Kruszka, ja zawsze miałam problemy ze skórą, szczególnie jesienią i zimą i teraz też mam. Znajomy, który jest lekarzem rodzinnym polecił mi Hydrokortyzon5%, bo miałam tych zmian strasznie dużo, też szczególnie pod kolanami, w zgięciach rąk, na udach. Ta maść niby nie przechodzi przez łożysko, ale pewnie warto spytać lekarza. Ja wcześniej przed ciążą stosowałam Elocom i wtedy wszystko przechodziło bardzo szybko, bo to mocny lek i absolutnie niewskazany w ciąży. Hydrokortyzon działa słabiej, ale jednak jest poprawa. Oczywiście pewnie warto spytać swojego lekarza, co myśli o tej maści.
Ile wizyt u dentysty. Ja też byłam wczoraj, jedna plomba była do zrobienia, bez znieczulenia - trochę pobolało, ale wytrzymałam. Spytałam lekarza, co myśli o tym poglądzie, że każda ciąża to jeden ząb stracony - on powiedział, że bez przesady, coś tam może wyjść, ale to nie prawda, że maluszek zabiera nam tyle, że wszystko się demineralizuje - inaczej byśmy sobie kości połamały. Jego zdaniem kobietom w ciąży psują się zęby, bo częściej sięgają po coś słodkiego. Tu muszę mu przyznać rację - po prostu czasami trzeba zjeść, żeby nam się słabo nie zrobiło. Wygląda na to, że w takim razie powinnyśmy częściej myć zęby i wtedy nie będzie problemu z zębami. To samo mówił o karmieniu - że w nocy często kobieta jak wstaje do karmienia, to sięga po cukierka i psuje zęby.