reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Sierpnióweczki szaleją w kuchni

reklama
Placki cukiniowe z serem feta:
2 duże cukinie (ja miałam naprawdę wielkie okazy)
2 średnie cebule (drobniutko posiekać)
4 ząbki czosnku (przeciskąć przez praskę)
mąka pszenna (ok. 1 szkl., takiej 200ml)
mąka ziemniaczana (ok. 2-3 łyżki)
4 jajka
pęczek pietruszki (drobno posiekać)
1/2 opakowanie sera feta
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz do smaku


Cukinie obrać, wydrążyć gąbczaste gniazda (jeśli są). Zetrzeć na tarce (średnie oka) i wrzucić na durszlak.
Odcedzać (ok. 10min). Dodać: pietruszkę, cebulę, czosnek, jajka, mąki, przyprawy - dokładnie wymieszać. Na końcu pokruszyć fetę i ponownie wymieszać.

Smażyć na oleju rzepakowym.

Sos jogurtowy:
jogurt grecki (pół dużego opakowania)
1/2 pęczka szczypiorku
sól/pieprz do smaku
ząbek czosnku (można pominąć)
 
Placki z gotowanych ziemniaków:
1 kg ziemniaków
1 szkl. (o poj. 250ml) mąki pszennej
2-3 jajka rozm. L
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować, odcedzić i najlepiej jeszcze gorące przecisnąć przez praskę.
Wystudzić.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić masę.
Na podsypanej mąką stolnicy zrobić z masy wałek i pokroić go na kawałki (o grubości ok. 3cm).
Z każdego kawałka formować placuszki.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podawać z gulaszami, sosami, a nawet na słodko (wtedy nie doprawiać solą i pieprzem, tylko cukrem).
 

Załączniki

  • placki z sosem2.JPG
    placki z sosem2.JPG
    635,6 KB · Wyświetleń: 190
Placki z gotowanych ziemniaków:
1 kg ziemniaków
1 szkl. (o poj. 250ml) mąki pszennej
2-3 jajka rozm. L
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować, odcedzić i najlepiej jeszcze gorące przecisnąć przez praskę.
Wystudzić.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić masę.
Na podsypanej mąką stolnicy zrobić z masy wałek i pokroić go na kawałki (o grubości ok. 3cm).
Z każdego kawałka formować placuszki.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podawać z gulaszami, sosami, a nawet na słodko (wtedy nie doprawiać solą i pieprzem, tylko cukrem).


Moja babunia robiła takie placki z nadzieniem mięsnym i podawane z sosem grzybowym i nazywały się "Placki po mazursku" :) pychotka
 
Moze tutaj podlinkowac blogi tych piekacych gotujacych dziewczyn? Bo chyba byly przynajmniej dwie z taka pasja, a na poczatku to zawsze znajdziemy :)
 
nati - ja gotuję, ale nie bloguję :wink:

polecam bardzo prosty do upieczenia chlebek:
Link do: Chleb z grubą i chrupiącą skórką | Kwestia Smaku

oraz łatwy przepis na bułeczki śniadaniowe, najlepsze zaraz po upieczeniu. często pieczemy na śniadanie :-) :)

Bułeczki śniadaniowe

Składniki:
50 dag maki (44)*
40 dag serka homogenizowanego (35)
3 jajka (2)
10 dag margaryny (8,75)
1 łyzka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
* w nawiasach ¾ porcji
Margarynę stopić.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać serek, jajka, ostudzoną margarynę, cukier, sól. Drewnianą łyżką wyrobić gładkie ciasto.
Uformować bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15-20 min. w temp. 200 st. C. Podawać ciepłe

To jak jesteśmy przy prostych klasycznych przepisach to wstawię jeszcze przepis na łatwe ciasto drożdżowe, bez wyrabiania.

Ciasto drożdżowe
Bierzemy dużą miskę i do niej wrzucamy składniki w takiej kolejności (musi być tak samo)

100g drożdży (kruszymy)
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 rozstrzepane jajka
olej z pestek winogron (lub słonecznikowy) lejemy na oko 3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka (ciepłe lub w temperaturze pokojowej)
4 szklanki mąki (równo wysypać)
szczypta soli

nie mieszamy składników zostawiamy tak jak są. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po 3 godzinach miksujemy/ mieszamy łyżką drewnianą by nie było mąki, ciasto ma konsystencję glutów. Rozkładamy w miarę równomiernie na blachę posmarowaną tłuszczem i bułką tartą (duża blacha, taka piekarnikowa).

Dodajemy dowolne owoce świeże sezonowe lub mrożone (bez rozmrażania) i kruszonkę lub sama kruszonka.

kruszonka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
zagniatamy by była sypka i dajemy na ciasto.

Piekarnik na 180*C pieczemy około 35 minut, sprawdzamy drewnianym patyczkiem
Po upieczeniu zostawić w piekarniku, potem uchylić na 5 minut i poczekać aż lekko ostygnie
 
MENU IMPREZOWE (jak coś jeszcze mi przyjdzie do głowy, to będę edytować):
1. tortille np. z kurczakiem/mielonym i warzywami
2. bruschetta z pomidorem i pesto albo z serem pleśniowym i gruszką
albo z pastą krewetkową
3. przekąski a'la "deska serów": oliwki, kostki serów, kabanosy, antipasti, koreczki, kapary, suszone pomidory, mini-mozarella
4. minipizze albo szpinaczki na cieście francuskim
5. nuggetsy/stripsy albo kofta z dipami
6. quesadillas z chimichurri
7. sałatka np. król imprezy albo gyros
8. sałatka śledziowa (np. salsa)
9. jaja faszerowane
10. zupa typu krem z grzankami (pieczarkowa, brokułowa, serowa, dyniowa)
11. caprese
12. sajgonki
13. fondue serowe z dodatkami wytrawnymi
14. parówki w cieście francuskim
15. skrzydełka/pałki bbq
16. frytki
17. pieczone ziemniaki z rozmarynem
18. gzik (to mój hit imprezowy!)
19. tatar
20. carpaccio z pieczonych buraków
21. pieczone warzywa korzeniowe z dipem
22. cannelloni/lasagne
23. quiche z warzywami/boczkiem
24. galaretki z kurczakiem
25. warzywa pod beszamelem
26. pieczone kiełbaski
27. sałatka lekka typu grecka
28. kapuśniaczki + barszcz
29. pajda chleba ze smalcem i ogórkiem korniszonym/kiszonym
30. zapiekanka makaronowa
31. strogonow
32. samosy indyjskie z dipem
33. sałatka tortellini lub ryżowa
34. krakersy z dipami
35. sushi
35. chili con carne
36. gazpacho
37. paella
38. faszerowane połówki papryki
39. kanapki na pumperniklu
40. hummus z dodatkami
41. szaszłyki
 
Ostatnia edycja:
reklama
Fimka - wow, imponująca lista :-) :) dzięki!

ja na jutrzejsze urodziny robię:
- pastę z czarnych oliwek do bagietki
- szaszłyki z kurczakiem I świeżym ananasem
- kurczak zawinięty w boczek - te dwa kurczaki do piekarnika
- deska serów I wędlin
- pulpeciki mielone na zimno w sosie jogurtowym (a'la tzatziki ze startym śieżym ogórkiem)
- gyros
- sałatka: sałata lodowa, kapusta czerwona (może być biała), ogórek, pomidor, papryka czerwona, cebula, świeża natka pietruszki, roszponka, sos: czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek I odrobina miodu płynnego
- jak zdążę to zrobi jeszcze tartę z porem na parze, szynką, zalane jajkami ze śmietaną, ale raczej nie zdążę ;-)
- tort: 2 blaty miodowe kakaowe, jeden blat biszkoptowy, wszystko przełożone kremem od stefanki
- tarta z wiśniami (najprostsza na świecie ;-) )
 
Do góry