reklama

Sierpniowe mamy 2015

Co do wyboru porodu ostatnio zapytałam mojego lekarza jak to widzi i powiedział ze jeśli dzidzia Będzie ważyć 3kg to planuje cesarke.
Jak mówi jestem jego najdrobniejsza pacjentka i juz od pierwszej wizyty myślał o cesarce. Jak to będzie to zależy tylko od wagi naszej Rybki :-)
My z moim mężem mieliśmy wagę urodZeniowa 2kg on w 32 tygodniu a ja w 34

reklama
Co do cc to podobno Polska jest w europejskiej czołówce, ok 40% porodów, w innych krajach 13-20%. Większość moich znajomych miała cc z różnych powodów. Ja na razie myślę o tym, żeby Dobrawka została w brzuchu jeszcze 2 miesiące, a poród jaki będzie to czas pokaże. Boję się bardzo pn, ale jeszcze bardziej tego jak dam sobie radę z maluszkiem już po :-p W każdym razie wiadomo, że poród to nie spa, a cc choć bezbolesne i bez wysiłku to jednak operacja. Nie ma łaatwego rozwiązania w tej kwestii.

Cześć Dziewczynki!

ja wiem, ze jest jeszcze czas i że CC to nie koniec świata, ale wolałabym rodzić naturalnie, a po informacji o tej dziewczynie, która zmarła podczas cc, załamała mnie wczorajsza informacja o położeniu Leonika. Wczoraj Go bardzo z Mężem prosiliśmy żeby się przekręcił... moze nas posłucha :tak:

u mnie dziś domowa pizza na obiad :-) chociaż nie powinnam bo przez ostatni miesiąc przytyłam aż 2 kilo! :szok: nawet się wyżaliłam mojej gin, że jem zdrowo a tyje i wyniki krwi lecą bardzo... Gin cierpliwie (kolejny raz :P) tłumaczyła, że przy sporej niedowadze to normalne, że regularnie tyję i że i tak pięknie wyglądam i że poza brzuchem nie utyłam... pięknie kłamała ;) mało brakowało a bym jej tam wykrzyczała, że czuję się i wyglądam jak hipopotam, sapie po wejściu na 4 piętro i takie inne... ale się powstrzymałam - jeszcze by mnie skierowała do psychiatry :P

Anney - jak się czujesz?
Kasietta - super, że wychodzisz :)

Blerka Twój synuś na pewno posłucha rodziców :tak:
Co do wagi o się nie wypowiadam, bo ja już b.dużo przytyłam, ale postanowiłam się tym nie martwić i zająć tą kwestią po porodzie. A to, że się szybciej męczysz jest normalne i nie ma się co złościć :-D

blerka ja też bardzo lubię domową pizze na obiadek :) I też zaczęłam ostatnio tyć mniej więcej na tydzień 0,350
ale się tym nie przejmuję, do następnych wakacji po ciąży powinno się udać wrócić do wagi z przed ciąży :)

Ja wolę rodzić naturalnie, mam nadzieję że cesarka nie będzie potrzebna ale jeszcze nie rozmawiałam o tym z moim lekarzem.
Pewnie jak będzie bliżej porodu to pewnie mi powie co w moim przypadku lepsze.

Ja przy Igorze miałam cc i szczerze to byla rewelka. To znaczy pidniesienie sue po cc to masakra ale to siedzi w glowie. Trzeba się przełamać mimo bolu i do przodu. Ja doszłam do siebie bardzo szybko, tylko ze przez 4 dni nie miałam małego przy sobie i tak z perspektywy czasu dlatego tak sie super czulam. Po prostu miała czas na spokojne dojście do siebie. Teraz nie wiem co będzie. Jakos o tym nie mysle. Wiem tylko tyle ze jak sie dalej będzie potwierdzać duza ilość wód plodowych to na pewno cc, ale wtedy to najmniej ważne. Ważne tylko to żeby mala byla zdrowa a ja przezyje wszystko.

Akuku to to miałaś szczęśliwe porody :) tylko sie cieszyć a i oby ten był leciutki :) a co do wyniku to sama widzisz jak to sie potrafi pozmieniać wszystko.. Ale ja bym mimo ważyło skonsultowała dla spokoju swojego..

Beata nie wiem wiesz ze ja w pl to nie wiem jak to wszystko funkcjonuje chyba ze gdzieś przeczytam albo od kogos usłyszę o tych cesarzach...?

Borysiatko ja tez nie wiem co bym wolała bo to prawda ze każdy ma inna opinie i wspomnienia i wogole.. A nigdy nie wiadomo jak to ze mną ostatecznie sie ułoży w sierpniu tez..

Werci ale to chyba cesarka bo ostatnio była cesarka i dlatego jest wskazanie do kolejnej?

Cinamona trzymam kciuki za odpielichowanie &&& moja znajoma tez wlasnie pomału zaczyna.. Poki co młoda ma książeczki i jakas bajkę dla dzieci na ten temat.. I nocnik stoi w salonie i Siada na niego czasem w trakcie zabawy.. Wiec jeszcze długa droga przed nimi a ona rodzi w paźdz i tez by chciała zeby juz bez pieluch chodziła..

Kasietta super ze wychodzisz wkoncu :)

Ruda u mnie wlasnie większość znajomych ostatnio tez miała cc ... Także cos jest z ta czołówka na rzeczy.. I dokładnie tak jak piszesz to nie spa, a cc to duża ingerencja w organizm bo jednak operacja.. I w sumie czy sn czy cc to zawsze moze cos pójść nie tak, a tego juz nikt nie przewidzi i nie mozna tak o " co lepsze"...

Blerka ja sama nie wiem chyba tez wolałabym naturalnie i moj mały to sie non stop przekręca bo raz na dole kopie tak nisko i mocno a raz koło pępka.. Wiec ja nie wiem jak on sie ostatecznie ułoży ale ma jeszcze czas.. Oby sie Leonik przekręcił:) i nic nie mów o hipopotamach bo mi juz czasa cieżko z łóżka wstać bo mnie i plecy bolą i pachwiny... Ach...

A ja dziś właśnie rozmwiałam z ginem o porodzie. Pytał czy nadal sn, mowie, że jak najbardziej, ze zarezerwowałam połozna (inny szpital) i to Go trochę zmartwiło. Najbardziej chyba to, że nie będzie Go w tym szpitalu, ze mam uczulić połozną, by niczego nie przeciągać itp. A jak się okaże, że mam mieć planowe cc (oby nie) to On mnie do innego szpiatla nie pusci tylko u niego wszystko ma być robione. No i ze lepiej jakbym miała SN szczególnie dla naszych planów. Powiedziałam, że dalej nic nie planuje, na co On "zobaczymy pół roku po porodzie" :-D Marzyłam o Trójce, ale jeśli Julek będzie takim alergikiem jak Franio to ja się zaszyje, męża nie dopuszczę never, bo to horror jest.

Jeżu co ja mam z ta pamięcią... Blerka sa ćwiczenia wspomagające obrót dziecka.
Nie wiem czy się zdjęcia wgrają

Ćwiczenia wspomagające odwrócenie maluszka do położenia główkowego

Forward-leaninginversion
To ćwiczenie mogą wykonywać wszystkie ciężarne, bez wględuna położeniu dziecka. Sprzyja ono rozluźnieniu więzadeł macicy i pomagazoptymalizować usytuowanie płodu.
Jak to zrobić?
1. Klęknij na brzegu kanapy (lub na schodach).
2. Ostrożnie pochyl się w dół kładąc ręce napodłodze. Następnie oprzyj ręce na przedramionach (tak jak na obrazku). Łokcietrzymaj szeroko, a dłonie blisko siebie.

3. Niech Twoja głowa zwisa luźno. Przyciąg lekkobrodę do klatki piersiowej. Nie opieraj głowy o podłogę.
4. Kolana mają być blisko brzegu kanapy (schoda), apośladki wypięte ku górze (stanowią najwyższy punkt ciała). Jeśli chcesz możeszpokołysać biodrami.
5. Możesz spróbować spłaszczyć dolny odcinekkręgosłupa.
6. W opisanej pozycji spędź czas 3 oddechów (do ok.30 s).
7. Powoli, zaczynając od podniesienia się na całedłonie, podnieś się do góry.
Wykonuj codziennie, nawet kilka razy, najlepiej z czyjąśasekuracją (przynajmniej na początku).
Kiedy nie wykonywać tego ćwiczenia?
- jeśli masz jaskrę
- jeśli masz wysokie ciśnienie i ryzyko wylewu
- jeśli masz medyczneprzeciwwskazania do ćwiczeń w ciąży (np. niewydolność szyjki macicy)
- dla własnego komfortu nie wykonuj ćwiczenia po jedzeniu ikiedy masz zgagę;

Na co zwrócić uwagę podczas ćwiczeń?
- czasem możesz czućból/skurcz więzadła obłego macicy – nie jest to groźne; pomaga ciepło, masaż i oddychanie;
- Zwróć uwagę, jeśli czułabyś ból brzucha lub barkówutrzymujący się dłużej niż kilka minut.
- Przerwij ćwiczenie, jeśli poczułabyś nagłe, bardzointensywnie ruchy dziecka (dużo bardziej intensywne niż zdarzało się towcześniej). W takiej sytuacji (również jeśli zdarzyłoby się to bez ćwiczeń)zrób KTG.

Breechtilt
To ćwiczenie ma na celu pomoc dziecku w przyjęciu pozycjigłówką w dół. Należy je wykonywać od 1 do 3 razy dziennie.
Najlepiej najpierw wykonać ForwardLeaningInversion, anastępnie BreechTilt.
Jak to zrobić?
1. Weź gładki kawałek deski (może być np. deska doprasowania lub półka).
2. Oprzyj ją stabilnie o kanapę / łóżko.
3. Na podłodze wokół końca deski ułóż poduszki, abyzabezpieczyć ją przed przesuwaniem się. Jedna poduszka będzie Ci potrzebna podszyję.
4. Połóż się na desce na plecach głową w dół. Stopyułóż po na kanapie po obu stronach deski. (czasem trzeba spróbować kilka razy,aby dobrze się ułożyć).
5. Pozostań w tej pozycji 20 min. Powtórz 3 xdziennie.

(na tym obrazku pani źle trzyma nogi, mają być po każdejstronie deski na kanapie)

Kiedy nie robić Breechtilt?
Jeśli dziecko jest w położeniu główkowym.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ja tam chce sn. Pierwszy prod byl sn i super poszlo. Oczywiscie ze znieczuleniem, bo bez to sobie niewyobrazam. Bol straszny.
A cc to tylko jesli trzeba bo na zyczenie napewno nie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry