reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Madbebe-to dobrze:)Ale już zgłupiałam to jednak musi być to zaświadczenie od lekarza?I jeszcze raz zapytam(dziś mnie mama pytała a nie potrafiłam jej odpowiedzieć,i chcę zebrać wszystkie info do kupy)-muszę mieć przetłumaczony akt urodzenia,pesel,zameldować muszę(?)i to zaświadczenie od lekarza(?)cosik jeszcze?I trzymam kciuki,żeby Ci się udało.Mój też by się zdziwił gdyby moja mama takie pozdrowienia by mi przesłała:)))
wlasnie gadalam z mama-papiery zlozone,becikowe bedzie w polowie kwietnia:-)
TAK-zaswiadczenie musi byc :tak:tylko z info od anineczki wynika ze jedynie jedna wizyta udowodniona,ale u nas upieraja sie nadal przy 3ch.Do tego musialam wypelnic formularze z gminy,te z neta im nie pasowaly-maja byc ichniejsze i tyle.
Do becikowego:
-najpierw mama musiala Wikte zameldowac/umiejscowic-do tego potrzebowala formularza ichniejszego plus akt urodzenia przetlumaczony plus kopia dowodow osobistych naszych
-pozniej zlozyla o pesel
-z tym wszystkim mozesz skladac o becikowe; plus formularz do becikowego (tez potrzebny byl ichniejszy,nie z neta),plus zaswiadczenie od lekarza.
I to chyba wszystko.No oczywiscie oplaty skarbowe,rzecz jasna -lacznie okolo 100zl
edit:qrcze ze ja nie pamietam kiedy dostalam list z CHB..ciekawe czy sie Wam chwalilam na forum wtedy;musze pogrzebac..

No ja tutaj jestem teraz od 2,5 roku,a pierwszy raz byłam prawie 5 lat temu.Natomiast mój p jest tu już prawie 5 lat bez przerwy i dostawałam do tej pory co 3 miesiące.A kiedy będę płacić?Nie mam pojęcia,może jednak we wtorek?

ja list odesłałam to wam powiem kiedy będzie kasa ale coś czuje ze w sobote :)
tichonku to nie wiem bo ja dostaje co pół roku:)chyba ze dopiero teraz bede dostawała co 3 miesiące:(

U mnie kacha zawsze jest we wtorek-pierwszy miesiąca.I w związku z tym,że to zwykły dzień pracujący pewnie będzie we wtorek:/
tak ale oni przelewy chyba robią dzień wcześniej zeby doszły:confused:tak mi sie wydaje bo zawsze jak byl bank holiday to kasa byla w sobote:tak:ja nawet dzisiaj macierzyńskie dostałam:-)

Hi,ja właśnie dostałam ten list:tak:Zaraz podpiszę,P może na lunch przyjedzie do domu to weźmie do pracy,żeby mu kadrowa podbiła i niech wyśle wracając z pracy....Bo oczywiście już jest 8 dni od daty wystawienia:baffled:To ciekawe,co?Do Polski poczta idzie 2-3 dni a na terenie Irlandii taaaaaak długo:sorry2:

reklama
Do góry