reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki listopadowe 2012 :)

akuku przepis już leci! dodam, że nigdy w życiu nie robiłam pierogów a z tego przepisu wychodzą doskonałe!

Lista składników na pierogi ze szpinakiem i fetą

450 g. mrożonego lub świeżego szpinaku.
250 g. sera typu feta.
500 g. mąki.
1 jajko.
Pół cebuli.
Sól.
Pieprz.
Mielona gałka muszkatołowa
200 ml ciepłej wody
50 ml mleka
Łyżka masła
2 ząbki czosnku

Zaczynam od przygotowania farszu, bo zanim zapakuję go w ciasto, powinien lekko ostygnąć.

1. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła.
2. Siekam cebulę i podsmażam ją na rozgrzanym maśle.
3. Dodaję szpinak oraz posiekany czosnek (może być także przeciśnięty przez praskę).
4. Podsmażam około 10 minut. Zestawiam z kuchenki do ostygnięcia (jak nie chce mi się czekać to wystawiam na dwór, dzisiejsza pogoda była idealna do szybkiego stygnięcia szpinaku)
5. Na stolnicę wysypuje 0,5 kg mąki (w przepisie jest jajko ale ja robiłam dwa razy bez jajka bo słyszałam, że ciasto może być twarde. Ciasto bez jajka, ale z mąki i wody też jest dobre, więc można go nie dodawać.

6. Dolewam połączone z ciepłą wodą mleko i zagniatam ciasto. W zależności od mąki wody można zużyć w nieco różnych proporcjach (mąki mają różną chłonność).
7. Ciasto rozwałkowuję na bardzo cienki placek.
8. Szklanką wykrawam w nim okrągłe placuszki
9. W tym czasie szpinak ostygł, więc łączę go z pokruszoną fetą. Dodaję też pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. (gałka musi być koniecznie bo nadaje charakterystyczny smak)
10. Lepię pierogi nakładając farsz szpinakowy na wykrojone placuszki i mocno ściskając brzegi. Czasem żeby się łatwiej lepiły lekko zwilżam je wodą.
11. Gotuję pierogi w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch wody.

Po wrzuceniu pierogów do garnka warto je delikatnie zamieszać, najlepiej drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna. Na raz wkładam tyle pierogów, aby zakryły dno garnka, ale nie leżały jeden na drugim bo wtedy się zlepiają.

reklama
witajcie, czyli ja nie jestem przecietna kobieta, nie mieszcze się w ramach cyklowych :(

u mnie po okresie, teraz staram się wyluzować żeby sex był przyjemniejszy.

tili ja dostaje pregnyl i po nim lekarz monitoruje czy pęcherzyk peka, ale to wszystko pic na wode...

witajcie, czyli ja nie jestem przecietna kobieta, nie mieszcze się w ramach cyklowych :(

u mnie po okresie, teraz staram się wyluzować żeby sex był przyjemniejszy.

tili ja dostaje pregnyl i po nim lekarz monitoruje czy pęcherzyk peka, ale to wszystko pic na wode...

ja też nie jestem a może to średnia była bo jedna zachodzi w pierwszym cyklu starań inna w 3,4,5,6...itd
Nie można jedynie ciągle o tym myśleć,patrz na Akuku tak długo się starała a zaszła dopiero gdy wyluzowała

Ja w następnym cyklu nie będę badać szyjki :-) bo ona kłamie,raz przestałam się seksić bo robiła się twarda i śluz zanikał,myślałam że po staraniach, a w ciążę wcześniej zaszłam w dniu skoku więc brak śluzu i zapewne szyjka zamykała się...

kasoku ja tez sie w normach nie mieszcze bo prawie dwa lata... Wczoraj czytalam ze kobieta po 6 latach zaszla w ciaze, ale wlasnie dla.tego ze calkowicie wyluzowala ona i jej maz, odpuscili sobie.
Normy normami, ale to jednak nic nie znaczy.

Karola dziekuje za przeois, kurcze moglam Ci pisac ze przepis na ciasto mam i tak tak dobry ze wychodzi idealne jak i babci :-) a tu nie chodzi wcale o jajko tylko o kolejnosc dodawania skladnikow.

Jejku dziewczyny gardlo mnie boli, katar z nosa, przespalam cale popoludnie bo w nocy spac nie moglam, dzis pewnie tez nie pospie, no trudno :p

Ide sie czegos napic cieplego, moze mleka z czosnkiem .

Juz niedlugo wszystkie bedziecie w pociagu..
Akuku to jest hit:)!!!! Ale prawda ze inaczej sie juz gada nie??

Wiec jak juz mamy Akuku to reszta pokolei wsiadzie;)

Ale mialam dzisiaj dzien najpierw te okna potem takie spanie mnie ogarnelo ze polozylam sie spalam 1,5 h... Wstalam poszlam po mlodego i wkoncu myslalam ze serce wypluje taka bylam slaba :( przyjechal maz pojechalismy po zakupy.
To znow on stwierdzil ze skreci wkoncu lozko z kompletu mlodemu.. A jutro kupimy stelaz a w pt materac i znow sprzatanie...
Teraz leze pol bokim i czuje jak mlode kopie;) to je mamusia pohustala dzs:/

Kamilka.no napewno teraz juz ze mnie zeszly te emocje i jestem przeszczesliwa, ale wiem jak sie czulam nie dawno.
teraz wiwm jak sie czuje osoba ktorej sie udalo w stusunku do tych co staraja sie dlugo.
Tak naprawde nie wiadomk jak sie zachowac,.mozna mowic.miliony pieknych slow i wspierac, ale to i tak nie pomaga.

Dziewczyny zaciazone czy ktoras z was sprawdzala kalendarz chinski ??
http://www.**********/kalkulator,plci-dziecka.html

Mi sie sprawdzilo przy chlopcach ,teraz wychodzi ze niby bedzie corka hehe, tilli tez sie sprawdzilo i tez nastepna corka ma wyjsc hehe.
Mojej bratowej sie sprawdzilo ze teraz synek bedzie,usg potwierdzilo. Jestem ciekawa jak u was wychodzi ??

Ja to bym chyba w chmurach latala jak to by jeszcze corka byla.

ejjj ale zescie napisaly lol:-D:-D

Kamilka- ja sie przylaczam do dziewczyn ktore zostawiaja okna dla meza:-p
ja bym umyla sama ale no kurcze.. jakies obowiazki facet tez musi miec:-p
mowi ze umyje od roku juz.. ale w zeszlym tyg zakupil sprzet, drabine ma i mam nadzieje na jeden weekend z ladna pogoda i nie ma bata
na jedna rzecz porwalam sie sposobem i juz wiem jak do niego 'przemawiac'
w holu wisiala oblesna roleta (jeszcze po starym wlascicielu) a mamy bardzo niewymiarowe okna i kupic trzeba wieksze i obcinac wiec maz czekal i czekal bla bla bla ( a on nienawidze odslonietych okien na pietrze)
2 tyg temu kupilismy zaluzje ale oczywiscie niewymiarowe
az w niedziele tak sie wykurzylam, wzielam srubokret, odkrecilam te rolete, zdjelam zaczepienia i na smietnik wyrzucilam
wczoraj juz obcinarka byla kupiona i po pracy taadaaaamm... maz z marudzeniem pod nosem poobcinal zaluzje i juz ladnie wisza:-D ehehe

Die - ja szczuplutka? to zdjecia dobrze wychodza hehe, mam 70kg zywej wagi:-D

Anabelko - no to czekamy na Twoje i na Krowki testowanie teraz:tak:

statysycznie??hmmm no to ja sie lapie, 1 dziecko prawie 1.5 roku, 2 nic, 3 trzy miesiace.. lacznie ok 21 miesiecy : na trzy daje po 7 miesiecy hehehehe

Die - duzo zdrowka dla corci!!!!

my mamy problemy z nawracajaca angina ale.. odpukac od 6 miesiecy nie bylo nic! ( a w zeszlym roku 8 razy:baffled:) i zauwazylam pewne prawdopodobienstwo
czym cora chodzi lzej ubrana tym mniej choruje i gardlo czysciutkie:szok:
np. teraz juz od miesiaca chodzi na gole nogi i w sweterku (nie chce kurtki) a temp ok 10 stopni...
ja sie trzese jak osika a ona? przeszczesliwa.. i zdrowa..:szok:

Karola - fajne to co napisalas! widzisz u mnie niby owu wystepowala, skok byl, testy ale dluuugie cykle i sie nie udawalo, dopiero ten jeden, idealny krotki - i wyszlo! cos w tym jest:tak:

Kamilko - ja juz sie nie moge doczekac kopniaczkow.. ciekawe kiedy poczuje;-)

Kasoku - czyli pecherzyk peka tak??? no to wyniki dobre, pecherzykl peka, jestes zdrowa, maz sie podreperowal;-) lada chwila i Ty wskoczysz do pociagu:tak:

czsami zycie uczy nas pokory.. moze i Twoja dzidzia bedzie ta bardzo bardzo mocno wyczekana i wystarana??

a ja wczoraj caaaaaaly dzien ladnie i na koncu dnia wspaniala wizyta w toalecie:eek: ale tylko raz:-D

tili w sumie tak czytałam, że tak późny skok może oznaczać LUF czyli zespół luteinizacji niepękniętego pęcherzyka jajnikowego.

Podczas prawidłowego cyklu płciowego około 14 dnia licząc od pierwszego dnia miesiączki, na skutek zmian hormonalnych dochodzi do pęknięcia pęcherzyka Graffa i uwolnienia komórki jajowej. Pęcherzyki jajnikowe przekształcają się w ciałko żółte.
W zespole LUF w wyniku różnych nieprawidłowości, pęcherzyk jajnikowy dojrzewa prawidłowo, lecz komórka jajowa nie zostaje uwolniona. Może to występować tylko w niektórych cyklach miesiączkowych, ale może się także powtarzać w każdym cyklu, prowadząc do niepłodności.

Ważna informacja: w LUF z niepękniętego pęcherzyka uwalnia się progesteron w niskim stężeniu i on daje "złudzenie" prawidłowego cyklu.

a u mnie tempka znów w górę :baffled:

halo

Akuku ja cie zabije po co dalas ten kalkulator wyszedl mi chlopak:-D:no: nie tak ma byc ma byc dziewczynka:-)
Ale jak patrzylam z adamem to sie sprawdzilo:confused2::confused2::confused2:

Tili juz niedlugo mozesz czuc:sorry: moje wczoraj task fajnie sie krecilo:tak:Mizialo:-p

Die wspolczuje corci tego ucha... moj mial 2 razy zapalenie i tak sie niemilosiernie darl ze ja musialam odrazu zaszczyki brac bo z kroplami bym chyba wysiadla:baffled:

a ja juz goscia zaprowadzilam:tak: skubany wstal 20 min przed 8 i na biega sie szykowalismy....

reklama
karola miałaś owulacje to temperatura pnie się w górę :-)

ja nadal 36,9 :-) jutro powinna opadać najpóźniej w czwartek,nooo stresik się zacznie :-)

Do góry