reklama

Szkoła rodzenia

to dla mnie też nowosć bo ponoć nawet poduszki pod główke nie zalecają, ja sobie odpuszcze te wszystkie nowinki bo sie powoli gubię ;)
a co do chusty to mama Oskara kupiła i ani razu nie używała a teraz to jej ciężko 9kg klopsa nosić a kosztowała ją 180 zł ::)
wiec moze pożycze od niej i zobacze czy to taka rewelka :)

reklama
No my mamy za 2 tygodnie spotkanie z logopedą i ciekawe co powie na ten temat.. Na razie się wstrzymuję :) a co do chusty to ja widziałam porządną za 40 zł :) no i wczoraj nam położna pokazywała jak należy dziecko sadzać w niej jak już duże jest żeby cięzko nie było :)

no ja własnie tez slyszalam ze poduszeczke twarda zalecaja, mało tego kolezanka zauwazyla ze jak male lezy bez poduszeczki to ma krzywy kregoslupik tak sie jakos wykrzywia dziwnie dziecko noi placze a odkat podkladala malemu kawalek pusi cieniusiej male spi grzeczniusio i ma prosty kregoslupik...ale co do tego ma logopeda nie czaje....

W okresie noworodkowym należy wspomagać domknięcie ust dziecka czapeczką zapinaną pod bródką lub zwiniętą pieluszką pod brodą z równoczesnym nieznacznym uniesieniem głowy poduszeczką lub materacykiem
Dla prawidłowego rozwoju czaszki twarzowej głowa niemowlęcia powinna spoczywać na lekkim podwyższeniu (poduszce), a kręgosłup winien być ułożony poziomo (na sprężysto twardym materacu).Poduszka powinna podnosić głowę ku górze i przechylać ją nieznacznie ku przedniej powierzchni klatki piersiowej. Ma to znaczący wpływ na przyjęcie przez język prawidłowej funkcji w jamie ustnej, a tym samym daje podstawę dla właściwego rozwoju artykulacji głosek.

:) właśnie to ma do tego logopeda:)
ale spotkanie z nim mamy za 2 tygodnie i dokładnie napiszę co i jak :)

Noworodkowi lepiej oddychać, gdy lezy pod pewnym kątem, czyli główka lekko wyżej. Zresztą łóżeczka szpitalne dla noworodków też nie są pod kątem prostym. Ja pamietam, że taki spadek w łóżeczku w domu robiłam podkładając coś pod materacykł (płaska poduszka, kocyk).

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry