reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Wlasnie zabieram sie za frykadelki - juz doczekac sie nie moge :D

Kilolek a jesli chodzi o poledwiczki - jutro bede robic- to jaka zurawine kupic, w malym czy duzym (300g) sloiku?

170 to doplacilam a wczesniej 50 zl zaliczki :-/ drogo

Piekny :)
My dalismy 70 zl i wygladem nie umywa sie do Twojego :sorry2:
Zobacz załącznik 221128
wszystkie 3 piekne :tak:
a ja chyba nie będę robic tortu na chrzciny. U Kuby nie było. z resztą jeszcze pomyslę.
ale jak się chwalimy tortami to moge Wam pokazac jaki zrobiłam Kubie na urodziny. To mój pierwszy tort, więc jestem dumna :-)choc do waszych mu daleko. No i zrobiłam go 5 dni po porodzie :-D

Załączniki

• IMGP9310..jpg
    IMGP9310..jpg
    23,3 KB · Wyświetleń: 73
reklama
widzę że założyłaś nowy wątek.... hehe też otym pomyśląłam ale musiąłam jechać po D do pracy bo na zakupy uciekaliśmy....:-p
więc wklejam mój przepis na dzisiejsze danie....:tak:

1kg mięsa mielonego, szklanka kaszy manny, 5 jajek, łyżka vegety, pęczek natki pietruszki, do smaku przyprawa do mięsa mielonego i pieprz....:tak:

siekasz natkę i płuczesz ,
kaszę tesz ytrzeba przelać pod bierzącą wodą ,
do mięsa wbijasz jajka i wsypujesz kaszę dodajes przyprawy i mieszasz....
dzielisz na 2 wkładasz do foliowych torebek szczelnie zamykasz i gotujessz w garnku przez ok goddziny, wyjmujesz, obciążasz (jak się ser biały obciąża żeby się wyrobił) i pozostawiasz ok 3-4h aż zastygnie a później się to kroi w plastry i możesz dać z ziemniaczkami i polać sosem...

jest pychaaaaa :tak:
i można też jeść na zimno zamiast wędliny.....:-D
super!!!! ale sos musi być bo bez niego do obiadu za suche
Kurczak a la KFC

[FONT=andale mono,times]Wersja domowa, podejrzewam że zdrowsza, a smak moim zdaniem identyczny.[/FONT]
[FONT=andale mono,times]Składniki:[/FONT]

• [FONT=andale mono,times]2 duże piersi z kurczaka[/FONT]
  • [FONT=andale mono,times]bardzo gęste ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, jajko, sól)[/FONT]
  • [FONT=andale mono,times]½ łyżeczki pieprzu caye[/FONT][FONT=andale mono,times]nne [/FONT][FONT=andale mono,times][/FONT][FONT=andale mono,times]
    [*]½ łyżeczki słodkiej papryki
    [/FONT]
    [*][FONT=andale mono,times]1 szklanka bułki tartej[/FONT]
    [*][FONT=andale mono,times]2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych[/FONT]
    [*][FONT=andale mono,times]olej do głębokiego smażenia[/FONT][FONT=andale mono,times]Sałatka:[/FONT]
    • [FONT=andale mono,times]Sałata lodowa[/FONT]
    • [FONT=andale mono,times]Pomidorki koktajlowe: pomarańczowe, czerwone i zielone[/FONT]
    • [FONT=andale mono,times]Kapary[/FONT]
    • [FONT=andale mono,times]Feta w zalewie czosnkowej[/FONT]
    • [FONT=andale mono,times]Oliwa z pierwszego tłoczenia[/FONT]

[FONT=andale mono,times]Piersi gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Pozostawiamy w wodzie aż do chwili panierowania, dzięki czemu będą bardziej soczyste. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe i dodajemy do niego cayenne i paprykę. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w cieście a następnie obtaczamy w panierce przygotowanej z bułki i płatków. Lepiej posługiwać się szczypcami, bo panierka będzie obklejać palce. Smażymy w głębokim oleju do chwili zarumienienia.[/FONT] [FONT=andale mono,times]W środku miękkie i delikatne mięsko, na zewnątrz pikantna i chrupiąca panierka :)[/FONT]

też tak robię ale ja w samym cieście naleśnikowym, więc spróbowałam z panierką ale mi nie podchodzi- strasznie płatki było czuć a szkoda chyba że ja beznadziejne płatki kupiłam nie wiem
DZIUNKA JAKIE FRYKADELKI????

Przepis Kilolka:
frykadelki

przygotowujemy mięso jak na kotlety mielone. Do tego dokładamy sporo drobno posiekanej natki pietruszki i czerwonej papryki. Formujemy małe kuleczki jak klopsiki, a w środek każdej wkładamy kosteczkę żółtego sera. Smazymy lub dusimy jak kto lubi.
Do tego marcheweczka gotowana i pycha. Proste ale nie nudne.

Przepis Kilolka:
frykadelki

przygotowujemy mięso jak na kotlety mielone. Do tego dokładamy sporo drobno posiekanej natki pietruszki i czerwonej papryki. Formujemy małe kuleczki jak klopsiki, a w środek każdej wkładamy kosteczkę żółtego sera. Smazymy lub dusimy jak kto lubi.
Do tego marcheweczka gotowana i pycha. Proste ale nie nudne.

dziunka ale ta czerwona papryka to przyprawa? czy pokrojona swieza?:)

reklama
Do góry