reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
ja w ramach zachcianek nie ciążowych 3 dni temu nie mogłam się opanować i zjadłam całe opakowanie śledzi po kaszubsku a wczoraj naszło mnie i upiekłam ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą, mniam, palce lizać :) a w weekend mam zamiar piec ciasteczka czekoladowe z krówką w środku. Jak tak dalej pójdzie to tak utyję, że znajomi będą myśleli, że już w ciąży jestem :D

Składniki
140g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75g płatków owsianych
125g miękkiego nie solonego masła (ja dałam trochę mniej bo akurat nie miałam tyle)
75g brązowego cukru (pominęłam bo nie miałam)
100g cukru pudru (dałam zwykły)
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (pominęłam)
75g suszonej żurawiny
50g drobno posiekanych orzechów włoskich (ja dałam migdały)
140g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce (czekoladę kupiłam najtańszą w Kauflandzie)

Sposób przyrządzenia

W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodaj jajko i wanilię.

Połącz obie masy , dodaj delikatnie mieszając białą czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut.

Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska.

Piecz w temperaturze 180 C przez 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste.

Poczekaj, aż ciasteczka wystygną (przez 5 minut), potem delikatnie zdejmij je z blachy.

(pomimo licznych modifikacji oryginalnego przepisu ciasteczka wyszły przepyszne!)

Dobry!

Melduje, ze maz zaczal sie zachowywac i sam z siebie przepraszac. Oby tak dalej.

Zaczelam dzis mierzyc temperature, bo tak lezy ten termometr, lezy, a do nastepnego cyklu jeszcze 9 dni... W sumie fascynujace to jest :D Jak sie budzilam i wiercilam, to chyba nie ma wplywu na wynik?

Dzień dobry!

Sat no to pięknie, jest progres! Może jeszcze się chłopak naprawi :p Ahhh mnie tez fascynuje temperatura, mała rzecz a cieszy :) Jeśli nie wstawałaś, to wynik powinien być ok, załóż sobie wykresik, to będziesz to sobie zapisywać i kontrolować.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry