reklama

Sierpniowe mamy 2015

Ja te wszystkie cytomegalie i toksoplazmozy robilam chyba w 8 tyg ciazy, ale skoro u Ciebie wszystko ok to dobrze :) lepiej zrobic niz nie :p
Ja za to krzywa cukrowa bede miala pozno bo dopiero w 27 tyg

reklama
Magdus kochana widzisz ja w kazdej ciazy leczylam sie jak teraz.. ba ja chorowalam moze raz na cala ciaze.... tu nie jest kwestia witamin bo mam naprawdr bardzo dobre.. maja specjalne plantacje gdzie choduja owoce i warzywa naturalne.. czasem nawet okresowo nie kupie niektorych witamin bo wlansie brak sezonu na nich... nie mozna ich kupic tak o, bo sa ograniczenia w produkcji, ktora trawa... itd.
Ja dzieki tym witaminom odbudowalam swoj organizm bo mialam wyniki okropne jak mialam 18 lat... a ze bylam w ciazy akurat to polozna byla zdziwiona ze wyniki w ciazy z strasznych zmienily sie na bardzo dobre.. oczywiscie myslala ze jadlam tutejsze witaminy..

Mysle ze moj organizm jest mega oslabiony.. wszystko idzie do dziecia a ja zostaje na koniec...
Zamowie sobie zestaw hmm mocniejszy na wyniszczony organizm.
Zreszta ja czuje sie juz lepiej ale Emis sie zarazil i to mnie martwi ;(
Ja jak kiedys bylam przeziebiona i nie wzielam witamin to na drugi dzien mega pogorszenie.. a jak biore i pilnuje od pierwszego symptomu to bardzi szybko wychodze z tego.
M sie trzyma i starszaki rowniez a m rowniez sie suplementuje tymi witaminami.. ja dodatkowo zelazo i kwas foliowy cala ciaze i okres karmienia piersia biore.
Dzieci biora witaminy dostosowane do ich wieku i tez sa zdrowi.
Jednak ja jeszcze miesiac temu karmilam... do tego ciaza.. pobudki w nocy zawsze od roku .. to daje w kosc jakby nie patrzec.. i witaminy witaminami..ale odpowiedni odpoczynek, dieta i duzo innych czynnikow.

Dziewczyny gratuluje udanych wizyt i dziewczynek :-)

A i moj M tez zamawia dziewczynke hehhe

Aneczka no stres z tym badaniem. Te wszystkie badania na toxo, cytomegalie nie sa podstawowymi badaniami tylko zalecanymi i gro kobiet w ogole ich nie robi. Ja je robilam w I ciazy na samym poczatku jak tylko lekarz stwierdzil ciaze to odrazu zalecil zrobic. Nie pamietam dokladnie ile placilam za te akurat badanie ale wiem ze za komplet badan z hiv, toxo, cytomegalie, rozyczke, zoltaczke i chyba cos jeszcze ponad 400 pln. Najlepiej zadzwon do laboratorium i zapytaj ile kosztuje bo to tez zalezy od laboratorium. Wiem ze niektore laboratoria maja promocje lub pakiety promocyjne dla kobiet w ciazy wiec moze popytaj.

Magdus nie mam pojecia ile bije lozysko wydaje mi sie ze jest zblizone do naszego. Mowie sprobuj najpierw moze filmik obejzec na youtube ze swoim modelem doplera zebys wiedziala jakiego dzwieku szukac. Mnie to osobiscie bardzo pomoglo, ze nie mam watpliwosci czy slysze swoje tetno czy dziecka.

Bylismy dzisiaj w tesco i nie moglam sie powstrzymac przed zakupami dla malenstwa. Co prawda nie szalalam bo i kasy nie mamy za duzo i mamy tez dostac sporo ubranek ale musialam kupic cos i kupilam ubranko tygryska. 3 czapeczki i 5 par skarpetek. Wszystkk w promocji wiec jestem przeszczesliwa. Zdjecie w wyprawce dla malenstwa :-)

Dziewczyny gratuluje ruchow Waszych dzieciaczkow. Ja swojego Ktosia juz od jakiegos czasu mam wrazenie czuje zwlaszcza jak cos zjem i to raczej nie ruchy jelit bo nigdy takich nie czulam wczesniej :-)

No to troche nas juz na 30.03 ma wizyt, moze znow bedzie wysyp dziewczynek :-)

Akuku odpoczywaj, biezr witaminki i pij duzooooo - organizm musi miec jak sie oczyscic. Potrzebujemy wiecej plynow w ogole w ciazy a teraz gdzie zwieksza sie ilosc krwi to tym bardziej wiec bede Ci powtarzac jak mantre pij pij i jeszcze raz pij najlepiej wode niegazowana :-p

Kruszka, ja zawsze miałam problemy ze skórą, szczególnie jesienią i zimą i teraz też mam. Znajomy, który jest lekarzem rodzinnym polecił mi Hydrokortyzon5%, bo miałam tych zmian strasznie dużo, też szczególnie pod kolanami, w zgięciach rąk, na udach. Ta maść niby nie przechodzi przez łożysko, ale pewnie warto spytać lekarza. Ja wcześniej przed ciążą stosowałam Elocom i wtedy wszystko przechodziło bardzo szybko, bo to mocny lek i absolutnie niewskazany w ciąży. Hydrokortyzon działa słabiej, ale jednak jest poprawa. Oczywiście pewnie warto spytać swojego lekarza, co myśli o tej maści.

Ile wizyt u dentysty. Ja też byłam wczoraj, jedna plomba była do zrobienia, bez znieczulenia - trochę pobolało, ale wytrzymałam. Spytałam lekarza, co myśli o tym poglądzie, że każda ciąża to jeden ząb stracony - on powiedział, że bez przesady, coś tam może wyjść, ale to nie prawda, że maluszek zabiera nam tyle, że wszystko się demineralizuje - inaczej byśmy sobie kości połamały. Jego zdaniem kobietom w ciąży psują się zęby, bo częściej sięgają po coś słodkiego. Tu muszę mu przyznać rację - po prostu czasami trzeba zjeść, żeby nam się słabo nie zrobiło. Wygląda na to, że w takim razie powinnyśmy częściej myć zęby i wtedy nie będzie problemu z zębami. To samo mówił o karmieniu - że w nocy często kobieta jak wstaje do karmienia, to sięga po cukierka i psuje zęby.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry