reklama

Stopa końsko-szpotawa

elwi tak moj synus powninien nosic ja non stop i staralam sie przez te 3 miesiace nie sciagac, lecz bywal dni kiedy pozwalam mu pofikac bo tez bylo ciezko. maly jest bardzo ruchliwy i tez go draznila szyna.
ale przetrwalismy i teraz mamy na noc tylko.
chociaz czesto bywa tak, ze w srodku nocy mu sciagam bo jest problem, zeby na boczku spal i sie bardzo wygina.
ale mamy rytual i maly wie, ze wieczorem ida butki na nozki mleko i zasypia, bo jak poloze go bez szyny to mleko wypije i wstaje :)
a i tak z szyna teraz raczkuje i wstaje, bo nie raz mu wczesniej zaloze zanim pojdzie spac i w niej szaleje.
kochana wszystko bedzie dobrze, musisz przetrwac ten ciezki okres, bo naprawde wiem c przezywasz.
u nas tez nieraz ten jeden but mu spada i nie wiem jakim cudem, bo ma mocno zapiety :)

reklama
kalinka - właśnie mi przypomniałaś, że przecież jak dziecko będzie już stawać to szyna tylko na noc, a ja sobie jakoś w tłukłam do łba, że do czasu jak będzie chodził. Czyli jest szansa, że synus za dwa miesiące będzie miał tylko na noc :)
przyznam sie, ze ostatnio miałam kryzys i prawie przez cały dzień był bez szyny a dzisiaj o 3 w nocy znowu mu spadł jeden but, wiec ledwo przytomna zdełam drugiego i poszlismy spac. a potem mam wyrzuty smienia :(

a jak jest z paluszkami u stópek, u nasz duze palce troche smiesznie wygladaja, sa jakby krotsze od reszty i tak skierowane do innych paluszków .

to u nas paluszki sa normalne, ale ta nozka chora jest krotsza o ponad pol centymetra od tej zdrowej i szczuplejsza w kostce jest i dlatego spadaja mu tez kozaczki z tej jednej nogi.
nie miej wyrzutow sumienia ja tez czasami zdejmowalam i do dzisiaj sie zdarza, ze w nocy ma szybko zdjete, albo szyne wypieta :)
a jakie masz buty? ponsietego?
i u jakiego lekarza leczysz malego?
ja profesorowi sie przyznalam, ze maly w chodziku chodzil to powiedzial, ze jak nie za duzo to nic nie szkodzi. a teraz, ze juz raczkuje i chodzi przy wszystkim za co sie zlapac mozna to w chodziku rzadko jest.
tak wiec nie miej wyrzutow sumienia, bo dziecko tez musi troche odetchnac.

elwi i jak sprawdzilas stopki swojego malego?
my sie leczymy u Prof Napiontka w Poznaniu, ale raz bylismy u Doktora Schadiego. I twierdze, ze obaj sa mega profesjonalistami.

kalinkapl - tzn o co Ci chodzi ? jak sprawdziłam?
do mojego lekarza nie mam zadnyc zarzutów, słyszałam też same dobre opinie a polcił nam go bardzo dobry chirurg.

pytam czy porownalas nozki czy roznia sie miedzy soba?
a nam sie pasek urwal od jednego buta i dzisiaj musze cos wymyslic zeby to naprawic.
kurcze jakos mnie denerwuje ten bb. nie za bardzo umiem sie tutaj poruszac, skomplikowana strona i dlatego rzadko jestem

aha, minimalnie sie różnią...
no to nie ciekawie z tym paskiem ;/ nam się trochę zmechacił więc przytopiliśmy zapliniczką, ale uważam, że za takie pieniądze powinny długo służyć...;/
a co do bb miałam to samo na początku, rok temu trafiłam na majówki 2010 i tam juz zostałam, oswoiłam się z całym forum i teraz nie widze tu nic skomplikowanego :)

Witam. Też mam syna z obiema sks. Leczymy małego u prof. Napiontka. Teraz za dwie nóżki płacę 400 zł ale nawet jakby było więcej to warto. On po prostu czyni cuda. Efekty były widoczne już po drugim gipsie. Teraz mamy szynę. A we wtorek rozpoczynam z małym rechabilitację na pływalni. Bierzę się już do chodzenia chociaż ma dopiero 7 m-cy. Drogie mamy te dzieci mają silniejsze nogi niż zdrowe. Przecież cały czas przez 6 tygodni dzwigały gips, podnosiły w nich nóżki. I później dokładnie to samo z szyną. I na pewno będą chodzić i biegać. Jest mnóstwo osób które urodziły się z tą wadą tylko się do tego nie przyznają. I zapewniam was że super chodzą i biegają. Wejdzcie na stronę szpotawośćpl. Zobaczycie ile gwiazd futbolu amerykańskiego urodziło się z takimi stopami. I nie tylko one. Miss też tam znajdziecie. Pozdrawiam

reklama
Witam .
Mam 3 miesięczna córeczkę , która urodziła się z wadą końsko-szpotawą. Obecnie jest już po gipsach, zabiegu i nacięciu ścięgna Achillesa. Czy ma ktoś do sprzedana używaną szynę derotacyjną Denisa Browna ? Proszę o kontakt nr telefonu; 507098760.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry