reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

starania się - watpliwości..

o cholercia...HUUUUURAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Gratulejszon kobietki!!!!

ja chce ciacho i kawke...

Ja dzisiaj całe przedpołudnie jeździłam po szkołach z dokumentami...W szpilkach i garniturze..W ten upał..Aż mi się odciski porobiły na palcach...

Wczoraj mialam boski wieczór..maz poszedł się zdrzemnac o 19 i miałam go po godzinie obudzić..Taaaa...Ciekawe czy ktoś próbował kiedyś budzić kogoś kogo sie nie da obudzić?? Ja budzenie zakończyłam po 22...Nie udało się więc poszłam spać do drugiego pokoju, bo w naszej sypialni nie było miejsca..Łóżko było niepościelone a na nim śpiący mąż...
Poszłam więc spać...a po północy obudził mnie mąż pytaniem "Śpisz?"...No szlag mnie trafił..Środek nocy, światło zgaszone ja smacznie chrapie a on się pyta czy ja śpię...No i mnie obudził i pół nocy nie mogłam zasnąć znowu..Jesuuu..

dziękuje:-)oj i wiem co to znaczy przebudzić M bo u mnie to często tak jst że zasypia na sofie i ja z tym budzeniem to już daje na luz bo i tak zasypia:tak:

Czyli kolejny przyklad na to, ze niemyslenie na sile o starankach poplaca. tO PEWNIE JA JAK BEDZIE ZIELONE SWIATELKO TEZ SIE Z WAMI POZEGNAM....TAAA AKURAT, JUZ TO WIDZE-NIE WYTRZYMAM PRZECIEZ! PREDZEJ ZREZYGNUJE Z OBIADU NIZ Z BB...:zawstydzona/y::-D:zawstydzona/y:

OK> DLA DOBRA KOLEJNYCH PRZYSZLYM MAM- ZAMYKAMY FORUM!
ZARTOWALAM....:-D:-):-D

ty tak nawet nie żartuj oj oj po pupie zaraz dam:-D;-)

Kropeczko

Tak, moj mial normalnie plemniki w spermie bo ma juz 2 dzieci :-) wiec wychodze z zalozenia, ze jak zrobimy biopsje to chyba nie powinno byc problemu z wydobyciem plemnikow

kciuki jak największe:tak:

reklama
Wiem ze to nie miejsce i czas ale przyszlam sie wyzalic troszku i spadam bo moje problemy sa dla wielu z Was mikroskopijne ale wygadac sie czasem lepiej :( Bylam wlasnie w pracy na rozmowie, wiedzialam ze bedzie ciezko ale nie az tak...

:-( prosto po rozmowie trafilam do szpitala ze skurczami, ku...tak ze mna porozmawiala ze skonczylo sie na wzywaniu taxi i kierunek szpital :-(... Przyszlam na rozmowe, kolezanki supre pogadaly ze mam sie nie przejmowac ani nic bo bedzie dobrze, formalnosc ale nie bylo. Poszlam do szefowej (na zwolnieniu dodam jestem od 2 mc) a ta od razu z grubej rury ze sie na mnie zawiodla, ze od 5 MIESIECY nie daje znaku zycia i nie wiadomo co sie ze mna dzieje a ja :szok: o czym ona mowi, ze ONA wykonuje moja prace od 5 MIESIECY... ze przeze mnie siedzi codziennie do 21-22 i takie tam ja tam zbladlam i sie skrzywilam bo brzuch zabolal a ta "noooo ja nie chce pani denerwowac w takim stanie ale mam ja rozumiec, bo to ja jej etat blokuje siedzac sobie w domku" ku...wie jak mi ciezko ze modle sie i inni tez z pracy by donosic ciaze a ta mi wyjezdza ze na dzien dzisiejszy nie wyobraza sobie by mi przedluzyc umowe ... po czym przeczytala moje podanie i z tekstem ze napisalam na swoja niekorzyc i teraz juz sobie sama krzyzyk na droge ze bede miec 2 dzieci i w kolko siedziec na l4 a tu sie pracuje i zaczel mi slodzic o jakiejs pannie co ma byc za mnie: po prawie, blyskotliwa, cudowna, oczytana i BEZ ZOBOWIAZAN co zaakcentowala (co sie potem okazlo znajoma znajomej i juz jej klepie moja posade)....i ze jak ta super blyskotliwa osoba bedzie sie sprawdzac to wybierze ja zamiast mnie i nie bedzie tego ukrywac przede mna...i tak trwala cala rozmowa :-(ze skoro mam juz 1 chore dziecko i bede miec drugie to zadny ze mnie pracownik ze ona tez miala chore i se nianie wynajmowala i moge opiekunke na caly etat...jasne ku...przy 1200zl/mc nianie wynajme :-( co raz powtarzala ze mam ja zrozumiec ze ona przeze mnie siedzi do 21 nie wazne ze to jej obowiaek po mnie robote sprawdzic i podpisac wiec moja nieobecnosc nie wiele wadzi...a zarabia kurna 8 tys na lape i steka ze nie wychodzi o 15.30...mam dosc, prawie sie poryczalam, ona ze da odpowiedz we wrzesniu jak se urodze mam przyjsc :-( a nie za na pismo 2 tyg na odpowiedz itd itp...po rozmowie wyszlam zjebana jak pies i nie rozumiem jak mozna tak potraktowac kobiete w zagrozonej ciazy i najlepiej niech zabierze mi ta cholerna prace, po 3 latach charowy....z 2 dzieci na lodzie i juz, dobrze ze taksowkarz byl ok zawiozl do szpitala potem do domu i prawie nie skasowal, usmiechna sie ze zapomnial wlaczyc taksometru ubawilo mnie to troche ale i tak zbita jak pies wrocilam, M obcieli tez etat i ma 1500/mc nie wyobrazam sobie z 1 pensji z malej choroba, z moja .... eh :-:)-:)-(

No nic nie smece i zmykam odpoczac po szpitalu, buziole i czekam na nowe fasolinki

Jakie podanie Ty jej złożyłaś , bo niebardzo kumam ?????

