reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
No nie za ladnie z tymi L4 ... Ale powiem wam cos jeszcze ... obecnie jestem na drugim roku administracji. Jednym z wykladanych przedmiotow jest prawo pracy a tam art. 92 par. 2 mowi o tym, ze za czas niezdolnosci pracownika do pracy wskutek wypadku w drodze do pracy lub z pracy albo choroby przypadajacej w czasie ciazy - (...) - pracownik zachowuje prawo do 100 % wynagrodzenia...

Do tego wykladowca zaznaczal, ze to nie ma byc zwolnienie z powodu ciazy tylko choroby w czasie ciazy...

Czasami i to moze byc przyczyna tych wywiadowek robionych przez ZUS.. A jak wszyscy wiemy, nieznajomosc prawa szkodzi... niestety :-(

reklama
Do tego wykladowca zaznaczal, ze to nie ma byc zwolnienie z powodu ciazy tylko choroby w czasie ciazy...
Hm...do kitu te przepisy:-( ja dostałam zwolnienie jak powiedziałam jaka prace wykonuję (są przepisy zabraniające pracy w ciąży w trudnych warunkach a moja takie spełnia: 8h na stojąco, w zimnie, przy rozładunku i przy żarciu:-() i to powinno być jakoś inaczej uwzględniane:-(.

Aneczka, pewnie!!! Niby pracodawca moze (i powinien) cie przeniesc na inne stanowisko na czas ciazy, ale jesli masz zwolnienie, to po co w ogole sie tym przejmowac. Wypoczywaj :)))

temat kontroli z zusu wlasnie na dzisiejszej wizycie poruszyl moj gin. powiedzial tylko tyle ze powinni po 150dniach na l4 przyslac jakies oswiadczenie ktore mam uzupelnic i do nich odeslac do 180 dnia na l4.
dodal, ze dosc czesto wysylaja te swistki.:nerd:

dziewczyny z tymi 180 dniami to sobie pilnujcie same bo jak lekarz to przegapi a zaklad pracy tez nie dopillnuje to wam wstrzymaja wyplate kaski za L4 i bedziecie musialy sie za tym nalatac a tojuz bedzie wysoka ciaza
do mojej kolezanki z pracy zadzwonila moja szefowa w dniu porodu ze jej nie zaplaca bo niedopilnowala tego, potem dlugo sie szarpala z zusem zeby kase odzyskac, a pracodawca mowil ze to lekarz ma wiedziec kiedy zalatwiac ten zasilek chorobowy a lekarz mowi ze pracodawca. i wlasnie wtedy trzeba sie w zusie wykazac papierami czemu sie jest na l4 i jechac na komisje a te roznie wygladaja - zalezy na kogo sie trafi. pozdrawiam i zycze milego wypoczynku i lekkiej ciazy. ja juz niedlugo wracam do pracy a prawie rokmnie nie bylo, bedzie ciezko.:)

EwaK, masz rację.
Ja nie przegapiłam tych 180 dni dzięki mojej księgowej z pracy. Nalatać się jednak musiałam, a to jest końcówka ciąży i nie jest to przyjemne. Lekarka, która mnie prowadziła to istna cholera.
Księgowa popełniła błąd i dała mi stary, nieważny druk do wypełnienia przez lekarza. Lekarka wypełniła, ja zaniosłam do ZUS-a, a tam dowiedziałam się o jego nieważności...:no::crazy:. Dostałam nowy druk. Z tym drukiem do księgowej, od księgowej do lekarki, a tam... lekarka stwierdziła, że przecież poprzedni druk był nieważny. Szlag mnie trafił:no:. Więc pytam się jej, dlaczego wypełniła go, skoro wiedziała o tym. No to mi odpowiedziała: przyniosła pani to wypełniłam:baffled::dry::crazy:.
A jaka była niezadowolona, że musi nowy wypełniać:no::angry:.

Od tej pory nauczyłam się, że wszelkich informacji, zanim zacznę działać, muszę szukać u źródła, czyli w tym przypadku w ZUS-ie:nerd:.
Ale też nie wiemy, na jakie osoby trafimy, czy przejawiają chociaż cień incjatywy:tak:.
Przy drugiej ciąży zmieniłam ginekologa z daleka omijając gabinet pani doktor.

Dziewczyny, a ja mam inne pytanie-czy lekarz moze wystawic l4 wstecz? Chodzi o to, ze teraz mam L4 do 2 stycznia, a wizyte udalo mi sie zamowic dopiero na 8 stycznia......czy lekarz bedzie mogl mi na tej wizycie wystawic L4 wstecz o te kilka dni?

reklama
Do góry