reklama
pani_cinkowa
Fanka BB :)
Ja będę teraz chodziła na ktg ze względu na cukrzycę. Od jutra co tydzień. Gdybym nie urodziła do terminu, to po terminie mam zacząć chodzić na ktg 2 razy w tygodniu.
tab czyli jednak co szpital to praktyka. Mi powiedzieli, że jeśli "cukrzycówka" nie urodzi do terminu, to dokladnie tego dnia zgłasza się do szpitala.
A na ktg każą przychodzić od 36 tc, a w 40 tc co 2 dni. Ja i tak chodze co tydzień od 30 tc z uwagii obserwację pod kątem hypotrofii.
Anja trzymam kciuki, aby Twój bobas jeszcze trochę w Tobie posiedział. Daj znać jak się rozwija sytuacja.
Ja mam jednak nadzieję, że usg troszkę zaniża wagę, bo moja mała zgodnie z pomiarami to taka kruszynka. A dobrze by było, żeby dociągnęła do 3 kg.
ligotka
Ja nie mialam robionego ktg, ale jakos sie nie upominam, bo slysze ze to pewnie w szpitalu mi zrobia, poza tym rodze sn, i raczej to mi pasuje, chociaz nie mialam ani jednego ani drugiego
Ale mialam zabieg po ktorym 24 godziny nie bylam do zycia...
Anija wracaj do domku! i czekaj do lutego spokojnie! A dzidzia spora! A wracasz do pracy, bo ty dlugo pociagiem dojezdzasz to moze to przemeczenie.
Anija wracaj do domku! i czekaj do lutego spokojnie! A dzidzia spora! A wracasz do pracy, bo ty dlugo pociagiem dojezdzasz to moze to przemeczenie.
No to odtwarzam posta 
Jeżeli chodzi o ktg to zależy raczej od lekarza prowadzącego, niż od szpitala. Ja od dziś jeżdżę do swojej przychodni, bo tam mi robią ktg. A jeżeli chodzi o szpital to koleżankę, która rodziła rok temu też w Toruniu, też cukrzycową, jej lekarz położył do szpitala tydzień przed terminem. Ona urodziła tydzień po terminie, więc ponad 2 tygodnie musiała tam spędzić. Ja mam nadzieję, że w szpitalu spędzę tylko przepisowe 48 godzin po porodzie plus jakiś króciutki czas przed porodem
Oby jak najkrócej, bo szpitali nienawidzę i na szczęście mój lekarz mnie tam nie wysyła 
Jeżeli chodzi o ktg to zależy raczej od lekarza prowadzącego, niż od szpitala. Ja od dziś jeżdżę do swojej przychodni, bo tam mi robią ktg. A jeżeli chodzi o szpital to koleżankę, która rodziła rok temu też w Toruniu, też cukrzycową, jej lekarz położył do szpitala tydzień przed terminem. Ona urodziła tydzień po terminie, więc ponad 2 tygodnie musiała tam spędzić. Ja mam nadzieję, że w szpitalu spędzę tylko przepisowe 48 godzin po porodzie plus jakiś króciutki czas przed porodem
Ostatnia edycja:
Ewitka
Majowo-lutowa mama
Tab tylko 48 godzin? Dla stwierdzenia, czy dziecko nie ma żółtaczki potrzebne jest 72 godz. (równe 3 doby) od porodu. Wiem, ze niektórzy wypisuja wcześniej, ale to po to, żeby zwolnić miejsca i jest to niebezpieczne dla dziecka.
Anja trzymaj się, ale cię dopadło, rozumiem, że te skurcze wyszły ci na KTG?
A ja byłam dzisiaj na ostatniej wizycie u mojego gina, mówiłam ginowi o uczuciu napierania główki na krocze, szyjka skrócona, miękka, ale na szczęście zamknięta. Wyniki morfologii trochę sie poprawiły po zażywaniu żelaza. Teraz pozostają już mi tylko wizyty na patologii i przygotowanie do porodu. Kurde, tak się boję tego cięcia, już mi się po nocach śni....
A ja byłam dzisiaj na ostatniej wizycie u mojego gina, mówiłam ginowi o uczuciu napierania główki na krocze, szyjka skrócona, miękka, ale na szczęście zamknięta. Wyniki morfologii trochę sie poprawiły po zażywaniu żelaza. Teraz pozostają już mi tylko wizyty na patologii i przygotowanie do porodu. Kurde, tak się boję tego cięcia, już mi się po nocach śni....
Ewitka termin mam na 17 lutego a CC planuja na 9 lub 10 wiec okolo tygodnia wczesniej..wydaje mi sie ze OK....
Ela79 ja wybrałam szpital w Tychach...:-)jestem pod opieką lekarza z Tychów, tam miałam pierwsze CC i teraz tez tam jestem umowiona :-) ale szpital w Bogucicach tez podobno niezły...dziwnie tylko bo moja kuzynka miała tam CC we wrześniu i pierwsza dobe leżała nago...:/
Ela79 ja wybrałam szpital w Tychach...:-)jestem pod opieką lekarza z Tychów, tam miałam pierwsze CC i teraz tez tam jestem umowiona :-) ale szpital w Bogucicach tez podobno niezły...dziwnie tylko bo moja kuzynka miała tam CC we wrześniu i pierwsza dobe leżała nago...:/
GosiaLew
Ewitka moja koleżanka urodziła w poniedziałek o 5 rano a wczoraj ich wypisali, więc też nie minęło 72 h, a miała CC, co mnie zdziwiło, że tak szybko po CC.
Ligotka ktg jak nie ma wskazań to nie wykonują przed porodem, a ktg to badanie, gdzie podłącza się dwie czujki, które sprawdzają tętno płodu i mierzą skurcze.
A ja to ktg u lekarza nie będę mieć i raczej też mnie nie będzie kierował do szpitala, nawet ze względu na cukrzycę. Ktg miałam jak leżałam w szpitalu, dwa razy dziennie.
Anja trzymaj się dzielnie.
Ligotka ktg jak nie ma wskazań to nie wykonują przed porodem, a ktg to badanie, gdzie podłącza się dwie czujki, które sprawdzają tętno płodu i mierzą skurcze.
A ja to ktg u lekarza nie będę mieć i raczej też mnie nie będzie kierował do szpitala, nawet ze względu na cukrzycę. Ktg miałam jak leżałam w szpitalu, dwa razy dziennie.
Anja trzymaj się dzielnie.
majuska
Anja też trzymam kciuki za was. Ja tez nie miałm robionego KTG.
reklama
Tab tylko 48 godzin? Dla stwierdzenia, czy dziecko nie ma żółtaczki potrzebne jest 72 godz. (równe 3 doby) od porodu. Wiem, ze niektórzy wypisuja wcześniej, ale to po to, żeby zwolnić miejsca i jest to niebezpieczne dla dziecka.
U nas w szpitalu wypisują po porodzie sn po 48 godzinach, a po cc po 3 dobach jeżeli nie ma komplikacji. Wypisy są o każdej porze dnia. Tyle się wczoraj dowiedziałam od lekarki z oddziału noworodkowego.