reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Hej,ja na zwolnienie z pierwszym dzieckiem poszłam w 7 msc.Teraz jestem w 23 tyg.i jeszcze chodzę do pracy, ale już mi coraz ciężej i pewnie niedługo się wybiorę na zwolnienie ,żeby odpocząć :))).Pozdrawiam wszystkie mamuśki !

reklama
Najbezpieczniej byloby wrocic chocby na miesiac do pracy a potem znow na zwolnienie na druga ciaze. Tylko to jest troche nie fer wobec pracodawcy...

nie fer napewno
tylko np w moim przypadku ja i tak już wiem ze dostanę papierek zwalniający jak wrócę do pracy:-( umowa na czas określony:-( nic im nie zrobię i nie odwołam się do sadu.

madzik, ja tez mam umowe na czas okreslony i wiem ze gdy wroce dostane wypowiedzenie, wiec licze sie z faktem,ze bede szukac nowej pracy :) coz...takie zycie :)

z tym to i ja się licze:-(. Ostatnio czytałam takie posty na innym forum o przerywaniu wychowawczego i to mnie zainteresowało czy ktoś tak robi..

Nasze realia i powroty do pracy po macierzyńskim są straszne. Inna sprawa że i tak nie będzie mnie stac na opiekunke i tak czy tak na wychowawczy pójdą do końca umowy czyli na jakies 5 miesiecy.
A gdyby tak na wychowawczym trafiło się dziecko drugie to wtedy przedłuzają umowe do dnia porodu??

madzik, ale wychowawczy moze trwac dluzej niz masz umowe, tzn. np. umowa konczy ci sie w grudniu 2009 r. ale mozesz byc dluzej na wychowawczym, po prostu gdy go zakonczysz to wiadomo,ze umowa z firma wygasa.

Inna sprawa jest fakt, że jesli na wychowawczym sie zajdzie znow w ciaze i wroci sie do pracy na miesiac czy dwa, to szef nie moze nas zwolnic, bo w koncu w ciazy jestesmy nie? hehe... ale juz sobie wyobrazam atmosfere w robocie... ehhh :(((

"ale wychowawczy moze trwac dluzej niz masz umowe, tzn. np. umowa konczy ci sie w grudniu 2009 r. ale mozesz byc dluzej na wychowawczym, po prostu gdy go zakonczysz to wiadomo,ze umowa z firma wygasa. "

jestes pewna,ze tak jest??:confused:
pytam, bo wydaje mi sie ze jednak nie pracodawca nie przedluza umowy ze wzgledu na wychowawczy...?
no przynajmniej nie musi.

a jak kończy się umowa to nie przestaje nam państwo płacić składek??(Bo na wychowawczym płaci już państwo składki). Mi pani w kadrach powiedziała ze wychowawczy moge mieć tylko do końca trwania umowy. a co potem? status bezrobotnej z takim małym dzieckiem? ja nie mam blisko ani mamy ani teściowej wiec....

a co do atmosfery to jesli by mi się zdarzyła taka sytuacja to chyba by mnie zlinczowali normalnie samą atmosfera... Nasze polskie prawo jest dziwne i to ma być polityka prorodzinna??:baffled:

reklama
Art. 186.1. kodeksu pracy:

Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego
do dnia zakończenia tego urlopu. Rozwiązanie przez pracodawcę
umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub
likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie
umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
§ 2. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego
po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę,
umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności.

Art. 186.5.
Okres urlopu wychowawczego, w dniu jego zakończenia, wlicza się do okresu zatrudnienia,
od którego zależą uprawnienia pracownicze.

Do góry