reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Staraczki na 2016 rok :)

reklama
Karolinka - gratuluje!! szybko poszło:)
Dziewczyny które sa zainteresoane przepisami na priv, bo już mi sie wszystko pomieszało?:)

Makaron z zielonym sosem

Lista składników
- makaron pełnoziarnisty mogą być rurki albo kokardki
- opakowanie świeżych liści szpinaku "baby"
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego (super jak tłoczony na zimno, ale jak takiego nie macie to może być i rafinowany)
- 3-4 plastry suszonych pomidorów z oleju
- 1 cała pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
Szpinak, olej i czosnek blendujemy na drobną pastę. Makaron gotujemy od 3-5 minut. Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy kurczaka pokrojonego w paski oraz suszone pomidory również niezbyt drobno pokrojone. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnie, chwilke podsmażamy. Pod koniec do makaronu wlewamy zielony sos mieszamy i doprawiamy do smaku. Wersja bez kurczaka jest równie pyszna. Według naszych preferencji do takiego makaronu można dodać czarne oliwki, czy kapary.
12339345_1060337844016443_8364064401485808931_o.jpg
 

Załączniki

  • Zielony sos.jpg
    Zielony sos.jpg
    112,8 KB · Wyświetleń: 40
Słodko-Pikantny kurczak z ananasem

Przepis na danie poprawiające matabolizmu (gorczyca, ananas, chilli) i antynowotworowe (kurkuma, imbir)
składniki na 3 porcje
500g piersi z kurczaka
1 puszka ananasana
2 czerwone papryki
1 łyżka musztardy
2 łyzeczki przyprawy Curry
0.5 łyżeczki ostrej papryki
0.5 łyżeczki kurkumy,
0.5 łyżeczki soli
ryż basmati / makaron pełnoziarnisty

Kurczaka kroimy w paseczki i obsmażamy na jednej łyżce oleju, dodajemy przyprawy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do kurczaka. Ananasa odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy) i kroimy na ósemki. Dodajemy ananasa i wlewamy pozostałą nam zalewę, dodajemy musztardę i porządnie mieszamy Danie chwilę dusimy i podajemy z ryżem bądź makaronem:
12313770_1060338050683089_5722806855750800956_n.jpg
 
Karolina93 gratulacje!

Bertha - juz myślałam, że będę testowac sama ;) kuzynka urodziła i chce na fitness joga odpada. Wiec ja pasuje, w domu zabiorę sie za ćwiczenia dla ciężarnych, na pewno coś to da :)
 
Makaron z czerwonym sosem

Pyszny, kremowy, lekko pikantny sos, o wielu zastosowaniach nie tylko do makaronu
składniki:
3 średniej wielkości czerwone papryki
2 ząbki czosnku
90 g pomidorów suszonych (bez zalewy)
3 łyżki oleju rzepakowego
200 g makaronu pełnoziarnistego (ja wybrałam Lubelle pełnoziarnistą z orkiszem)
100 g oliwek czarnych (bez zalewy)
pół łyżeczki ostrej papryki
szczypta soli
opcjonalnie:
300 g piersi kurczaka

Paprykę myjemy i wkładamy do piekarnika na 40 minut temperatura 200 stopni. Pieczemy do momentu aż skórka lekko zbrązowieje a miąższ będzie miękki. Po upieczeniu i wystygnięciu zdejmujemy skórkę z upieczonej papryki. Miąższ z papryki wkładamy do naczynia, dodajemy suszone pomidory, olej, ostrą paprykę i szczyptę soli. Blendujemy na gładką, kremową masę. Gotujemy makaron (al'dente) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sos podgrzewamy na patelni, dodajemy czarne oliwki (jeśli mąż ma ochotę podsmażoną pierś kurczaka) i mieszamy owe pyszności z makaronem:)

12360311_1060338117349749_60613135824703948_n.jpg
 
Chilli con carne

składniki:
3 puszki pomidorów krojonych (puszki 400g)
puszka czerwonej fasoli (400g)
1 średnia czerwona papryka
puszka kukurydzy słodkiej (350-400 g)
500 g mięsa mielonego z indyka
2 średnie cebule
2 łyżeczki kakao
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kminu rzymskiego (cuminu)
pół łyżeczki chilli
łyżka oleju rzepakowego
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
opcjonalnie:
woreczek ryżu basmati lub tak jak u mnie trójkolorowy
Cebulę drobno szatkujemy i przysmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojoną drobno czerwoną paprykę i przyprawy (kmin, paprykę, chilli, sól). Do mięsa dodajemy pomidory, fasole i kukurydzę. Wszystko dusimy do momentu aż sos zgęstnieje a pomidory ładnie rozgotują się w sosie. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i łyżeczkę cukru. Podajemy z ugotowanym ryżem bądź nachosami (proponuję jeden płat tortilli pokroić na osiem trójkątów i rozłożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika na 3-5 minut temp 200 stopni, czekać aż delikatnie zbrązowieją, wyjąć. Następnie odłożyć do wystygnięcia i chrupiące podać do chilli. Świetnie zastępują łyżkę:)

12391830_1062443657139195_8361370883019933137_n.jpg
 
Troszkę tutaj na forum przepisów wysłałam, zdjęcia nie są najlepsze bo dopiero zabieram się za profesjonalne fotki, wybaczcie:) Za to jedzonko mogę z z czystym sumieniem polecić:))
 
reklama
Do góry