reklama

Staraczki 2015 : )

reklama
Milka miło zobaczyć twoje wpisy; ) myślałam że mi się gdzieś zagubilas; ) co u ciebie?

Tak tsh powinno być poniżej 2 jak najblizesz 1. W tedy jest łatwiej zajść w ciążę i ja donosi.

A czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat fsh?

Dokładnie albo to chore ze kobieta ma np umowę na 2 lata i np przed końcem umowy 6 msc zachodzi w ciążę i jak pracodawca jej umowy nie przedłuży nie dostanie macierzyńskiego debilizm

reklama
Tsh poniżej 2 gdy się staramy? Nie wiedziałam że to ma wpływ jakiś też Ale miałam ponizej

znalazlam taki tekst:
w Trójmieście endo mają zalecenie leczyć na niedoczynność kobiety w wieku rozrodczym z TSH powyżej 2.0-2.5. Wydaje mi się, że lekarze gin z reguły o tym zaleceniu niestety, nie wiedzą. Wyższe TSH (choć jeszcze w normie) jest uznawane za niosące ryzyko dla rozwijającego się płodu z uwagi ciut słabszą pracę tarczycy mamy. Chodzi o obniżoną rezerwę pracy tarczycy, czyli, że bez ciąży tarczyca jakoś sobie radzi, ale w ciąży może nie dać rady produkować większej ilości hormonów, co może skończyć się poronieniem, gorszą inteligencją u dziecka czy większymi problemami z koncentracją uwagi.

Lepiej przed ciążą przyjrzeć się tarczycy dokładnie przy Twoim TSH.

W kilku krajach obniżono górną normę na TSH do 2.5 argumentując to tym, że prawie wszyscy ludzie ze zdrową tarczycą mają TSH poniżej 2.5 właśnie. Oczywiście są zdrowi ludzie z TSH większym, ale planując ciążę trzeba to dokładnie sprawdzić. Czyli przyjrzeć się samopoczuciu (np. test na niedoczynność u góry forum), usg, przeciwciała fT3, fT4. Trzeba pamiętać, ze te dwa ostatnie mają równie szeroką normę co TSH i wyniki w normie tych dwóch badań wcale nie musi oznaczać, że wszystko jest OK aby planować zdrową ciążę.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry