reklama

Styczniowe mamy 2020

reklama
Napisałam pytanie na platformie ZUS PUE czy wpłynął do nich formularz Z-3 od pracodawcy w sprawie mojego zwolnienia lekarskiego. Bardzo szybko mi odpisali:
"w dniu 14.08.2019r. wpłyną do ZUS druk Z-3 od pracodawcy w sprawie zasiłku chorobowego za okres 14.08-10.09.2019r. Na chwilę obecną sprawa jest w opracowani i data wypłaty zasiłku nie jest jeszcze znana. "
Ciekawe, mają czas na wypłatę zasiłku do piątku 13 września, a piszą, że data nie jest znana.
Mają 30 dni na wydanie decyzji o przelaniu pieniędzy.

Ja mam 33 lata i siednioletniego synka, którego urodziłam mając 26 lat. Teraz w brzuszku Amelia [emoji7].
I od 9 lat jestem mężatką [emoji23]

Ja 28, pierwsza ciąża :) mamy nadzieję na drugie w niedalekiej przyszłości :D

PS ma któraś sposób na bliźniaki?
Ja mam 20 i synka 2,5 roku teraz będą bliźniaki, termin na 30.01 będę miała 21 jak urodzę. Na bliźniaki chyba recepty nie mam ale kochaliśmy się z mężem bez patrzenia na te wszystkie owulacje i wgl, pół roku starań i jakoś samo wyszło.

No dobra i co dalej? Wysyłają do osoby na zwolnieniu, czy najpierw do pracodawcy, a ten do pracownika? Jutro idę na badanie i myślę że przedłuże zwolnienie bo nie ma sensu wracać praktycznie w 6 mc. Tylko nie wiem czy nie będę musiała napisać wniosku do Zus żeby tą kasę przelewal mi. Bo to będą jaja, jak ja teraz całą ciążę będę musiała dzwonić pytać się czy mają dla mnie kasę czy nie i podjeżdżać. Już widzę jak jadę 14 km w grudniu albo w styczniu.

Może wymiana
emoji12.png

Żeby to było takie proste :-p
Swoją drogą chyba nie potrafiła bym wychować chłopca.

No dobra i co dalej? Wysyłają do osoby na zwolnieniu, czy najpierw do pracodawcy, a ten do pracownika? Jutro idę na badanie i myślę że przedłuże zwolnienie bo nie ma sensu wracać praktycznie w 6 mc. Tylko nie wiem czy nie będę musiała napisać wniosku do Zus żeby tą kasę przelewal mi. Bo to będą jaja, jak ja teraz całą ciążę będę musiała dzwonić pytać się czy mają dla mnie kasę czy nie i podjeżdżać. Już widzę jak jadę 14 km w grudniu albo w styczniu.
To jest tak że l4 idzie do pracodawcy i do zusu automatycznie a druk z3 wysyła pracodawca do zusu. I teraz chyba jest tak że jeżeli jest poniżej 20 pracowników robi to pracodawca a powyżej już Ty. Zadzwoń najlepiej na i nfolinie.
Powiedzą co i jak. Ja dzwoniłam już z 5 razy

reklama
U mnie pierwsza ciąża. 5 stycznia skończe 29 lat, z mężem jesteśmy po ślubie 6 lat. Dwa lata staraliśmy się o maluszka i jak się totalnie poddaliśmy to się udało :) do brzucha mówię od kiedy czuć ruchy czyli od dwóch dni, dopiero dotarło do mnie że "coś" tam jest :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry