reklama

Marcówki w kuchni :-)

Temat na forum 'Marcowe mamy 2017' rozpoczęty przez eveee, 23 Lipiec 2016.

  1. eveee

    eveee Fanka BB :)

    A może tak podzielicie się fajnymi przepisami? Czasami brakuje pomysłu na obiad, ciasto, sałatkę...
     
  2. eveee

    eveee Fanka BB :)

    1469308205641.jpg Właśnie zrobiłam oponki z serem. Mniami.
     
  3. reklama
  4. lilija

    lilija Fanka BB :)

    eveee o boziu! Jak bedziesz wrzucała takie przepisy to będę jedna wielka oponą!!
    ;)
     
  5. Izuś85

    Izuś85 Fanka BB :)

  6. Dyana

    Dyana Fanka BB :)

    A może tak kurczak w panierce z krakersów :rofl:
    (dobrze sprawdza się jako przekąska na spotkaniu ze znajomymi/rodziną)

    Piersi kurczaka kroimy w paski (badz w kawałki jakie wam odpowiadają ). Wkładamy kawałki kurczaczka do jogurtu naturalnego delikatnie przyprawionego solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę ). Krakersy (najlepiej smakowe np paprykowe) kruszymy i panierujemy w nich kurczaka. Pieczemy w piekarniku (najlepiej na blaszce wyłożonej papierem) przez ok 20 minut :rolleyes:
    Smacznego:p
     
  7. lilija

    lilija Fanka BB :)

    O ! To ja znam cos podobnego ale smakiem podobne do nugetsów. kurczaka w pociete kawałki wkłada sie hna noc to panierki z jogurtu greckiego z papryka ostra i słodką, troszke soli i 0pieprzu ale nie koniecznie, plus ząbek czosnku. Na drugi dzień panierujemy w samej mące i na rozgrzany olej.
     
  8. Dyana

    Dyana Fanka BB :)

    Muszę wypróbować :rolleyes:
     
  9. eveee

    eveee Fanka BB :)

    Przepis na oponki z serem.
    SKŁADNIKI

    260 g mąki pszennej
    260 g twarogu, mielonego
    ¼ szklanki drobnego cukru
    6 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 żółtka
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka octu lub wódki
    125 ml kwaśniej śmietany
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia

    INSTRUKCJE

    Wszystkie składniki połączyć i zagnieść luźne ciasto. Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch, a olej wokół niego "bąbelkuje" to znak, że można już smażyć. Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają :)Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
     
  10. reklama
  11. KaLOLek

    KaLOLek Fanka BB :)

    Ja się nie popiszę za bardzo bo ostatnio jestem mistrzynią chleba z twarożkiem ;) ale wchodzi mi też makaron z tuńczykiem, przepis dla ofiar kulinarnych jak ja idealny:
    Makaron pełnoziarnisty (ja lubię pióra, ale powinno być spaghetti)
    Tuńczyk kawałki w sosie własnym
    Pomidory w puszce albo passata
    Cebulka
    Czosnek,sól,pieprz, jak ktoś lubi tabasco lub papryka ostra
    Ja dodaję jeszcze kapary, i jak mam ochotę czarne oliwki

    A przepis wiadomo, zeszklić cebulkę, dodać tuńczyka (odlewam troszkę wody), czosnek, podsmażyć. Dodać pomidorki, przyprawy, kapary, pokrojone oliwki. Można odrobinę cukru do smaku :)

    Proste ale uwielbiam :)


    Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom
     
  12. gosiak_

    gosiak_ Fanka BB :)

    A co zwykle jecie na śniadania?
     

Poleć forum