reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Starające się 2008

ivi własnie sobie załorzylam wykresik na 28dni jakos na dniach zakupie termometra i do dzieła :tak: tylko zastawaniam sie czy elektroniczny czy rteciowy? :tak::tak: dobrze ze nie tylko ja tu tak podglądam starające się :sorry2::laugh2: u mnie warunki sprzyjające = decyzja męża! :dry:

reklama
Słuchajcie dzieczyny powiedzcie mi dokładnie na czym polega miezenie temperatury, jak to robić i jaka temperatura co oznacza, ile powinna miec rano ile wieczorem czy o co chodzi, bo wstyd sie przyznac ale nie wiem :zawstydzona/y:

Eve = u mnei warunki sprzyjające =zakończenie budowy domku, ślub (a przynajmniej zaręczyny), kasa i decyzja partnera :nerd:wiec jeszcze trochę poczekam...
ja używam elektronicznego microlife, dokładnego do 2 miejsc po przecinku

Z przyjemnością wam pomogę jeśli chodzi o temperaturki :) najpierw jednak poczytajcie tutaj:
Od czego zacząć i jak rozpocząć obserwacje tempertatury - 28dni
Naturalne planowanie rodziny
Jak wykonać analizę wykresu? - 28dni
w razie pytań walcie :) ogólne podstawy ode mnie napisze jak uporam się z jednym zadaniem w pracy nad którym teraz pracueje..
Ze wspomagaczy obserwacji polecam portal 28dni.pl , fajnie się z tego korzysta :-) i mimo że trzeba płacić, to warto mieć wszystko razem zebrane a nie zakładać co pare cykli nowe "darmowe" konta

Z tego co ja sie orientuje - a laik ze mnie! :tak: to tempke najlepiej mierzyc rano zawsze o tej samej porze i zaczac mierzenie od ok 6 dc dzieki takiej analizie temp mozna stwierdzic dni plodne bo wzrasta wtedy tempka do ok 37st C kwestia gdzie sie jeszcze mierzy! :-p są 3 opcje:laugh2: najlepsza ponoc waginalna a i polecam stronke 28dni.pl tam jest wszystko i zakladasz wlasny profil i tworzy sie ladny wykresik :-D:tak::tak:

Marzenixx - pierwsza zasada jest taka, że piątek świątek czy neidziela budzisz się o tej samej porze i nie wstając z wyrka mierzysz temperaturę - codziennie o tej samej porze, tym samym termometrem, w tym samym miejscu (inaczej pomiary będą nieprawdziwe)
Temperature zapisujesz na wykresie (albo papierowym albo np na 28dni lub FF- wersja angielska, nie tak bogata jak 28dni).
I tak dzień w dzień :)
Po zakończeniu cyklu analizujesz skoki temp i zaznaczasz fazy płodne i okresy niepłodności (kwestia zmian temp, skoków, poziomów wyższych i niższych temperatur)
do tego najlpeiej dołączyć obserwację śluzu. Te dwie obserwacje (śluz + temperatura) to solidna podstawa do pełnego poznania siebie
Chodzi o to że cykl kobiety jest w miarę regularny a wydzielane hormony wpływają na wysokość temperatury. Od momentu cyklu w którym jesteś zależy też jakość sluziku - jest albo mniej albo bardziej płodny :)
Na podstawie obserwacji można np wyłapać czy wszystko tam w środku chodzi jak trzeba :)

ups a miałam napisać tylko pierwszy akapit :D wracam do pracki :-D

aha - najlepiej pierwsze cykle mierzyć wszystkie dni, nie od 6dc ;) bo wtedy ma się świadomość jak na prawdę to u was wygląda (ale przyznaje się , że ja podczas @ nigdy nie mierzyłam temp. Zaczynałam zaraz po ustaniu krwawienia)

jeszcze jedno aha - nie ma okreśonych poziomów do których temp powinna dobić. Pewne jest tylko jedno:
cykl składa się z kilku faz
zaczyna się fazą niskich temperatru. Gdy po 6 niskich temp następuje wzrost temp o co najmniej 0,2 stC (w ciągu max 3 dni) to zaczyna się faza wysokich temperatur=faza lutealna, która trwa aż do @, który zwiastować może spadek temp i kółko leci od nowa:)
czyli faza niskich temp, SKOK (w okolicach którego jest owulacja), faza wyższych temperatur, @(spadek przed lub w trakcie @), faza niskich temp itd itd

jeśli dzidzi zamieszkała pod serduszkiem, to faza wysokich temp nie kończy się, tylko trwa do narodzin maleństwa :D a potem trzeba się siebie uczyć od nowa, bo się wszystko przestawić może :D
Na podstawie obserwacji temp dzidzi można podejrzewać, jeśli temp nie spada przez co najmniej 18 dni (tak piszą w mądrych książkach ;-) )

:-DWOW:-D dzęki dziewczyny n wyczerpujacą odpowiedź !!! właśnie wchodzę na tę stronke i poczytam sobie o co chodzi :tak: kurcze nie mam tyle cierpliwości zeby tyle czasu tak regularnie sprawdzac ta temp. ale spróbuje :tak: tnx i buziaki :-)

Słuchajcie , jakis czas temu a właściwie przed ostatnią @ zauwazyłam że mam na sutkach te tzw grudki montgomerego. Oczywiście myslałam że jestem w ciąży bo tu wyczytałąm że to jeden z oznaków ciąży, więc byłam nastawiona wtedy , ale okazało sie że nie jestem zafasolkowana.:no:no ale ja cały czas mam te grudki, sa widoczne najbardziej jak jest ciepło i sutki są duże.Te grudki sa ładne tzn takie równolegle rozłożone i wyglądają jak gęsia skórka tylko to nie od zimna :-) nie wiem , nie moge doczytac nigdzie co one znaczą:-(

reklama
Marzenixx to mnie teraz zszokowałaś bo ja cosik takiego jak ty opisujesz mam odkad pamietam!!!! nawet nie wiedzialam ze to ma jakis związek z ciążą?!?!!?:sorry2: i faktycznie wyglada to jak gesia skurka tylko ze na suktach :sorry2:

Do góry