reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2015

reklama
dziewczyny ja się chyab zaraziłam opryszka od m !! nigdy w zyciu nie miałam :( co robic ? w senisie naczytałam się ze to jest mega nieezieczne ;/;/;/ dla dziecka :(

akuku, ale ktoras z dziewcvyn mowila chyba o opryszczce narzadow plciowych. ( w sensie,ze ta jets niebezpieczna)
ja sie totalnei nei
znam, ale moze to cold sore?

Ostatnia edycja:
Opryszczka w ciąży jest bardzo niebiezpieczna dla dziecka - MjakMama24.pl

obydwie sa niebezpieczne ..a szczegonie jak ma się ja pierwszy raz :( a ja nigdy nic nie miałam.. może to nie to ..na razie jest jakas krostka szczypie trochę... ehhh :(

kurcze ja w tej ciąży dziewczynkowej wszystko lapie jak rzep :(

spokojnie akuku, moze to zwykly pryszcz.
ja tez ma skore jak nigdy. jakies plamy, suche liszaje, pekajace usta.... w zadnej ciazy tak nei mialam.
dziewczynki tak maja :p

Wirus HSV1, wywołujący opryszczkę wargową, jest niegroźny dla kobiet w ciąży i dla płodu. Wyjątkiem jest sytuacja, w której zarażenie tym wirusem następuje właśnie w trakcie trwania ciąży, a kobieta wcześniej nie cierpiała na opryszczkę. Pierwsze zakażenie wirusem opryszki wargowej w tym okresie jest bezwzględnym wskazaniem do podjęcia terapii przeciwwirusowej, jako że jest bardzo niebezpieczne dla płodu. Szczególnie poważne jest zakażenie wirusem opryszczki w pierwszych sześciu miesiącach ciąży, może bowiem spowodować wady rozwojowe płodu, czasem nawet poronienie. Zakażenie w ostatnim trymestrze może z kolei spowodować przedwczesny poród. Podjęcie leczenia przeciwwirusowego znacznie zmniejsza ryzyko uszkodzeń płodu.

Opryszczka w ciąży: co musisz wiedzieć?

reklama
Do góry