Witajcie dziewczyny. Dawno się nie odzywałam a to wszystko przez sesje. Na szczęście już po. Ale tak na szybko wchodziłam czasami żeby sprawdzić co u Was. Wczoraj byłam u gina. Maluch rozwija sie prawidlowo także termin chyba na koniec lipca. Ale pozwolicie że zostane z wami :-) . Jeśli chodzi u mnie to podobnie jak u Magdy łożysko przodujące. Jak byłam 3 tygodnie temu to powiedział mi że dziecko jest nisko ale nie jest to łożysko przodujace no niestety teraz juz było. Pocieszył mnie jednak że może się cofnąć być może opuściło się pod wpływem stresów związanych z egzaminami, choć mnie nie chce się wierzyć że stres może wpłynąć na coś takiego. Jak myślicie? Chociaż kto wie. Nie znam się na tym. A on też jakiś zakręcony wczoraj był bo nie było tej jego pani pomoc a 4 pacjentki w poczekalni więc latał z ciśnieniomierzem jak opętany. Narazie kazal mi prowadzić raczej spoczynkowy tryb życia i nie chodzić dużo za 3 tygodnie mam się stawić i zobaczymy jeśli to przez tą sesję to powinno się podnieść. Trzymajcie się cieplutko.
reklama
A zapomiałam. Płci jeszcze nie znam. Powie mi za 3 tygodnie. Gin powiedział że on już widzi ale nie chciał mi powiedzieć bo na 100 procent pewny nie był. NIe udało mi się nawet wydębić od niego jego przypuszczeń. No cóż muszę poczekać. Ja sama nie wiem co to może być. Cały czas myslalam ze dziewczynka, ale jak coś mówie to podświadomie "mały". Więc nie wiem na co stawiać przeczucia czy podświadomość. Zobaczymy za 3 tygodnie.:-)
Atas ja wiem tyle że łożysko jest nisko osadzone i zachodzi na szyjkę macicy częściowo lub całkowicie. Zaleca się niby leżenie albo raczej spokojny tryb życia bo może grozić krwotokiem, przedwczesnym porodem a w ewentualności cesarskim cięciem. Tyle powiedział mi lekarz. A i jeszcze tyle że teraz to się moze podnieść bo definitywnie określa sie czy jest przodujące po 30 tyg ciąży, teraz to jest tylko tyle że występuje ryzyko i w kazdej chwili moze się podnieść. Ja wiem tyle moze więcej wie Magda.
Łożysko przodujące
OPIS: umiejscowienie łożyska w całości lub części ponad ujściem wewnętrznym szyjki macicy;
OBJAWY:
CZYNNIKI RYZYKA:
INFORMACJE DLA CHOREGO:
ZAPOBIEGANIE:
OPIS: umiejscowienie łożyska w całości lub części ponad ujściem wewnętrznym szyjki macicy;
- łożysko przodujące brzeżnie - umiejscowione w niewielkiej odległości od ujścia wewnętrznego może być przyczyną krwotoku podczas skracania się i rozwierania szyjki w czasie porodu,
- łożysko przodujące częściowo - umiejscowienie powodujące częściowe pokrywanie ujścia wewnętrznego szyjki macicy,
- łożysko przodujące całkowicie - umiejscowienie powodujące całkowite zakrycie ujścia wewnętrznego szyjki macicy;
OBJAWY:
- w drugim lub trzecim trymestrze ciąży bezbólowe krwawienie jasną krwią,
- niekiedy występują skurcze macicy,
- pierwsze krwawienie ustępuje samoistnie,
- w przodowaniu całkowitym krwawienie może być wcześniejsze i może się nie wydobywać na zewnątrz dróg rodnych.
CZYNNIKI RYZYKA:
- łożysko przodujące w poprzednich ciążach,
- wcześniejsze rozwiązania za pomocą cięcia cesarskiego,
- wielodzietność,
- zaawansowany wiek ciężarnej,
- ciąża wielopłodowa,
- wcześniejsze poronienia,
- palenie tytoniu.
- początkowo hospitalizacja i wypoczynek w łóżku,
- ciężarne przed terminem porodu i baz dolegliwości mogą być leczone ambulatoryjnie.
- leżenie,
- abstynencja seksualna.
INFORMACJE DLA CHOREGO:
- pierwsze krwawienie jest rzadko śmiertelne,
- ryzyko powtórnego krwawienia jest związane z aktywnością lub stymulacją szyjki,
- częstą przyczyną śmiertelności okołoporodowej jest wcześniactwo.
ZAPOBIEGANIE:
- obniżyć aktywność życiową, aby uniknąć powtórnego krwawienia,
- przyczyną powtórnego krwotoku mogą być: badania przezpochwowe, kontakty seksualne, irygacje lub inne zabiegi w pochwie.
