• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Starania po straconej ciąży

• Starter tematu Starter tematu kalina
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Do lekarza szłam prywatnie, na wizytę czekałam 2 tygodnie, w międzyczasie porobiłam sobie dodatkowe badania krwi żeby pójść dzisiaj z kompletem wyników, co bym dodatkowo biegać nie musiała.

reklama
Do lekarza szłam prywatnie, na wizytę czekałam 2 tygodnie, w międzyczasie porobiłam sobie dodatkowe badania krwi żeby pójść dzisiaj z kompletem wyników, co bym dodatkowo biegać nie musiała.

ile prywatnie kosztuje lekarz???
a skąd wiedziałaś i robiłaś antyciała ???? a to FT4 po co sie właściwie robi????

znam endokrynologa godnego polecenia w Poznaniu. Miałam Anty-Tpo powyżęj 1000, brałam selen sprowadzany z niemiec, bo u nas był dostępny tylko selenit a to nie to samo.
Przy problemach z tarczycą ciąże obumierają po 8 tc. Bardzo dużo chciałam wiedzieć po stracie ciąży. Pani doktor do kórej chodziłam zajmuje sie kobietami z problemami tarczycy w ciązy.

Anty_TPO robi sie aby sprawdzić czy ma sie przeciwciała, co może wskazywać na Hashimoto, czyli immunologiczne zapalenie tarczycy. ft3i ft4 robi się dla dokładnego zbadania tarczycy, ale przeważnie kierują na te badania dopiero po sprawdzeniu TSH, a uważam,że to błąd.

Ostatnia edycja:
znam endokrynologa godnego polecenia w Poznaniu. Miałam Anty-Tpo powyżęj 1000, brałam selen sprowadzany z niemiec, bo u nas był dostępny tylko selenit a to nie to samo.
Przy problemach z tarczycą ciąże obumierają po 8 tc. Bardzo dużo chciałam wiedzieć po stracie ciąży. Pani doktor do kórej chodziłam zajmuje sie kobietami z problemami tarczycy w ciązy.

Anty_TPO robi sie aby sprawdzić czy ma sie przeciwciała, co może wskazywać na Hashimoto, czyli immunologiczne zapalenie tarczycy. ft3i ft4 robi się dla dokładnego zbadania tarczycy, ale przeważnie kierują na te badania dopiero po sprawdzeniu TSH, a uważam,że to błąd.

widzisz szkoda że ja jestem z Chojnic:( za daleko
kurde to co oni badają
ta tarczyca ten wskaźnik żeby zajść i zdrowo donosić to przedział od 1,5 do 2,0 czyli jak mój za duży to pewnie moze być Hasimoto? pewnie myślę że mam to objawy mi wskazują na to
powiedz dlaczego nikt mnie nie wysłał po obumarciu ciązy na to badanie??? czy oni się uczą dla zasady czy żeby pomagać

skierowanie na kasę chorych pewnie musi być????

Ostatnia edycja:
Witam dziewczyny
Dzisiaj znalazlam czas zeby sie odezwac.Od wtorku jestem mezatka wiec we wtorek impreza,w srode wyjazd do polski a wczoraj nastepna imprezka.
Dzisiaj dokladnie mijaja 3 tygodnie od straty mojego Aniolka.
Sa dni gdzie wogole o tym nie mysle a sa dni gdzie bym najlepiej spala,niewychodzila i z nikim nie rozmawiala.Najgorsze jest to ze jestesmy teraz w polsce u moich rodzicow i mieszka tu moja siostra ktora jest w 17tyg,ja tez bym teraz byla tak samo.Ale nie moge nic na to poradzic,bo jednak tej troche zazdrosci jest.
Ale wam dziewczyny zycze wszystkiego dobrego na ten nowy rok,aby ten 2012 byl dla nas lepszy i oby wszystkim nam spelnilo sie to jedne marzenie.
Zycze milego wieczoru

Witam dziewczyny
Dzisiaj znalazlam czas zeby sie odezwac.Od wtorku jestem mezatka wiec we wtorek impreza,w srode wyjazd do polski a wczoraj nastepna imprezka.
Dzisiaj dokladnie mijaja 3 tygodnie od straty mojego Aniolka.
Sa dni gdzie wogole o tym nie mysle a sa dni gdzie bym najlepiej spala,niewychodzila i z nikim nie rozmawiala.Najgorsze jest to ze jestesmy teraz w polsce u moich rodzicow i mieszka tu moja siostra ktora jest w 17tyg,ja tez bym teraz byla tak samo.Ale nie moge nic na to poradzic,bo jednak tej troche zazdrosci jest.
Ale wam dziewczyny zycze wszystkiego dobrego na ten nowy rok,aby ten 2012 byl dla nas lepszy i oby wszystkim nam spelnilo sie to jedne marzenie.
Zycze milego wieczoru
karo wiem że cięzko

zyczę tego Tobie samego:):)

