reklama

Styczniowe mamy 2020

Druk Z-3 zawsze wysyła pracodawca niezależnie od liczby pracowników. Tylko osoba na samo zatrudnieniu wysyła sama ten druk. Liczba pracowników ma związek tylko z tym kto Tobie do ręki daje kasę. Jeśli jest poniżej 20 pracowników to ZUS przesyła Tobie na konto lub przekazem pocztowym daje kasę. Jeśli jest powyżej 20 pracowników to pracodawca wypłaca Tobie kasę zgodnie z normalnymi terminami wypłat w danym zakładzie pracy (potem ZUS oddaje kasę pracodawcy w ramach rozliczenia składek).
Jeżeli dostajesz kasę bezpośrednio z ZUS to teoretycznie powinno być to w ciągu 30 dni od przekazania do ZUS przez pracodawcę druku Z-3. Pracodawca robi to zwykle ostatniego dnia (albo następnego), w którym on był zobowiązany do wypłaty chorobowego, czyli np. jeśli masz zwolnienie od 12 lipca, to pracodawca wypłaca Tobie chorobowe do 13 sierpnia i tego dnia (lub następnego) przesyła druk Z-3 do ZUS, a ZUS od tej daty ma 30 dni na wypłatę. Najgorsze, że pracodawcy nie zawsze przekazują druk Z-3 niezwłocznie do ZUS, a w prawie nie ma wskazanego terminu w jakim mają to zrobić, jest tylko, że "niezwłocznie", czyli powinni zrobić to tak jak napisałam powyżej, ale jeśli tego nie zrobią to nic im za to nie grozi, a Ty zostajesz bez kasy. Więc najważniejsze to dowiedzieć się w ZUSie czy pracodawca przesłał ten druk i kiedy.
Na infolinii zusu powiedział mi Pan że jeśli jest powyżej 20 pracowników, wysyła to pracownik. Chyba że źle mi powiedział.

reklama
Ja na początku byłam wewnętrznie przekonana że w środku siedzi Leon. Oczyma wyobraźni widziałam jak go rozpiescimy z moimi dziewczynami. Natomiast po usłyszeniu że jednak dziewczynka dość szybko się przestawiłam. Może to kwestia tego że nie planowałam niczego, więc nie było żadnych oczekiwań.
Heh. Pamiętam jak byłam wychowawca na kolonii letniej. Dostałam grupę najmłodsza - kilkunastu chłopców i 4 zablakane dziewczynki. Najmłodszy "egzemplarz" miał 7 lat. Zdecydowana większość po Ra, pierwszy bez mamy, taty. Ale to było wyzwanie. Wychować małego mężczyznę. Moje osiągnięcie - nauczyłam prac skarpety i gacie. Osobiste - chłopcy byli bardzo wrażliwi i przywiązani, ale okazywali to zupełnie inna że niż dziewczyny.
Jestem nauczycielem z zawodu. Prowadzę grupę 5, 6 latków no teraz na l4. Tęsknię za nimi. Ale jedyne co mogę powiedzieć z obserwacji chłopcom zdecydowanie szybciej przechodzi jak się Pokloca. Podadzą sobie ręce i jest ok. Nie pamietaja o co poszło. Dziewczyny są mlostkowe i pamietliwe [emoji23]. Sama mam w domu też syna. Jest bardzo wrażliwy ale też bardzo ogarnięty jak na swój wiek.

Dziewczyny a jak to jest z przyjęciem do poradni specjalistycznej w ciąży?

Naczytałam się, ze bez kolejek. A dziś w okienku usłyszałam, ze termin na grudzień...mimo iż poinformowałam o ciąży i pokazałam kartę...
Od 01.01. 2017r. obowiązuje ustawa o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin “Za życiem”
art. 47c ust. 2 i kolejne u.ś.o.z. :

“Korzystanie poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń opieki zdrowotnej w szpitalach i świadczeń specjalistycznych w ambulatoryjnej opiece zdrowotnej oznacza, że świadczeniodawca udziela tych świadczeń poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących”.

Świadczeniobiorca udziela świadczeń opieki zdrowotnej w dniu zgłoszenia, a gdyby to było niemożliwe “wyznacza inny termin poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących. Świadczenie z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej nie może być udzielone w terminie późniejszym niż w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia.”

Zgodnie z ta ustawa potrzeba skierowanie do danej jednostki szpitalnej i maja 7 dni by przykac. Jeśli to kontynuacja leczenia to lekarz prowadzący orzeka czy jest konieczność przyjęcia wcześniej niz normalne terminy

Cześć dziewczyny,czy wy też miewacie skurcze w brzuchu...od dwóch dni czuje skurcze w brzuchu,najpierw myślałam że to dzidzia kopię ale jednak to skurcze. Nic mnie nie boli ani nie plamie . Czy takie skurcze są normalne? 20tc

Od 01.01. 2017r. obowiązuje ustawa o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin “Za życiem”
art. 47c ust. 2 i kolejne u.ś.o.z. :

“Korzystanie poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń opieki zdrowotnej w szpitalach i świadczeń specjalistycznych w ambulatoryjnej opiece zdrowotnej oznacza, że świadczeniodawca udziela tych świadczeń poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących”.

Świadczeniobiorca udziela świadczeń opieki zdrowotnej w dniu zgłoszenia, a gdyby to było niemożliwe “wyznacza inny termin poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących. Świadczenie z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej nie może być udzielone w terminie późniejszym niż w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia.”

Zgodnie z ta ustawa potrzeba skierowanie do danej jednostki szpitalnej i maja 7 dni by przykac. Jeśli to kontynuacja leczenia to lekarz prowadzący orzeka czy jest konieczność przyjęcia wcześniej niz normalne terminy
Ja nie korzystam z tego bo i tak mam bez kolejki każdego specjalistę [emoji23] mam książeczkę honorowego dawcy krwi. I część leków za darmo.

Na infolinii zusu powiedział mi Pan że jeśli jest powyżej 20 pracowników, wysyła to pracownik. Chyba że źle mi powiedział.
To chyba facet pogubił się troche, zobacz, że np. tu na forum żadna z dziewczyn przecież nie wysyłała tego druku do ZUS. Zgodnie z prawem pracownik nie może tego druku sam wypełnić. Jeśli masz założony PUE ZUS to zapytaj o to na tej platformie, bo wtedy odpowie Tobie osoba, która się na tym zna, bo jej odpowiedź jest na piśmie i nie może sobie bzdur pisać, a przez telefon każdy może coś powiedzieć, a potem się tego wyprzeć.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny a jak to jest z przyjęciem do poradni specjalistycznej w ciąży?

Naczytałam się, ze bez kolejek. A dziś w okienku usłyszałam, ze termin na grudzień...mimo iż poinformowałam o ciąży i pokazałam kartę...
Tak ja napisała Bosiek muszą Ciebie przyjąć. Jeśli tego nie zrobią możesz złożyć skargę do NFZ i do dyrektora przychodni. Najlepiej poproś aby odmowę szybkiego przyjęcia dali Tobie na piśmie to im rura zmięknie i się przestraszą ;) Warto też taką rozmowę nagrać na telefon, aby mieć dowód jak Ciebie potraktowali. Walcz o to co się Tobie należy. Powodzenia:)

Cześć dziewczyny,czy wy też miewacie skurcze w brzuchu...od dwóch dni czuje skurcze w brzuchu,najpierw myślałam że to dzidzia kopię ale jednak to skurcze. Nic mnie nie boli ani nie plamie . Czy takie skurcze są normalne? 20tc
Jeśli takie ciągniecie, napinanie w dole brzucha to tak. Macica juz zaczyna ćwiczyć. Lekarz mi mowil, ze jakby czesto w ciagu dnia sie pojawiały to można wziąć no spe. Ale u mnie pojawiają się ok. 3, 4 razy na dzien i to zazwyczaj po wysiłku np. dłuższym spacerze i jak chwile odpoczne to jest okej.

reklama
To chyba facet pogubił się troche, zobacz, że np. tu na forum żadna z dziewczyn przecież nie wysyłała tego druku do ZUS. Zgodnie z prawem pracownik nie może tego druku sam wypełnić. Jeśli masz założony PUE ZUS to zapytaj o to na tej platformie, bo wtedy odpowie Tobie osoba, która się na tym zna, bo jej odpowiedź jest na piśmie i nie może sobie bzdur pisać, a przez telefon każdy może coś powiedzieć, a potem się tego wyprzeć.

Ja nic nie wysyłam, pracuje na umowę o pracę w dwóch zakładach - dużym i małym. Z dużego mam zasiłek w terminie wypłaty, z małego - różnie, ale zwykle w miesiącu którego dotyczy wypłata (poradnia, budżetowa, płacą z góry). Nie wiem jak jest u prywaciarza, pewnie gorzej. Ale nie wypelnialam nigdy nic.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry