reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

ja kiedys frytki gotowałam, chyba pierwszy raz wtedy sama, bo cos mi sie ubzduralo, ze trzeba je mieszac zbey sie nie posklejały no i totalnie sie rozleciały na pure frytkowe :-)
a wode z jajek na twardo i michasiowych ziemniaków wygotowuję regularnie :-) najgorezj to z zupkami dla niemowląt bylo, potrafiłam po 3 dziennie gotowac, bo każdą zjarałam
 
reklama
Kilolku to ja podobnie, smażąc pierwsze w życiu kotlety mielone przewracałam na okrągło bo myślałam że tak trzeba i rozpadły się zupełnie:-D
 
Pewnie znacie, ale...
Mam dość wędlin i zaczęłam robić pasty. Moje dwie ulubione:

PASTA I

6 jaj na twardo
makrela
szczypiorek
majonez

Makrelę "obrać" z mięsa, jajka i szczypiorek pokroić w kosteczkę i wszystko razem wymieszać z majonezem. Jesli trzeba doprawić pieprzem i solą. Jak ktoś lubi to można dodać ketchupu. Ja wolę polać ketchupem kanapkę z pastą przed zjedzeniem. Ale najlepiej smakuje ze swieżym ogórkiem:tak:


PASTA II

7 jaj na twardo
kostka białego sera
majonez

Jaja w kostkę i razem rozetrzeć z serem i majonezem, ew.doprawić. PYCHA.
 
Nie wiem czemu piszecie o placuszkach jakiejś Nigelly kiedy to zwykłe małdrzyki a raczej ich spierniczona:-) przez Miriam wersja. Kurcze prawdziwe małdrzyki to za komuny ostatni raz jadłem na Śląsku a potem w Kijowie. Jagodzie też niezłe wychodzą ale to już nie to. Kiedyś sam robiłem rewelacyjne racuchy kładzione łyżką na głęboki olej (taka moja specjalność to była) o cieście bardzo podobnym do tego waszego.
A co można upiec, jakie naleśniory to paczcie:
Блинчики для любимых., блины
 
Jak macie ochotę na kilka blach pysznego ciasta drożdzowego zapraszam:

CIASTO DROŻDŻOWE

1 kg mąki
3 jajka
2 szklanki cukru
10 dag drożdży
2 szklanki mleka
25 dag masła roślinnego

Wszystko wrzucam do wielkiej miski, w mące robię dołek wrzucam do niej pokruszone drożdże zalewam ciepłym mlekiem, zasypuję dołek i odstawiam na 5 minut zeby się zrobił rozczyn. Aha jeszcze masło roslinne rozpuszczam i wlewam. Potem to wszystko mieszam wielką drewnianą łyzką. Moja siostra nie zagniatała wiec i ja nie brudziłam sobie rąk. Odstawiam do rosnięcia, potem znowu przemieszam i znowu rosnie. Jak podrosnie przekladam do brytfanek u mnie wyszły dwie małe i jedna duza, odstawiam do rosnięcia a potem robię mega ilości kruszonki z masła, cukru i mąki (ja to na oko) posypuję ciasto ktore wkadam do piekarnika. Ja dalam na ok 160 stopni na jakies 20 minut z termoobiegiem. Nie liczylam czasu bo widac to po ciescie jak ładnie się podrumieni mozna wyciąg.

Cisato jest pyszne z mleczkiem. Jedno dałam tesciowej, jedno mojej mamie a jedno mi zostało i jest pyszne. W sam raz na podwieczorek dla maluszków ze szklanką mleka, kakao lub kisielu :

SMACZNEGO!!!
 
reklama
Dziewczyny o co chodzi ze studzeniem muffinów na kratce ?
Chodzi o to, ze mają stygnąc na kratce w otwartym cieplym jeszcze piekarniku ?

Czy mam tę kratkę wyjąc na stol i tam je studzic, zeby byl doplyw powietrza od dolu poprostu ?
Napiszcie bo dzis pierwszy raz robie i ciemna jestem, a zalezy mi zeby wyszly :)

i jeszcze jedno - Ula ty robilas te babeczki z nutellą z Babeczki z nutellą. Piekłaś tak jak tam jest napisane 170 stopni, 25 minut ? bo ja robiłam z tej strony 2 rzeczy i przeważnie musialam zwiekszac temperature i piec dłużej.
 
Do góry