askkle
Fanka BB :)
Askkle dzięki za wszelkie info, w sumie chyba za bradzo się niepokoję...
ale widzę, że Ty już za chwilę będziesz rodzić :-) - jak się czujesz? a i zapytam jeszcze o zwolnienie przed samym porodem... wiem ze na 2 tyg już nie dają gin tylko trzeba z ogólnym rozmawiac
aaa jeszcze jedno jeśli moge już naciągnąc Ciebie droga ciężarówko - jak już przejdziesz na L4 to sama zanosisz papiery do ZUS? i czy Ciebie sprawdzano czy jesteś w domu z odpowiednich powodów
pozdrowienia
Hej
Czuje się różnie. Zależy od dnia. No ale to juz koncówka, wiec nie ma sie co dziwic. Organizm juz jest troche przemęczony
Co do zwolnienia, to trzeba gadac z gin,ze nie chcesz zwolnienia na 2 tyg przed porodem. Bo to jest troche bez sensu, zeby kobieta juz przed samym rozwiazaniem biegala po lekarzach ogolnych i zalatwiala sobie zwolnienie. Szczegolnie teraz - w dobie grypy - gdy na wizyte czeka sie pol dnia w przychodni pelnej chorych ludzi.
No ale jesli nie bedzie wyjscia - trzeba jakos kombinowac. Bo dla ZUSu to wygodne, jak ciezarna jest wczesniej na macierzynskim - to jej placi krócej.
Ja nie zanosilam zadnych papierow do ZUSu. Wysylalam zwolnienia i dalej wysylam do mojej firmy, a kadrowa przesyla je dalej do ZUS.
Mnie nie sprawdzano, bo miałam i dalej mam za zwolnieniu zaznaczoną opcję 2 czyli ze mogę chodzic. Wiec bez sensu,zeby mnie sprawdzano, skoro babki z ZUSu moga przyjsc,a mnie i tak moze nie byc w domu, bo moge chodzic. Ale wiem,ze jak moja siostra miala opcje 1 - musi lezec, to ja dwa razy skontrolowano. Ale slyszalam tez,ze to zalezy od oddzialu ZUS. U nas w ZG generalnie sprawdzaja tych co musza lezec.