Dziewczynki, z tą tarczycą to jakiś galimatias... ja nie mam nadczynności, niedoczynności ja poprostu mam tarczycę nabitą guzkami... nie wiem nawet ile dokładnie ich mam, całą masę chyba ;-)endokrynolog do której chodzę, powiedziała że to co spotkało moją ciążę nie jest zasługą tarczycy... na wcześniejszych wizytach mówiła, że z tarczycą jest tak, ze jeżeli dzieje się naprawde coś poważnego - pacjent ma poczucie tego, że nie jest to stan beznadziejny... bo w ostateczności można tarczycę wyciąć... kwestia na jakiego lekarza się trafi...
Moje płaty tarczycowe conieco się powiększyły i tym samym powiększyły się guzki... ale od endo. wiem ze tak jest podczas ciąży. Cała tarczyca dochodzi do siebie (w przypadku wczesnego porodu/poronienia/porodu) w ciągu 3 miesięcy, w związku z tym moja tarczyca będzie przebadana za 3 miesiące... guzki też.
Dowiedziałam się też, że moja tarczyca nadaje się w całości do wycięcia... ale endo. powiedziała abym narazie urodziła zdrowe Dziecię - później operacja.
Powiedziała też, że jedną z komplikacji po porodzie może być zapalenie tarczycy... nie dopytywałam o co chodzi, ale dobry lekarz zawsze zadba o swojego pacjenta.
Życzę zdrówka i zdrowej tarczycy dla Was wszystkich.

Karo01 -

[*] dla Twojego Dzidziusia.

widzisz szkoda że ja jestem z Chojnic:( za daleko
kurde to co oni badają
ta tarczyca ten wskaźnik żeby zajść i zdrowo donosić to przedział od 1,5 do 2,0 czyli jak mój za duży to pewnie moze być Hasimoto? pewnie myślę że mam to objawy mi wskazują na to
powiedz dlaczego nikt mnie nie wysłał po obumarciu ciązy na to badanie??? czy oni się uczą dla zasady czy żeby pomagać

skierowanie na kasę chorych pewnie musi być????
Mnie tez nikt nie wysłał,sama zaczęłam szukać. TSH miłam 7,31 i tak zaczęło sie drążenie tematu. Zrobilam masę badań innych, które nic nie wykazały. Jestem z Wrocławia, Panią doktor znalazłam na stronie jakiegoś forum, napisałam, odezwała się i tak zaczęła mi pomagać. Byłam też u niej osobiście. Mogę podać adres mailowy, może też uda Ci sie skonsultować z nią.

Lopop po poronieniu nie kazano mi robić żadnych badań, bo stwierdzono że nie trzeba. Sama postanowiłam zrobić sobie podstawowe badanie na tarczycę TSH. Wyszło na pograniczu normy, więc umówiłam się do endo, i postanowiłam zrobić dokładniejsze badania, żeby potem nie latać w tą i z powrotem. Pani w punkcie pobierania krwi wskazała mi które badania porobić, wg jej wskazań te badania zrobiłam, no i tam właśnie wyszło anty TPO. Z tymi wynikami poszłam już do endo. Wszystko robię prywatnie, za TSH płaciłam 20zł, a anty TPO nie wiem ile kosztuje bo robiłam kilka rzeczy naraz. Za wizytę u endo płaciłam 100zł. Pamiętaj że każdy punkt badań a także lekarz może wołać inaczej, no i oczywiście zapewne wszystko można zrobić na kasę chorych. Idź może do lekarza rodzinnego, zapytaj się czy dostaniesz skierowanie? Samo wysokie TSH wcale nie musi oznaczać Hashimoto - z tego co wiem wysokie TSH oznacza niedoczynność tarczycy, która może być spowodowana wieloma czynnikami. Przebadaj się aby mieć pewność czy jest coś na rzeczy czy nie.
Selena dzięki za info, mogłabyś mi dać namiary na tą lekarkę? Czy to jest endokrynolog czy endo+ginekolog? Mieszkam 70km od poznania i właśnie zastanawiałam się czy nie poszukać właśnie tam lekarza który by mi mógł pomóc.
karo01 i tak podziwiam, bo piszesz że są dni w których wcale o tym nie myślisz, mi niestety to nie wychodziło. Jest Ci zapewne ciężko, ale piszesz o imprezkach, myślę że to dobrze że wychodzisz do ludzi i się potrafisz "wyłączyć" i bawić. Smutki można zostawić w domu. A co do siostry - tak jak wcześniej pisałam, z pewnością jest Ci ciężko, ale nie wstydź się własnych uczuć, bo w tej sytuacji jest normalne co przeżywasz. Ja potrafiłam powiedzieć przyjaciółce że czuję zazdrość, przynajmniej nie czułam się jakbym oszukiwała sama siebie. Jeżeli ktoś jest z Tobą blisko, zrozumie Twoje uczucia. Najgorsze co możesz zrobić to oddalić się, więc staraj się nie unikać spotkań. Normalne jest że obecnie nie panujesz jeszcze nad własnymi uczuciami, ale z czasem przejdziesz z tym wszystkim do porządku dziennego i się ułoży. Staraj się też nie wybiegać myślami w przód (co będzie, co mogłoby być za miesiąc, dwa, pół roku, rok) - to nic dobrego nie da bo pojawi się zapewne wiele wyobrażeń które się niestety nie spełnią. Staraj się myśleć o przyszłości tej bliskiej, czyli np.dzisiaj wieczór, jutro. Łatwiej myśleć o celach które da się osiągnąć.
Ani@k moja koleżanka ma nastoletnią córkę, u której wykryto guzka w tarczycy, masa badań itd, guzka wycięto, potem usunięto i tarczycę. Aż żal serce ściskał, bo dziewczyna młodziutka, a bez tarczycy i do końca życia na lekach. I co? Kilka miesięcy po usunięciu zaszła w ciąże i jest wszystko ok! Oczywiście pod okiem lekarza, poród planowany na kwiecień. Wszystko jest możliwe! :-)

Dziewczyny, czy któraś wie jak mi wyszło TSH niecałe 4 a antyTPO prawie 140 czy mogę starać się o ciążę (dopiero zaczynam brać leki) czy lepiej czekać?

reklama
Karo to że czujesz zazdrość, to normalne, tym bardziej że pewnie snułyście plany z siostrą jakby to Wasze dzieci się razem bawiły, myślę, że Twoja siostra tez czuje pewien dyskomfort z tego powodu, bo z jednej strony chciałaby się cieszyć a z drugiej a świadomość Twojej straty. Sen jest dobrym lekarstwem na smutek, no ale całego życia nie prześpisz, jednak Twoja żałoba jest jeszcze świeża, z czasem ból zmaleje, choć pamięć o Aniołku na zawsze pozostanie. Dziękuję za życzenia, Tobie również życzę by 2012 był lepszy od obecnego i byś w przyszłym roku mogła zaśpiewać "a teraz serca mam dwa". Pewnie musisz jeszcze odczekać z 2 cykle przed rozpoczęciem staranek, a później życzę celnego strzału :*
Danutaski a mówiłaś lekarzowi że straciłaś dziecko i staracie się o kolejne? W moim przypadku lekarka wyraźnie powiedziała, byśmy poczekali aż TSH spadnie poniżej 2, no ale my poczekaliśmy aż spanie poniżej 3, bo nie liczyliśmy że od razu się uda. Też masz niedoczynność tylko innego rodzaju, a tabletki chyba z tej samej grupy tylko dał Ci najniższą dawkę, bo przy opisach Euthyrox i Letrox jest prawie identyczny opis. Mi siostra kazała wprowadzać lek stopniowo bo ona źle się czuła gdy od razu zaczęła brać hormony, zawroty głowy, przyspieszone bicie serca, więc ja brałam chyba pół, przez kilka dni, później 3/4 a dopiero po tygodniu lub 1,5 zaczęłam brać przypisaną dawkę, no mi kazał lekarz brać na przemian 50 i 75. Selen sobie sama zapisałam ;-) brałam chyba 2-3 miesiące, magnez + B6 to ja teraz w ciąży sobie biorę, a to coś ostatnie to w przychodnia.pl pisze że stosuje się przy niedoczynności przytarczyc, w niedostatku wit D3, itp więc może potrzebny jest w tej chorobie. Na pewno Ci mówił, ale Letrox masz brać na czczo, min. pół godziny przed jedzeniem, a wyniki lepiej robić nie biorąc przed pobraniem tabletki. Ja mam tak w głowie zakodowane branie tabletki, że przed wynikami muszę chować gdzieś bo taki automat działa. Nie wiem kiedy najlepiej całą resztę, ale nie mieszaj z Letroxem. No i ja bym poczekała ze starankami, przynajmniej z jeden cykl aż tabletki zaczną coś działać. Ja leczyłam się 5 miesięcy nim
zaczęliśmy się starać ponownie, no ale nas poza mymi wynikami powstrzymywał ślub.
Lopop zmęczenie, ospałość nie muszą wskazywać na Hashimoto, ale może to być niedoczynność tarczycy. Mi lekarz kazał zrobić TSH, FT4 a później ATPO dla potwierdzenia że to właśnie Hashimoto, bo z USG mu tak wychodziło a ATPO to miało być dla potwierdzenia, no ale Danutaski ma wysokie ATPO ale obraz USG wygląda na inny rodzaj niedoczynności, więc to już endo musi popatrzeć. Zrób tak jak Danutaski, TSH, FT4 i ATPO i od razu endokrynolog będzie miał jakiś obraz na czym stoi, a jak będą w normie w środkowej granicy to może wizyta nie będzie konieczna. Pamiętam, że w laboratorium jak prywatnie robiłam to w cenniku był zestaw takich badań i wychodziło taniej, niż jak oddzielnie poszłam na TSH i FT4 a później oddzielnie robiłam ATPO.
Ewelka, Kruszka gdzie jesteście????????????

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry