• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Starania po raz pierwszy :)

Mam pytanie jak dziekco sie urodzi chce dac mu na nazwisko swoje a jak wezne slub z ojcem dziecka chciała bym żeby dziecko miało jego nazwisko jak to bedzie wyglądało? oriętuje sie któras z was.

zadałam pytanie na forum prawniczym ale nim dostane odp troche minie

reklama
Ja wiem, ale jak np jestem w ciąży i zachoruje choćby na głupią jelitówkę, to zwolnienie też mi przysługuje chyba 100%? Czy jak to jest?
Kurcze od 8 godziny usiłuje zjeść bułkę i nie mogę wcisnąć, jakoś mi nie idzie, a głodna jestem jak wilk.

Kochana na zwolnieniu jest takie miejsce gdzie wpisuje się symbol i lekarz musi tam wpisać B, wtedy Twój zakład pracy wie, że jesteś w ciąży i musi wypłacić Ci L4 100%. Ginekolog wypisuje Ci to bez problemu, natomiast u ogólnego musisz pokazać kartę ciąży. Nie ważne na co jesteś chora, chodzi o to, że jesteś w ciąży i nawet jakbyś miała złamaną nogę to należy Ci się 100% świadczenia.

Fifka a to Ty pracujesz w przedszkolu??? Jesteś na stażu czy masz już swoją grupę i jesteś wychowawcą??

A co do moich zajęć to chyba nie poszło najgorzej!!! :-D dzieci były skupione na mnie i na tym co mówiłam a tu już chyba połowa sukcesu :-)

Mineralna z tego co wiem, to można zmienić nazwisko dziecku, ale to ogromna biurokracja, która staje się czasem uciążliwa. I jeżeli planujecie ślub z ojcem dziecka to nadaj mu JEJ od razu nazwisko ojca. Mniej latania. A poza tym zmiana nazwiska w żłobku, przedszkolu czy szkole to problem. Sama wiem, bo brałam ślub na studiach... Traciłam rachubę czy na studiach mam stare nazwisko czy już nowe. Same kłopoty z tym były ;) Ale decyzja Twoja :D

Lamia ziemniaki są po prostu normalnie krychane jak na puree ;)

muszę wypróbować te prażuchy, ale to sie juz zadnych przypraw nie daje??
a znacie panszkrauta - to chyba sie tak nazywa, bo kiedys jak sie urodziłam to moi rodzice na śląsku mieszkali i to stamtąd to danie.
a co z ta kaspusta zasmażana ???

Magdalena no pracuję w przedszkolu już prawie od roku. To nie jest staż, po prostu po złożeniu CV mnie zatrudnili. Ja miałam grupę na współe z koleżanką, ale to ona była wpisana na wychowawce na ja jej pomoc (choć ani nasze wypłaty ani obowiązki się praktycznie nie różniły) Ona prowadziła zajęcia dydaktyczne, a ja teatralne i plastyczne. Szefowa ma plany dać mi grupę pod opiekę jak wrócę z wychowawczego, ale zobaczymy jak to będzie...

Mineralna jakbyś chciała po ślubie zmienić dziecku nazwisko to niestety musiałabyś wtedy założyć sprawę w sądzie... nie dość ze kupe kasy to kosztuje to tak jak Lovka mówi sporo latania... Niee ważne ze to nazwisko ojca, dla sądu to jest typowa sprawa o zmiane danych osobowych.

reklama
zafasolkuje: i mnie tato to robiła tak ze ugotowane ziemniaki i utłuczone, zmieszać z ugotowaną kapusta kiszona, i podsmazonym boczkiem z cebulką, wymieszac dodac soli i pieprzu i gotowe, to było pyszne ale jadła mto wieki temu mniam mniam

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry