Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
dziś po południu przyszły...
Robiłaś dziś test owu? Równo trzy lata temu przechodziłam poronienie i ciężko to się odbiło na mnie wtedy (nie wszyscy to rozumieli wtedy, a argumenty typu "przecież to nie było jeszcze dziecko" mnie tylko dobijały).
wcześniej po jakiejś półrocznej przerwie po poronieniu nie zabezpieczaliśmy się, ale przytulaliśmy się na tyle sporadycznie, że ciężko to nazwać staraniem, było to na zasadzie "co ma być to będzie". Kotra, a jak Wasze staranka? Widzę, że za tydzień już będzie gorąco ;-)[h=3]Plamienie w środku cyklu[/h]Jeśli występuje często w okresie kiedy ma nastąpić owulacja - najprawdopodobniej jest prawidłowe. U pewnej grupy kobiet występuje tzw. plamienie okołoowulacyjne spowodowane nagłym spadkiem poziomu estrogenów podczas jajeczkowania. Plamienie zazwyczaj jest skąpe, ale może trwać nawet do czterech dni. Ustaje z chwilą wzrostu poziomu progesteronu. Plamienia między miesiączkami, których nie da się powiązać z owulacją zawsze trzeba zgłosić lekarzowi. Jeżeli obok plamień występują obfite, bolesne miesiączki może to wskazywać na mięśniaki macicy. Gdy poza plamieniami pojawiają się: gorączka i nagłe skurczowe bóle brzucha - istnieje podejrzenie zapalenia przydatków. Plamienia międzymiesiączkowe mogą także wskazywać na zakażenia dróg rodnych, istnienie nadżerki oraz rozwijający się proces nowotworowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-kobiece/plamienia-kiedy-plamienie-z-pochwy-jest-niepokojace_39733.html
Plamienia okołoowulacyjne występują, jak sama nazwa wskazuje, w połowie cyklu, a więc w czasie owulacji. Nie są obfite, trwają do 2-3 dni i mogą pojawiać się regularnie bądź tylko sporadycznie. Dlaczego właśnie wtedy? Plamieniate związane są z owulacyjnym spadkiem poziomu estrogenów we krwi i niewielkim złuszczeniem się śluzówki. Choćplamienia okołoowulacyjne nie są groźne dla zdrowia, warto wspomnieć o nich podczas najbliższej wizyty uginekologa. Lekarz, dla potwierdzenia, że plamienia nie mają podłoża chorobowego, może zlecić wykonanie kontrolnych badań, np. cytologii i USG.