Rozumiem, że od 2 mc jesteś na L4 i szefowa ma focha (no bo jakby inaczej)
Sama uważam, że niektóre kobiety przesadzają w ciąży z tym L4 (nawet jak mają prace biurową), ale to osobny temat.

W Twoim przypadku to chyba zrozumiałe, że musisz szczególnie na siebie uważać, ale niestety żaden szef tego tak do końca nie zrozumie.
Tak już jest ten świat skonstruowany, że każdy dba i martwi się o swoją dupę, swoje sprawy.
Twoja szefowa musi być całkowicie bez serca skoro w jakiś inny sposób nie potrafiła wyrazić swoich emocji (i to jeszcze kobiecie w zagrożonej ciąży).

Jest wściekła jak niemal każdy szef, bo pewnie planujesz wrócić dopiero po macierzyńskim.

Jeśli ona teraz na Twoje miejsce zatrudni kogoś, a Twoje stanowisko np tak jak moje jest jednoosobowe to złamie prawo.
Może zatrudnić nową osobe, która będzie zajmowała się Twoją działką, ale będzie to musiał być całlkiem osobny etat (druga osoba na tym stanowisku), a to przecież wiąże się z dodatkowym kosztem i wzrostem stanu zatrudnienia o 1 osobę.
Może ewentualnie zatrudnic tą babkę na umowę na zastępstwo i TY MASZ PRAWO PO MACIERZYŃSKIM WRÓCIĆ DO PRACY.

Niestety oni też mają prawo po Twoim powrocie wypowiedzieć Ci umowę (z przyczyn niedotyczących pracowników-zwolnienie przez zakład pracy za wypowiedzeniem)
Zależy jaką masz umowę:
-czas nieokreślony (staż pracy do 2 lat ) : 1 miesięczna odprawa
-czas nieokreślony (staż od 2-8 lat): 2 miesięczna odprawa
-czas nieokreślony (staż od 8 lat wzwyż) : 3 miesięczna odprawa

Przy umowach na czas określony też należy się odprawa jeśli ZWALNIOA ZAKŁAD przed terminem końca umowy, którą zawarł z pracownikiem.

Wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony:
- dwutygodniowe jak pracujesz krócej niż 6 miesięcy
- 1 miesięczne jak pracujesz 6 miesięcy lub dłużej
- 3 miesięczne jak pracujesz 3 lata

Wypowiedzenie umowy na czas określony:
- przy umowie zawartej na okres dłuższy niż 6 miesięcy strony przewidują rozw. umowy za 2 tygodniowym wypowiedzeniem.

Niestety u mnie jest kryzys w firmie bardzo poważny i ja też nie wiem czy będę miała do czego wracać po macierzyńskim....
Ale jak wrócę i mnie będą chcieli zwolnić muszą mi dać 3 miesięczny okres wypowiedzenia i 2 miesięczną odprawę.
Nie można pozbyć się pracownicy tak z dnia na dzień.

Obok w firmie tak załatwili jedną babkę-bezprawnie i teraz toczy się sprawa w sądzie.
Jak poszła na macierzyński to nowa Dyrektor Personalna zatrudniła na jej miejsce swoją koleżankę...

Ostatnia edycja:
Dzieki dziewczyny

Ja chwilowo zmykam bo sie opalam. Slonce prazy tak ze szok..... Trza sie strzaskac na machon

Ty to szczęściara jesteś! Czyli metoda jest- trzeba się pokłócić z M i potem pogodzić się w łóżeczku. No coraz ciekawsze sposoby!
Jak się czujesz kochana? Ja po zobaczeniu 2 kresek cała się trzęsłam i zrobiłam jeszcze 3 inne testy , każdy z innej firmy.:-):-):-):-):-)

oj ja to się popłakałam i trzęsłam się teraz tak uspokoiłam się ale non stop patrze na brzuszek i głaszcze go:-Dtak mam suwaczek;-)jest to data porodu przezemnie wyliczona ale pewnie najdokładniej si ę dowiem na usg hmm chociaż myślę że lepsza data jest poobliczna od ostatniej @ itd.:tak:

czesc dziewczynki!!

matko na chwile mnie nie bylo a tu wysyp fasolek!!

kanagan i patrysia ogromne gratulacje!!!!!!:-D

ja bylam na miescie odebrac swoj pierwszy zasilek hahahaha:-D potem polazilam po sklepach , odlozylam sobie boskie szpilki w Venezi !! cudwone poprostu, ale dopiero za tydzien je kupie jak malz da kaske:-D

czesc dziewczynki!!

ja bylam na miescie odebrac swoj pierwszy zasilek hahahaha:-D potem polazilam po sklepach , odlozylam sobie boskie szpilki w Venezi !! cudwone poprostu, ale dopiero za tydzien je kupie jak malz da kaske:-D

W naszym kraju zasiłek to takie grosze,że pewnie tylko na te szpilki ci wystarczy!

reklama
czesc dziewczynki!!

matko na chwile mnie nie bylo a tu wysyp fasolek!!

kanagan i patrysia ogromne gratulacje!!!!!!:-D

dziekuje:-)super ja też musze sobie jakieś kupić:tak:ale też musze czekać na kaske;-)

Do góry