reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Sierpniowe mamy 2015

Lilija dobrze że podchodzicie do tego że spokojem :-)

Blerka to powodzenia w realizacji marzenia :-) Jak humor już wrócił na odpowiednie tory?

Lucere z tego co się orientuję to u mnie w szpitalu zzo podają do 7 cm, ale jak to działa to nie mam pojęcia...

Powodzenia na wizycie &&
Ja swoją mam jutro i też się trochę denerwuje. W końcu pójdę do swojego lekarza bo wrócił z urlopu i mam nadzieję że zbada mnie tak jak trzeba bo nie mam pojęcia ile waży to moje szczęście, jak "szynka" i czy już coś się zapowiada. A tak poza tym dwa tygodnie temu mały się dziwnie ułożył i teraz mam taki pusty pępek i co jakieś dwa dni zmienia sobie bok bo raz wyciąga nogę z lewej a raz z prawej strony. To normalne ułożenie?

reklama
można chodzić, u mnie to działało tak, że jak już miałam te skurcze to umierałam cały czas a jak dostałam zzo to czułam tylko skurcze, dużo lżej a pomiędzy było cudownie :) zzo nie niweluje bólu do zera (tak było u mnie) ale daje wspaniały odpoczynek.

nie ma tak że tracisz czucie w nogach, normalnie ruszasz nogami. To chyba inny rodzaj znieczulenia niż podają do cc bo mimo że ja miałam założony cewnik do kręgosłupa to na cesarkę musiałam mieć pełną narkozę bo była bardzo citowa.

reklama
Lucere generalnie epidural mozna podac juz przy ok 3-4 cm ale najlepiej czekac jak najdluzej bo wtedy akcja szybciej idzie. Najlepiej podac przy ok 7cm. Kiedy bol juz jest niedowytrzymania i najwazniejsza "praca"zrobiona. Jak ci go podadza to musisz tylko lezec dlatego lepiej wytrzymac jak najdluzej bez bo pozycja lezaca nie jest najlepsza przy rozwieraniu. Najlepiej pionowo ale wtedy bez znieczulenia.
Granica podania to jakos 8 cm bo wtedy moze byc juz za pozno i znieczuli cie juz "po".
W czasie klucia nie mozna sie ruszac i trzeba byc w bardzo niewygodnej pozycji siedzacej i to wszystko przy skurczach.
Mnie wbijanie igly nic nie bolalo, bo skurcze zabijaly inny bol ;-) ale ciezko jest wytrzymac tych kilka minut kiedy wprowadzaja igle i znieczulenie, w niewygodniej pozycji i bez ruchu kiedy skurcze bola jak ch...a. Jednak jak juz zacznie dzialac odczuwasz taka ulege i pierwsza mysl jaka przychodzi do glowy: ufff w koncu nie boli.
Co do tego kiedy zaczyna dzialac to wydaje mi sie ze polozna na szkole rodzenia mowila cos o ok 20-30 min. Ale ja pamietam ze jak juz mnie podlaczyli to szybko bol zelzal. Z kazdym skurczem byl slabszy.
Mi wprowadzili bardzo dobrze i bylam rowno znieczulona ale zdarza sie ze czasem jedna czesc jest znieczulona a druga nie wtedy lekarz musi korygowac igle czy jakos tak.

Co do czucia to jednak jest znieczulenie. Podobnie jak u dentysty ruszac buzia mozesz ale nie czujesz tego ruchu wiec troche trwa zanim czucie wroci. Niektore kobiety nie czuja skurczow ale ja np czulam skurcze tylko mnie nie bolaly wiec czulam sie jak w niebie[emoji3]
Mi dosyc szybko znieczulenie zeszlo. Maja urodzila sie o 0.45 a ja juz rano, jakos kolo 7 bylam calkiem sprawna.
Ale to pewnie zalezy od dawki jaka podadza, czy dobrze podali. Nie znam sie...
Jednak trzeba sie liczyc ze moga byc skutki uboczne niestety.

U mnie wszystko poszlo dobrze i bezbolesnie. Bardzo szybko wrocilam do siebie. Wiec teraz jestem nastawiona ze znowu bede prosic jesli oczywiscie nie bedzie za pozno i mam nadzieje ze nie bedzie[emoji3] bo co to prawdziwy bol porodowy odczulam i jesli moge go troche zlagodzic albo pozbyc sie go to czemu nie.
Mi podali przy 7cm i ulga byla niedoopisania

Ostatnia edycja:
Do góry