- jeżeli łożysko jest przodujące częściowo lub całkowicie w terminie porodu, należy wykonać cięcie cesarskie,
- jeżeli łożysko przoduje brzeżnie można spróbować porodu siłami natury,
- przed terminem porodu - jeśli stan matki i płodu jest zadowalający, należy uważnie obserwować pacjentkę i opóźniać poród.
Brrr..Magda co Ty tu podajesz za informacje
;-) Żartuje oczywiście, wiem że to poważna sprawa.
Ania to trzymam kciuki żeby się podniosło, bo tak się męczyć..strach pomysleć. Ale bedzie dobrze!
Byłam u gina, wszystko w porządku, bobo rośnie, mam sobie zakupić witaminki, moja szyjka ma się doskonale i nie powinna sprawiać problemów, no i mam skierowanie na usg, w przyszłym tygodniu idę :-)
Syska może te bóle to takie jak u mnie, bo niektóre babki tak miewają, na początku ciązy (max do 5.m-ca) bo to macica się gwałtownie rozciąga i tak pobolewa. Ale oczywiście upewnij się u lekarza.
A ja właśnie zaczęłam II trymestr!!!
To dobrze, bo ten pierwszy mi się nie podobał.

Ania to trzymam kciuki żeby się podniosło, bo tak się męczyć..strach pomysleć. Ale bedzie dobrze!
Byłam u gina, wszystko w porządku, bobo rośnie, mam sobie zakupić witaminki, moja szyjka ma się doskonale i nie powinna sprawiać problemów, no i mam skierowanie na usg, w przyszłym tygodniu idę :-)
Syska może te bóle to takie jak u mnie, bo niektóre babki tak miewają, na początku ciązy (max do 5.m-ca) bo to macica się gwałtownie rozciąga i tak pobolewa. Ale oczywiście upewnij się u lekarza.
A ja właśnie zaczęłam II trymestr!!!

reklama
Największe niebezpieczeństwo w ciąży oraz okresie okołoporodowym stanowi łożysko przodujące oraz przedwcześnie odklejające się. Są one najczęstszą przyczyną krwawień i krwotoków w czasie ciąży i porodu stanowiąc poważne zagrożenie życia matki i płodu.
Za łożysko przodujące uznaje się takie łożysko, które całkowicie lub częściowo pokrywa ujście wewnętrzne szyjki macicy. W zależności od tego jak duża część łożyska pokrywa ujście wyróżnia się łożysko brzeżnie, częściowo lub całkowicie przodujące. Najczęstszymi przyczynami tej patologii są nieprawidłowości błony śluzowej macicy spowodowane licznymi porodami, poronieniami i wszelkimi zabiegami wykonywanymi na macicy. Łożysko przodujące powoduje krwawienia w czasie ciąży. W zależności od rodzaju patologii nasilenie krwawienia może być różne. Postępowanie w przypadku łożyska przodującego uzależnione jest od rozmiarów krwawienia, stopnia dojrzałości płodu jak również od stanu ogólnego matki. W przypadku pojawienia się silnego krwawienia ciążę należy rozwiązać natychmiast bez względu na wiek ciążowy. Stan ten zagraża bowiem życiu matki i dziecka. Ciąża przebiegająca z łożyskiem przodującym zawsze traktowana jest jako ciąża wysokiego ryzyka i musi być bezwzględnie rozwiązana poprzez cięcie cesarskie.
Za łożysko przodujące uznaje się takie łożysko, które całkowicie lub częściowo pokrywa ujście wewnętrzne szyjki macicy. W zależności od tego jak duża część łożyska pokrywa ujście wyróżnia się łożysko brzeżnie, częściowo lub całkowicie przodujące. Najczęstszymi przyczynami tej patologii są nieprawidłowości błony śluzowej macicy spowodowane licznymi porodami, poronieniami i wszelkimi zabiegami wykonywanymi na macicy. Łożysko przodujące powoduje krwawienia w czasie ciąży. W zależności od rodzaju patologii nasilenie krwawienia może być różne. Postępowanie w przypadku łożyska przodującego uzależnione jest od rozmiarów krwawienia, stopnia dojrzałości płodu jak również od stanu ogólnego matki. W przypadku pojawienia się silnego krwawienia ciążę należy rozwiązać natychmiast bez względu na wiek ciążowy. Stan ten zagraża bowiem życiu matki i dziecka. Ciąża przebiegająca z łożyskiem przodującym zawsze traktowana jest jako ciąża wysokiego ryzyka i musi być bezwzględnie rozwiązana poprzez cięcie cesarskie.
Podziel się: