reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

reklama
Ja będę teraz chodziła na ktg ze względu na cukrzycę. Od jutra co tydzień. Gdybym nie urodziła do terminu, to po terminie mam zacząć chodzić na ktg 2 razy w tygodniu.

tab czyli jednak co szpital to praktyka. Mi powiedzieli, że jeśli "cukrzycówka" nie urodzi do terminu, to dokladnie tego dnia zgłasza się do szpitala.
A na ktg każą przychodzić od 36 tc, a w 40 tc co 2 dni. Ja i tak chodze co tydzień od 30 tc z uwagii obserwację pod kątem hypotrofii.

Anja trzymam kciuki, aby Twój bobas jeszcze trochę w Tobie posiedział. Daj znać jak się rozwija sytuacja.

Ja mam jednak nadzieję, że usg troszkę zaniża wagę, bo moja mała zgodnie z pomiarami to taka kruszynka. A dobrze by było, żeby dociągnęła do 3 kg.

Ja nie mialam robionego ktg, ale jakos sie nie upominam, bo slysze ze to pewnie w szpitalu mi zrobia, poza tym rodze sn, i raczej to mi pasuje, chociaz nie mialam ani jednego ani drugiego ;) Ale mialam zabieg po ktorym 24 godziny nie bylam do zycia...

Anija wracaj do domku! i czekaj do lutego spokojnie! A dzidzia spora! A wracasz do pracy, bo ty dlugo pociagiem dojezdzasz to moze to przemeczenie.

No to odtwarzam posta :D
Jeżeli chodzi o ktg to zależy raczej od lekarza prowadzącego, niż od szpitala. Ja od dziś jeżdżę do swojej przychodni, bo tam mi robią ktg. A jeżeli chodzi o szpital to koleżankę, która rodziła rok temu też w Toruniu, też cukrzycową, jej lekarz położył do szpitala tydzień przed terminem. Ona urodziła tydzień po terminie, więc ponad 2 tygodnie musiała tam spędzić. Ja mam nadzieję, że w szpitalu spędzę tylko przepisowe 48 godzin po porodzie plus jakiś króciutki czas przed porodem ;) Oby jak najkrócej, bo szpitali nienawidzę i na szczęście mój lekarz mnie tam nie wysyła ;)

Ostatnia edycja:
Tab tylko 48 godzin? Dla stwierdzenia, czy dziecko nie ma żółtaczki potrzebne jest 72 godz. (równe 3 doby) od porodu. Wiem, ze niektórzy wypisuja wcześniej, ale to po to, żeby zwolnić miejsca i jest to niebezpieczne dla dziecka.

Anja trzymaj się, ale cię dopadło, rozumiem, że te skurcze wyszły ci na KTG?

A ja byłam dzisiaj na ostatniej wizycie u mojego gina, mówiłam ginowi o uczuciu napierania główki na krocze, szyjka skrócona, miękka, ale na szczęście zamknięta. Wyniki morfologii trochę sie poprawiły po zażywaniu żelaza. Teraz pozostają już mi tylko wizyty na patologii i przygotowanie do porodu. Kurde, tak się boję tego cięcia, już mi się po nocach śni....

Ewitka termin mam na 17 lutego a CC planuja na 9 lub 10 wiec okolo tygodnia wczesniej..wydaje mi sie ze OK....
Ela79 ja wybrałam szpital w Tychach...:-)jestem pod opieką lekarza z Tychów, tam miałam pierwsze CC i teraz tez tam jestem umowiona :-) ale szpital w Bogucicach tez podobno niezły...dziwnie tylko bo moja kuzynka miała tam CC we wrześniu i pierwsza dobe leżała nago...:/

Ewitka moja koleżanka urodziła w poniedziałek o 5 rano a wczoraj ich wypisali, więc też nie minęło 72 h, a miała CC, co mnie zdziwiło, że tak szybko po CC.

Ligotka ktg jak nie ma wskazań to nie wykonują przed porodem, a ktg to badanie, gdzie podłącza się dwie czujki, które sprawdzają tętno płodu i mierzą skurcze.

A ja to ktg u lekarza nie będę mieć i raczej też mnie nie będzie kierował do szpitala, nawet ze względu na cukrzycę. Ktg miałam jak leżałam w szpitalu, dwa razy dziennie.

Anja trzymaj się dzielnie.

reklama
Tab tylko 48 godzin? Dla stwierdzenia, czy dziecko nie ma żółtaczki potrzebne jest 72 godz. (równe 3 doby) od porodu. Wiem, ze niektórzy wypisuja wcześniej, ale to po to, żeby zwolnić miejsca i jest to niebezpieczne dla dziecka.

Anja trzymaj się, ale cię dopadło, rozumiem, że te skurcze wyszły ci na KTG?

A ja byłam dzisiaj na ostatniej wizycie u mojego gina, mówiłam ginowi o uczuciu napierania główki na krocze, szyjka skrócona, miękka, ale na szczęście zamknięta. Wyniki morfologii trochę sie poprawiły po zażywaniu żelaza. Teraz pozostają już mi tylko wizyty na patologii i przygotowanie do porodu. Kurde, tak się boję tego cięcia, już mi się po nocach śni....

U nas w szpitalu wypisują po porodzie sn po 48 godzinach, a po cc po 3 dobach jeżeli nie ma komplikacji. Wypisy są o każdej porze dnia. Tyle się wczoraj dowiedziałam od lekarki z oddziału noworodkowego.

Do góry