reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Styczen 2011

reklama
no niestety tak to jest z kupowaniem ciuszków...

ale jakoś damy radę, będzie miał troszkę duże, a potem może podrośnie do nich

A mam jeszcze pytanie: na czym polega sprawdzanie wód płodowych??? U mnie tylko na usg sprawdzają...
----------
Prawidłowy płyn owodniowy ma zabarwienie jasne, przejrzyste, jednakże w miarę upływu czasu trwania ciąży staje się on opalizujący, natomiast tuż przed porodem jego barwa zmienia się na mętno-białą. W przypadku, gdy dojdzie do niedotlenienia płodu, wydala on smółkę wewnątrzmacicznie powodując zanieczyszczenie wód, co w rezultacie daje ich zielonkawe zabarwienie. W zależności od ilości wydalonej smółki wody mogą być mniej lub bardziej zagęszczone. Zielone wody płodowe często występują w ciążach przenoszonych i u kobiet palących papierosy, w przypadku konfliktu serologicznego wody mogą mieć kolor bursztynowy natomiast brunatne, brudne, podbarwione krwią (o wyglądzie popłuczyn mięsnych) wody płodowe stwierdzić można w przypadku wewnątrzmacicznego obumarcia płodu.

Jeżeli jest choć minimalne rozwarcie wklada się narzedzie przypominajace dluga rurkę- amnioskop- i dzieki specjalnemu oswitleniu mozna ocenić kolor wód.

Ostatnia edycja:
kurcze boli mnie cały brzuch, nie są to skurcze ani nic takiego.. jest cały napięty...
z łóżka sama zejść nie mogłam - mąż musiał mi pomagać...
mam nadzieję że jutro trafię na jakiegoś lepszego lekarza i powie mi że zostaję...
ostatnie usg miałam robione 5,5tygodnia temu i nie wiem co się u niej dzieje.. skąd lekarze wiedzą że moje łożysko jest jeszcze w formie???

Ojej dziewczyny widzę że udzielacie się tu na otwrtym na całego:) mowię o dziewczynach co już urodziły:)
Mój Maciuś w dzień mało spi więc jestem z nim cały czas:) mąż pracuje w tym tygodniu na 14tą do 22ej, więc na mojej głowie spacer, kąpiel, karmienie :p i tak naprawdę mam mało czasu na forum:-)
Claudia - a Ty widzę najwięcej udzielałaś się przed porodem i po porodzie też nad wszystkim trzymasz pieczę:-)
MartaPe - no oby zrobili Ci usg, bo dobrze po 39 tygodniu żeby lekarz miał wszytsko pod kontrolą, jeżeli minął Ci termin porodu powinnaś się udac na IP, mój lekarz pamiętał kazał mi przyjść do szpitala na badanie w terminie porodu, no chyba że wczesniej samo się zacznie, no i się zaczęło :p hehehe ale Tobie proponuję sprawdzić w jaki stanie jest łożysko, czy ilość wód się nie zmieniła.. trzymam kciuki za udane i szybkie rozwiązanie:)

Miło tak Was czytać, jak niektóre jeszcze czekacie na rozwiązanie... zapomniałam już jak to było, człowiek ma jednak krótką pamięć;-P

Ostatnia edycja:
kurcze boli mnie cały brzuch, nie są to skurcze ani nic takiego.. jest cały napięty...
z łóżka sama zejść nie mogłam - mąż musiał mi pomagać...
mam nadzieję że jutro trafię na jakiegoś lepszego lekarza i powie mi że zostaję...
ostatnie usg miałam robione 5,5tygodnia temu i nie wiem co się u niej dzieje.. skąd lekarze wiedzą że moje łożysko jest jeszcze w formie???
MartaPe, ja mam od kilku dni taki napięty brzuch, podobno macica się przygotowuje i to skurcze przepowiadające-u mnie trwa od niedzieli i mam dość :-(
Moja ginka sprawdza łożysko na usg w jakim jest stanie i ostatnio też było ok więc nie ma zagrożenia dla dziecka.
A ja zrobiłam mężowi kanapki do pracy i obejrzałam serial i chyba spać idę zaraz-nuda mnie dopada przedporodowa...

reklama
MartaPe - jedź jutro koniecznie. A jak będą cię chcieli odesłać, to poproś przynajmniej o dokładne badania usg

właśnie mówiłam M, że uruchamia mi się już wyobraźnia, że jak tak kicham, to mi odchodzą wody :szok:

Do góry