reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2016 :)

ja w pierwszej ciąży tez sie budzilam na jedzenie ale to juz w takiej zaawansowanej z dużym brzuszkiem, a tak bez ciąży to nawet kolacji nie jem ;) echh..

dziewczyny o 14 wizyta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OSZALEJE

Trzymam kciuki. Odzywaj sie po wizycie jak tam. Ale Ci zazdroszcze ja do czwartku musze czekac...a jak juz przyjdzie czwartek to pewnie tez bede szalec i panikowac. Zaczynam sie czuc jak wariatka [emoji12]

reklama
Przepis na chleb pana Tadzia :D (to ten co można dodać czarnuszkę) - przepis na dwie keksówki.

* 4 szklanki ciepłej wody
* 4 płAskie łyżeczki soli
* 4 płaskie łyżeczki cukru
* 10 dkg drożdży
* 1 kg mąki pszennej (może być 80 dkg pszennej, a 20 dkg np żytnej )
* 2 szklanki płatków owsianych zwykłych

Jeżeli ktoś lubi do smaku można dodać 1-2 łyżki siemienia lnianego, pestki słonecznika, pestki dyni, łyżeczkę czarnuszki itp., co kto lubi.

Wodę, sól, cukier, drożdże rozmieszać. Wsypać płatki i ponownie rozmieszać. Następnie dodawać mąkę i wyrabiać ciasto w misce. Ma rosnąć w ciepłym miejscu ok. pół godz. Następnie delikatnie przełożyć do dwóch keksówek- ciasto ma wyrosnąć do pełna (czyli rośnie kolejne pół godz). Po wyrośnięciu od razu dać do nagrzanego piekarnika.

Temp. 190-200 st. z termoobiegiem piec godzinę.
Temp. 200-210 st. bez termoobiegu- piec ponad godzinkę.

Zawsze się udaje i jest pyszny.

Dziewczyny ja jak wkładam już do piekarnika to lekko uderzam tymi keksówkami, żeby ciasto troszke osiadło. Można namoczyć troszkę ręce olejem i ponacierać go, wtedy też się ładnie przyrumieni.

Ostatnia edycja:
Odezwę się, odezwę...

Dziewczyny jeszcze wam później napisze ten przepis na chleb z żurawiną- całkiem inny chleb, niż ten co teraz go pisałam. Ten z żurawiną jest bardziej kruchy, jak słodka bułka coś takiego. Ale też jest pyszny. Moja ciotka nieraz zamiast żurawiny to daje np pokrzywy. Ale jestem u mamy a nie mam tutaj tego przepisu. Ale pamietam o tym :-p

SeeYou no zazdroszcze no :D tez bym fasole podejrzala a musze dwa tygodnie czekac! Masakra !

Tak sie denerwuje tymi nadchodzącymi tygodniami ze masakra

a tą czarnuszkę można raczej w sklepach dostać, chociaz nie w kazdym, ja widzialam np w delikatesach centrum, fracu itp albo w zielarskich sklepach. bo zamówiłam na allegro 1kg (piekłam namiętnie ten chleb :p ) i ta z allegro jest beznadziejna, w ogole nie przypomina tej ze sklepu...tej ze sklepu wystarczy łyżeczka, a tej z allegro 5 razy tyle a i tak nie daje tego posmaku.

Hahahaha możliwe :)
Ja wlasnie odbyłam rozmowę godzinna z kolezanka ktora wczoraj urodziła tez w Norwegii, znamy sie z liceum jeszcze, tez ma za soba kilka poronień 9/11 tydzien - to jej drugie dziecko to przy pierwszej ciazy tskie problemy były i ona tez doskonale rozumie ten stres w pierwszym trymestrze bo sama to kilka razy przeszła ale mam statuetki z forumek z in vitro i po 8 tygodniu ryzyko tylko 4% :)

Trzymajmy sie!!!!!!

że co? :p jakie statuetki? :)
no ja dokładnie 11t. obumarcie, a dzis mam 10t. więc jeszcze tydzień do mojego kryzysowego punktu. beznadzieja

reklama
już czuje że zaczynam zgrzytać zębami a i w wc bylam juz pare razy dzisiaj :p tragedia, ja sama siebie nie poznaje, bo zazwyczaj optymistycznie podchodze do życia

Do góry