolejnych 5 100 i teraz dopiero w środę ma przyjść health visitor to ją może zważy.

Do góry