karola1986-21
Dream it. Wish it. Do it.
akuku przepis już leci! dodam, że nigdy w życiu nie robiłam pierogów a z tego przepisu wychodzą doskonałe!
Lista składników na pierogi ze szpinakiem i fetą
450 g. mrożonego lub świeżego szpinaku.
250 g. sera typu feta.
500 g. mąki.
1 jajko.
Pół cebuli.
Sól.
Pieprz.
Mielona gałka muszkatołowa
200 ml ciepłej wody
50 ml mleka
Łyżka masła
2 ząbki czosnku
Zaczynam od przygotowania farszu, bo zanim zapakuję go w ciasto, powinien lekko ostygnąć.
1. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła.
2. Siekam cebulę i podsmażam ją na rozgrzanym maśle.
3. Dodaję szpinak oraz posiekany czosnek (może być także przeciśnięty przez praskę).
4. Podsmażam około 10 minut. Zestawiam z kuchenki do ostygnięcia (jak nie chce mi się czekać to wystawiam na dwór, dzisiejsza pogoda była idealna do szybkiego stygnięcia szpinaku)
5. Na stolnicę wysypuje 0,5 kg mąki (w przepisie jest jajko ale ja robiłam dwa razy bez jajka bo słyszałam, że ciasto może być twarde. Ciasto bez jajka, ale z mąki i wody też jest dobre, więc można go nie dodawać.
6. Dolewam połączone z ciepłą wodą mleko i zagniatam ciasto. W zależności od mąki wody można zużyć w nieco różnych proporcjach (mąki mają różną chłonność).
7. Ciasto rozwałkowuję na bardzo cienki placek.
8. Szklanką wykrawam w nim okrągłe placuszki
9. W tym czasie szpinak ostygł, więc łączę go z pokruszoną fetą. Dodaję też pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. (gałka musi być koniecznie bo nadaje charakterystyczny smak)
10. Lepię pierogi nakładając farsz szpinakowy na wykrojone placuszki i mocno ściskając brzegi. Czasem żeby się łatwiej lepiły lekko zwilżam je wodą.
11. Gotuję pierogi w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch wody.
Po wrzuceniu pierogów do garnka warto je delikatnie zamieszać, najlepiej drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna. Na raz wkładam tyle pierogów, aby zakryły dno garnka, ale nie leżały jeden na drugim bo wtedy się zlepiają.
Lista składników na pierogi ze szpinakiem i fetą
450 g. mrożonego lub świeżego szpinaku.
250 g. sera typu feta.
500 g. mąki.
1 jajko.
Pół cebuli.
Sól.
Pieprz.
Mielona gałka muszkatołowa
200 ml ciepłej wody
50 ml mleka
Łyżka masła
2 ząbki czosnku
Zaczynam od przygotowania farszu, bo zanim zapakuję go w ciasto, powinien lekko ostygnąć.
1. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła.
2. Siekam cebulę i podsmażam ją na rozgrzanym maśle.
3. Dodaję szpinak oraz posiekany czosnek (może być także przeciśnięty przez praskę).
4. Podsmażam około 10 minut. Zestawiam z kuchenki do ostygnięcia (jak nie chce mi się czekać to wystawiam na dwór, dzisiejsza pogoda była idealna do szybkiego stygnięcia szpinaku)
5. Na stolnicę wysypuje 0,5 kg mąki (w przepisie jest jajko ale ja robiłam dwa razy bez jajka bo słyszałam, że ciasto może być twarde. Ciasto bez jajka, ale z mąki i wody też jest dobre, więc można go nie dodawać.
6. Dolewam połączone z ciepłą wodą mleko i zagniatam ciasto. W zależności od mąki wody można zużyć w nieco różnych proporcjach (mąki mają różną chłonność).
7. Ciasto rozwałkowuję na bardzo cienki placek.
8. Szklanką wykrawam w nim okrągłe placuszki
9. W tym czasie szpinak ostygł, więc łączę go z pokruszoną fetą. Dodaję też pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. (gałka musi być koniecznie bo nadaje charakterystyczny smak)
10. Lepię pierogi nakładając farsz szpinakowy na wykrojone placuszki i mocno ściskając brzegi. Czasem żeby się łatwiej lepiły lekko zwilżam je wodą.
11. Gotuję pierogi w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch wody.
Po wrzuceniu pierogów do garnka warto je delikatnie zamieszać, najlepiej drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna. Na raz wkładam tyle pierogów, aby zakryły dno garnka, ale nie leżały jeden na drugim bo wtedy się zlepiają.