reklama

Szukam Mam z Niemiec

Gabinia, a ile mialo by to mieszkanie kosztowac i ile miec metrow?
Dobrze rozumiem ze to musi byc Charlottenburg lub Wilmersdorf?
Jak podasz konkrety, to moze znajde czas zeby cos popatrzec w necie i podesle Ci ewentualnie linki ofert.
Czy Twoj maz mowi po niemiecku? Jest tutaj oficjalnie zatrudniony?

W miare tanio jest na Weddingu ale to na pewno nie jest zbyt fajna dzielnica. Nie wspomne juz o Neukölln chociaz tam sa bardzo piekne mieszkania stosunkowo niedrogo.
Wszystko zalezy tez od tego na czym Wam teraz najbardziej zalezy. Na tym, zeby miec jak najszybciej wlasny kat, nie do konca wazne gdzie, ale zeby byl i ewentualnie pozniej jak juz troche staniecie na nogi to bedziecie szukac wymarzonego lokum czy od razu chcesz miec to czego szukasz ale musisz liczyc sie z tym, ze bedzie to dlugo trwalo.
Co do kaucji, to wiem ze czasami ida na reke i pozwlaja wplacic kaucje w miesiecznych ratach wiec jednorazowo nie jest to tak duzy wydatek.

reklama
kochana powinny być 3 pokoje bo nas 6 bedzie wiec na 2 bedzie ciasno . koszty tak do 500e i najlepiej w miare puste bo my swoje meble mamy a nie mam komu tu ich zostawić .
a dzielnica Charlottenburg lub Wilmersdorf dlatego ze najblizej będzie mi do tej szkoły europejskiej . Neukolln odpada ..... bała bym sie tam mieszkać .
szukam czegoś na dłuzej mam dość przeprowadzek a tym bardziej z dziećmi....
bedę wdzięczna jak mi pomożesz ;))
może jak załatwię jakąś opiekę nad dziećmi wpadnę na kawkę i pogaduchy :))

aa mąż trochę mówi po niemiecku i pracuje legalnie ma gewerbe

Gabinia, wiesz to bedzie niestety cienko pewnie za 500 euro cos znalezc w tym rejonie ale zobaczymy. Powiedz mi jeszcze ile metrow minimum musi miec i czy ewentualnie moze byc takie co trzeba troche wyremontowac (wtedy koszt jest czesto mniejszy takiego mieszkania i latwiej takie znalezc, bo ludzie bardziej na gotowe chca sie wprowadzac)

Gabinia, mowisz - masz :-)
3 Zimmer Erdgeschosswohnung in Berlin OT Wilmersdorf mit 74,54 qm (ScoutId 58725839)
Bardzo fajne miejsce, mieszkalam tam niedaleko i bardzo sobie chwale okolice.3 pokoje, co prawda na parterze ale moze akurat to lepiej z dziecmi. Kaucja niecale 500 euro i do tego mozliwosc zaplaty w ratach, no i bez prowizji.
Co prawda jest maly haczyk bo to tak zwany WBS czyli dla rodzin, ktore potrzebuja wsparcia finansowego. Powiedz Twojemu mezowi, zeby zapytal sie w pracy, najlepiej u kadrowej czy Wam by takie WBS przyslugiwalo. Rowniez jak zadzwoni do tej spoldzielni w sprawie mieszkania to na pewno powiedza mu jakie trzeba spelniac warunki zeby dostac mieszkanie WBS. Mysle ze ze wzgledu na ilosc dzieci oraz fakt, ze on bedzie jako jedyny utrzymywal rodzine to nie powinno byc problemow. Po prostu sprobujcie.

Bluetooth moze byc do jakiegoś małego remontu
a powiedz mi ty tez wynajmujesz?? czy meldują na takim mieszkaniu
bo coś mąż mówił ze nic po porodzie nie dostanę jak meldunku mieć nie będę
masz wiadomości na ten temat?? ja juz sama nie wiem czy warto u was rodzić .....

Wiekszosc ludzi wynajmuje i my tez ale tutaj to jest norma i wszystko jest duzo bardziej zorganizowane nie tak jak w Polsce ze wlasciwe nielegalnie od kogos wynajmujesz mieszkanie. Tutaj czesciej wynajmiesz od tzw. spoldzielni niz od prywatnej osoby i szczerze mowiac nawet lepiej wlasnie w ten sposob. Zameldowanie dostajesz w urzedzie na podstawie umowy wynajmu mieszkania, wiec jak tylko dostaniecie umowe wynajmu to trzeba isc sie zameldowac. Jest na to nawet okreslony czas chyba 2 tygodni czy jakos tak ale nie pamietam dokladnie. Na razie moglby Cie chyba Twoj maz zameldowac u siebie tam, gdzie teraz mieszka czy nie?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry