reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sposoby na zasypianie

Zauważyłam, że jak kręcę się po pokoju, kiedy Łukaszek zasypia w dzień, to jego zasypianie trwa dłużej :confused: Znacznie krócej to trwa, kiedy kładę go do łóżeczka i wychodzę. Oczywiście, jak popłakuje, wracam, buziak, przytulenie i znów wychodzę.

reklama
kelts, żadna z nas nie karmi wyłącznie piersią.... A nocny płacz dzieci na pewno nie wynika z głodu!!!! Co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Ja już miałam kilka nocy przespanych na full, bez pobudek, ale tylko jak spaliśmy w drugim pokoju...

Kinga chodzi mi o nocne jedzenie, nie krzycz na mnie tylko glosno sie zastanawiam i nie chialam nikogo urazic.

kelts, żadna z nas nie karmi wyłącznie piersią.... A nocny płacz dzieci na pewno nie wynika z głodu!!!! Co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Ja już miałam kilka nocy przespanych na full, bez pobudek, ale tylko jak spaliśmy w drugim pokoju...

dokładnie, zgadzam się z szanowną przedmówczynią;-)
... ja to uważam, że Maksowi w ogóle nie jest potrzebne jedzenie w nocy, też już kilka przespał bez i rano wcale nie umierał z głodu:happy: a w dzień je naprawdę duuuuużo
już zastanawiałam się nad butlą w nocy ale doszłam do wniosku, że tylko bez sensu wprowadzę mu dodatkowy posiłek i go przyzwyczaję do najadania się w nocy - mam nadzieję, że może natura specjalnie to tak wymyśliła, że jest coraz mniej pokarmu, żeby dziecko w nocy spokojnie przechodziło na coraz lżejsze jedzonko, aż zupełnie przestanie się budzić na pocyckanie paru kropel ;-)

No to ja Wam powiem ze po wprowadzeniu o godz. 4 (w zamian za cyca) butli mala mi spi do 6 bez mrukniecia , a wczoraj to na budzenie o 12 w nocy (bo ona ma taki schemat - zasypia 7 , budzi sie 10, 12 i 3 lub 4) wiec dalam jej tez butle i nie potrzebowala cyca , wiec wczorajsza noc bez cyca, przespana super.
Wczesniej od 4 to juz musialam prawie z nia spac z cycem w buzi bo sie budzila non stop ,wiec wnioskuje ze byla glodna a teraz sobie ciupnie butle i spi jak aniolek . Wczoraj nawet sie nie obudzila o tej 10 bo w sumie przed spaniem je troszke butli i zasypia przy cycu, pewnie sie wystarczajaco najadla. I tu sie chyba zgodze z Kelts , przynajmniej w naszym przypadku moge powiedziec ze ona sie budzila i poplakiwala bo pewnie byla glodna , teraz w nocy nawet nie mruknie.

Wiecie co w koncu jak czytam to nie wiem czy dziecko powinno w nocy jesc czy nie bo opisujecie ze eliminujecie posilki nocne a ja tu jej butle zapodaje:eek: .
Tylko ze ja jej nie robie typowego mleka z mieszanki , daje jej na 250 ml 1 miarke mleka + 2 lyzeczki kaszki bananowej z Bobovity:confused: to nie wiem.

KELTS- ja tez mysle, ze niektore dzieci budza sie po prostu z glodu, np. moja Ola. Nawet lekarka jest tego samego zdania. Ola bardzo malo je oprocz cyca, bo po prostu nie chce i potem nadrabia w nocy.

najlepiej stosować takie metody, do których jesteśmy same przekonane i które intuicyjnie wydają się nam właściwe :happy:

mnie poprostu przeraził przykład kuzynki, o którym już wcześniej pisałam, więc unikam nocnego karmienia - u nas schemat wieczorny wygląda tak:
po 19 - porcja gęstej kaszki z całym bananem albo ze słoiczkiem brzoskwiń
potem bajka i trochę zabawy
o 20 kąpiel
po kąpieli jeszcze trochę szaleństw z ubieraniem i kremowaniem
20;15 - 2 cycusie i spać
24 - często pobudka jak kładziemy się spać - ale dostaje tylko smoka
4 - pobudka na 2 cycusie
7:30 - budzik i pobudka na 2 cycusie - czasem potem jeszcze ucina sobie drzemkę - w weekendy jak nie ma budzika to spi do ósmej, bierzemy go do łóżka na karmienie i udaje nam się jeszcze drzemać do 9:happy:

AniaM - a może mylisz przyczynę ze skutkiem? - może nie je w dzień bo jest najedzona z nocy?

Uważam, że dzieci mogą budzić się w nocy z głodu, ponieważ mleko z piersi jest mniej sycące niż mleko sztuczne. Ale nie wydaje mi się, że "nie wystarcza", bo Martynka potrafi przespać po nim 3 godziny, czasem 4 , a czasem i 5. Wnioskuję, że moje mleko jej wystarcza aby się najeść. A w nocy budzi się o 3 i za nic w świecie nie da się oszukać wodą czy smoczkiem. Ponieważ nie jest dzieckiem zagrożonym nadwagą, to zdam się na moją i jej intuicję i .... poczekam aż będzie gotowa przespac całą noc.

:happy: no właśnie, Maksa o 4 też nie da się niczym oszukać więc te 7 godzin bez jedzenia to dla niego narazie maximum :happy:

reklama
kurde u nas noce coraz grosze ale mysle ze to przez zęby. Za to przeszlismy na herbatki, niedlugo przejdziemy na wode w nocy oczywiscie

Do góry