reklama

Szukam Mam z Niemiec

Gabinia, Jasne ze bedziemy trzymac kciuki :tak:
Charlottenburg-Wilmersdorf to moja okolica, wiec jakbys miala pytania to pytaj smialo.
A w jakim szpitalu bedziesz chciala rodzic w Niemczech (dobrze rozumiem ze w Berlinie?)

reklama
szukamy 3 pokoi i najlepiej bez mebli bo jade ze swoimi ;/ niestety
wiem ze wołają sobie spore kaucje a bez kaucji tez są???
mam zamiar do tej europejskiej szkoły dzieci posłać dlatego szukam w tej dzielnicy mieszkania
a co do porodu tak zamierzam rodzić w berlinie- a boję sie jak.....

Niestety Gabinia, bez kaucji nie znajdziesz raczej mieszkania a tym bardziej jak jestes cudzoziemcem i to nie tylko Niemcy tak robia, w innych krajach jest podobnie. Co do rodzenia w Berlinie to nie powinnas sie bac. Opieka w szpitalach jest duzo lepsza niz w Polsce.
Jesli tylko bedziesz miala tutaj ubezpieczenie to masz prawo w ramach ubezpieczenia do pomocy poloznej przed i po porodem ktora Cie przygotuje na pewno do tego. W Berlinie masz to szczescie, ze jest sporo poloznych Polek wiec z jezykiem nie bedziesz miala problemu. Ja wlasnie taka znalazlam, bo mimo wszystko wole miec Polke niz Niemke. Mozna tez postarac sie o polozna przy porodzie, ktora bedzie rowniez mowila po polsku ale to juz chyba kosztuje extra.
Jesli zamieszkasz faktycznie w rejonie Charlottenburga to spokojnie mozesz sprawdzic szpitale Martin Luther Krankenhaus Martin-Luther-Krankenhaus: Leistungsspektrum i Westend DRK Kliniken Berlin: Veranstaltungen[location]=5&user_jostareventcal_pi1[id]=4099.W Westend niestety trzeba juz sie zapisac na porod (od 12 tc) poniewaz taki maja system. Jak bedziesz potrzebowala konkretow to daj znac, bo ja juz jestem po rejestracji. Obydwa szpitale maja bardzo dobre opinie i sa niedaleko. Jak bedziesz potrzebowala listy poloznych to daj znac, bo jestem na biezaco w temacie :-)

Bluetooth linki pomocne ale ja nic nie rozumiem po niemiecku :crazy::no::no::no::no:

a czemu tak trzeba wcześnie sie zapisywac ?? jak ja pojade do berlina to moze byc lipiec .... nie przyjmą mnie do porodu???
nie wiem co mam robić chyba sobie odpuszcze ten wyjazd bo wiesz facet nie załatwi za mnie niektórych spraw a ciągać się z dziećmi do berlina to znowu zawalę im szkołe a poza tym nie będę miała gdzie się przespać ...no i ten język.... kurcze :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
i to cholerne mieszkanie.....

Gabinia, Taki maja system w Westend ale inne szpitale nie wymagaja takich zapisow, wiec w lipcu jesli zglosisz sie do innego szpitala nie powinno byc problemu. Tak czy inaczej, zaden szpital nie ma prawa odmowic kobiecie przyjecia gdy zaczyna rodzic. Tutaj bardziej chodzi o to, zeby sie wczesniej przygotowac do tego. Dlatego szpitale prowadza takie informacyjne spotkania z ciezarnymi przed porodem, zeby sie mozna bylo oswoic ze szpitalem i dowiedziec roznych rzeczy.
Musisz sama niestety zadecydowac co bedzie dla Ciebie lepsze i wygodniejsze. Moze jednak urodzic w Polsce, wsrod swoich i dopiero po porodzie przyjechac do Berlina. Wazne zebys sobie za bardzo nie komplikowala zycia i nie robila dodatkowego stresu.
Zerknij jeszcze na te strony. Jedna jest po polsku http://www.berlin.de/imperia/md/con...s=1299766834&file=hebammen_flyer_polnisch.pdf
Information und Beratungsangebote - Berlin.de

A w jaki sposob szukacie mieszkania? Przez internet ? Jesli tak to gdzie?

reklama
głównie mieszkania szuka mąż bo ja tu nie mam jak - tyle co was popytam
ciężko mu idzie bo wszedzie chodzi o pieniądze i kaucje;/ jezeli nic nie znajdzie ja z PL się nie ruszam .
wiem ze z chwilą kiedy tu zostanę nasze małżeństwo się roz.... bo juz cięzko między nami
więc wolę zabrac dzieci i całego tira naszych rzeczy i być tam z nim niż mamy się rozejść

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry