Dziewczyny szukam swojego miejsca...
staram się o ciążę 6 lat i jestem przypadkiem immunologicznym. W 2010 miałam laparoskopię na której wykryto u mnie endometriozę... Po niej pierwsza iui i po jej klapie dalsze szukanie przyczyn. Wykryto u mnie przeciwciała ANA 2 w mianie 1:160... Tak to trafiłam (za namową koleżanki do prof.Maliny) On zlecił pakiet badań... Wyszły mi:
przeciwciała przeciwplemnikowe - 56,3, przeciwciała przeciw beta- glikoproteinie 20,1 (norma 20) AKtywność komórek NK po 2 godzinach 30,6 (norma do 33). Oprócz tego mam anty - TG podwyższone.
Ocena cytokin: Inf gamma 965
Czynnik martwicy nowotworu 240
IL 10 - 168
IL 4 - 24.
Kmórki NK 10%
CD 56 - 13%
Reszta wg porfesora ok
Wskaznia szczepienia.... PO 2 szczepieniach mlr - brak hamowania. PO 4 - 46,5 (wynik z 30 października)
Wyniki po szczewpieniach ANA 2 wzrosły do 1:320, przeciwciała przeciwplemnikowe na tym samym poziomie zostały a ocena cytokin:
Inf gamma 1953
czynnik martwicy nowotworu - 2263
IL 10 - 146
IL 4 - 65
Komórki NK 17%
CD56 - 18,5%
generalnie wyniki gorsze tylko mlr ok. Profesor nie skomentował, tylko tyle, że to wszystko jak na sonusoidzie jest itp... i kazał próbować. Przez pół roku starania nie przyniosły rezultatu... W międzyczasie zgłębiałam swoją wiedzę i ewidentnie większość lekarzy jest przeciwna szczepieniom przy ANA2 (szkoda, że tak późno do tego doszłam)... Malina nie ma innej drogi jak szczepienia więc sobie go podarowałam i trafołam do Tchórzewskiego. Ten powiedział, że przy ANA2 nie powinnam się szczepic i dał leki...
Po nich oprócz rozstroju ukłądu gastrycznego:
Interferon gamma 179
Czynnik martwicy nowotworu 540
IL 10 - 1267
IL 4 - 28
Profesor stwierdził, że jest ok i kazał się starać. Mimo zaleceń i 2 iui z encortonem z ciąży nici.
Teraz jestem po 1 ivf przy wspomaganiu Fraxiparyny, acardu i encortonu (10mg) i też beta < 0,1.
Szczerze to już nie wiem co robić... Poszukać innego immunologa? Ale jakiego? wydałam ponad 20 tys i czuję że stanęłam w martwym punkcie...
Może Wy coś doradzicie?
oprócz tego co już napisałam to sama zrobiłam:
Homocysteina 7,89 (normy 5,10-15,40)
antykoagulant toczniowy - ujemny
antytrombina 92,7 (norma 80-120)
przeciwciała przeciw translutaminazie tkankowej - ujemne
CMV - ujemne...
A ANA 2 po tych wszystkch kuracjach mam już 1:640!!!
Przepraszam za taki ogromniasty post ale już sama nie wiem co mam z sobą zrobić i cz wogóle jest ktoś kto mi może pomóc...