• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
Ael a jak się robi bigos z cebuli bo ja ciemna jestem w tej kwestii :sorry2:

Jak któraś ma jeszcze jakieś pomysły pisać koniecznie :-)

Fifka bardzo się cieszę że jest dobrze, nawet jak pasta fuj to dasz radę jakoś. Dziś mi się obiło o uszy w tv że w ciąży wapń ucieka z organizmu.

Wegetariankę mówisz, ja ostatnio robiłam kaszę gryczaną prażoną a do tego brałam torbę mrożonych warzyw na patelnię, wrzucałam do rondelka zalewałam pół litra wodą, wrzuciłam kostkę warzywną, to mi się ładnie podgotowało, można dodać to tego sosu jeszcze wszystko co się chce, a wychodzi moim zdaniem naprawdę dobre :-)
Albo zapiekanka warzywna, albo oooo! bigos z cebuli!

Kochanie nie interpretuj w taki sposób naszych słów, bo to błędne patrzenie. Ani ja ani Fifka nie napisałyśmy, że tamten wątek jest gorszy, skąd nasunęły Ci się takie wnioski?
Ja tylko napisałam, że pisanie z dziewczynami, które nie były tutaj na staraczkowym wątku, czy też nie starały się po raz pierwszy a robią to po raz drugi, trzeci nty raz, oraz już są mamami dla mnie jest trochę bez sensu. Ze swojej strony wolałabym by na tamtym wątku były tylko nasze ciężarówki stąd, które się znają i tyle.
Nikt nie mówi, że coś jest bee ani mee.
Nie odbieraj tego w taki sposób.

Ja też nie powiedziałam ze tamten wątek jest beznadziejny, tylko powiedziałam to o pomyślę z podziałem w taki nie inny sposób... Ale fakt... nikt nikogo nie trzyma... dopóki mnie stad nie wyrzucą ja się stąd nie ruszam!

Aaaa bigos z cebuli z sosikiem pomidorowym... ja to uwielbiam!!!

Ja oglądałam.
Fakt, ja staraczka, poszlam tam z ciekawości. Ale wiadomo, przede wszystkim zostaję tutaj. za bardzo mi się tutaj podoba.
Ael zostań z nami, nigdzie nie odchodź!:-) I Ty Fifka także:-)

Nie mam zamiaru stąd się ruszać XD Chyła ze siłą mnie wyginicie!

fifka chyba wiem co to za pasta i to chyba jest nie dobre rozrabia sie to w wodzie musialam to kiedys pic jak mialam chore nerki zatykalam nos jak to piłam fuj współczuje

Taaa to ta sama pasta.... dzięki za pocieszenie... :-(

Milia a w tym cyklu już nici? Że piszesz, że od następnego? Trzymam kciuki za ciebie i wysyła fluidki! :*

~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

W ogóle mila super wypoczęta widać po zdjęciu, które jest git :-)
Działałaś coś twardo podczas wypoczynku?

nie dziekuje za fluidki, zeby nie zapeszac Fifka, ale wiem, ze z nimi w nastepnym cyklu latwiej bedzie mi sie starac. Ael oczywiscie przytulanki byly na wyjezdzie, ale niestety wiedzialam,ze nic z tego nie bedzie, bo moj stary gin kazal mi brac dupka 5-25dc co hamuje owulacje, wiec nawet nie marze o niczym...

Dziura...powiedz ty mi jezcze jak ty sie czujesz z tymi dzieciaczkami w brzuszku? czytalam o twojej tesciowej, czym w ogole sie nie przejmuj i rob tak , zeby tobie bylo dobrze. sama pewnie dobrze wiesz, jak najlepiej powinnas dbac o siebie, ciaza byla dlugo wyczekiwana i musisz uwazac teraz! ja trzymam &&, ciotka Miliaa bardzo sie juz cieszy. czy to nasze pierwsze blizniaki na tym watku?

Ostatnia edycja:
Kochana nie możesz tak myśleć że napewno nic by sie nie wydarzyło...ja jak brałam tabletki tez jak odstawiłam myslałam że troche potrawa nim zajde w ciąże a ty raz dwa i 2 kreseczki

mineralna...pisalas do mnie? jezeli tak to ja jestem chora na endometrioze, wiec na starcie mam problem z zajsciem w ciaze. jestem w 3 cyklu po odstawieniu antykoncepcji. teraz zaczelam brac duphaston, ale niestety w zlych dniach, co hamuje owulacje, wiec to nie chodzi o moja NIE_WIARE, ale chodzi o fakt. ja i tak wiem, ze kiedys bede w ciazy, bo inaczej nie moze byc!!!:-) w nastepnym cyklu bede prosila o fluidki i jakos damy rade z moim M...

Milia mi gin mówił ze Dupek nie blokuje owu za to luteina tak... na początku brałam luteinę i przy moich nieregularnych cyklach zblokowałam owu. Gin mi wtedy przypisał Dupka i chodziłam na monitoring i owu znowu wróciła.

Ael a jak się robi bigos z cebuli bo ja ciemna jestem w tej kwestii

Bierzesz sobie przynajmniej 1,5 kg cebuli, bo ta podczas gotowania wielkościowo mocno się redukuje. Ale oczywiście możesz wziąć tyle ile chcesz tej cebuli. Normalnie kroisz w pół talarki, grube, cienkie, jakie chcesz. Wrzucasz do rondla na olej/oliwę, smażysz ciągle mieszając tylko by cebula się zmiękczyła. Jak już zacznie mięknąć dodaj sól, majeranek, odrobinę vegety i tyci tyci cukru. Przez chwilę jeszcze wysmaż z przyprawami. Potem zmniejsz ogień i dodaj w zależności od ilości cebuli (na 1,5 kg niecałą szklankę, jeśli chcesz więcej sosu więcej niż szklankę). Dodaj dwie szczypty gałki muszkatołowej, wymieszaj, przykryj i na 15 minut zostaw by składniki się połączyły a sos się zagęścił.
Po 15 minutach można doprawić, dodać soli jak za mało, pieprzu najlepiej białego, jeszcze majeranku jak chcesz. Smak ma być delikatny słony, czasem z wyczuwalną słodką nutą.
Ja robię w takiej wersji, nie dodaje sosu pomidorowego.
Jak bigos u nas zostawał to schłodził się i był dodawany na chleb, jako kanapkę, a o sos to wszyscy się bili :-D. Bigos jest bardzo pyszny ale krojenie dużej ilości cebuli to katorga.

nie dziekuje za fluidki, zeby nie zapeszac Fifka, ale wiem, ze z nimi w nastepnym cyklu latwiej bedzie mi sie starac. Ael oczywiscie przytulanki byly na wyjezdzie, ale niestety wiedzialam,ze nic z tego nie bedzie, bo moj stary gin kazal mi brac dupka 5-25dc co hamuje owulacje, wiec nawet nie marze o niczym...

Aaaj, może trzeba było pogadać z ginem i powiedzieć, że jedziesz na urlopa to byście odstawili na ten jeden cykl dupka. W końcu wypoczynek wakacyjny rewelacyjnie wpływa na spłodzenie potomka.

reklama
Fifka...masz racje, ale to zalezy w ktorych dniach bierzesz. dupek brany PRZED owulacja hamuje ja. brany od ok 16,17dc przedluza faze lutealna i pomaga jej...a ja dopiero teraz bede w ten sposob przyjmowac.

Danao...w jasniejszych? hmmm...ja od urodzenia mam ciemne wlosy, raz tylko rozjasnilam ale to chyba byla nieudana proba:-)

Ael...bylo juz za pozno, bo ja podczas wyjazdu mialam juz 13dc a od 5 zaczelam brac wiec nawet przerwanie by nic nie pomoglo... wiesz ja zmienilam teraz gina i to on uswiadomil mi, ze takie przyjmowanie tego leku dziala jak antykoncepcja.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry